A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Herevisszeresség műtéti megoldása (varicocelectomia)

Herevisszeresség esetén a heréből a hasi fő vénához visszafolyó here vénás hálózatának visszérszerű kitágulása figyelhető meg. A herevisszeresség (varicocele) majdnem mindig a bal oldali vénafonatban képződik, a jobb oldalon ritka. Kékesen fénylik a herezacskó bőrén át, és mint elasztikus zsinór tapintható. Varicocelét a vénabillentyűk hiánya vagy általános kötőszövetgyengeség okozhat.

Az elváltozás a herezacskóban vagy a lágyékban fájdalmat okozhat. A károsodott hímivarsejt-termelődés következtében nemzőképtelenség alakulhat ki. A műtét során a pangó, kitágult vénás köteg lekötésre kerül. Ezt követően a környezetben lévő, normális tágasságú, megkerülő járulékos vénák biztosítják a here egészséges vérkeringését, zavartalan ellátását. A műtéti beavatkozás a varicocele által okozott fájdalmak csökkenéséhez vezethet, és a nemzőképesség helyreállítását is eredményezheti.

A fenti okok miatt javasoljuk a varicocele műtéti megoldását.

Milyen műtéti eljárások vannak?

1. Magas lekötés
Az alhas oldalsó részén altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben végzett bőrmetszés, réteges behatolás után felkeressük és lekötjük a kitágult herevénát. Bizonyos esetekben a közvetlen közelben lefutó hereartéria is lekötésre kerül, aminek a here táplálására nézve semmiféle hátrányos következménye nincsen, mivel a here vérellátása más megkerülő artériák felől is biztosított.

2. Lágyéki lekötés
A lágyéki beavatkozás során a lágyékhajlatban vagy a herezacskó bőrén ejtett bőrmetszést követő feltárásból keressük fel és kötjük le a kitágult vénás hálózatot.

3. Laparoszkópos leklippelés, lekötés
A laparoszkópos beavatkozás során, a hasfalon keresztüli csatornákon át (trokár) jut el az operatőr a lágyékcsatorna belső kapujához, ahol felkeresi és speciális klippel (műanyag vagy fém) leköti a kitágult vénás hálózatot.

Mit tudunk a kezelés sikerességéről?

A lekötés után néhány hét, esetleg hónap alatt a varicocele visszafejlődik. A műtét után, legkorábban három hónappal végzett ondóvizsgálattal állapítható meg a beavatkozásnak a nemzőképességre kifejtett hatása.

Az esetek egy részében (20-30%) előfordul, hogy a panaszok a beavatkozás után továbbra is fennállnak vagy később kiújulnak vagy a nemzőképtelenség nem változik. A tünetektől, panaszoktól függően ezekben az esetekben ismételt műtéti beavatkozásra kerülhet sor.

Mi várható a beavatkozás után?

  • A műtétet követően egy napig ágynyugalom javasolt.
  • Ügyeljen arra, hogy a sebgyógyulás 8 napos időtartalma alatt tisztálkodása során víz ne érje a sebet, mert ezzel a zavartalan sebgyógyulást veszélyeztetheti.
  • A műtét után hat hétig javasolt az erős fizikai terhelés kerülése.
  • A megbeszélt időpontban kontrollvizsgálaton jelentkezzen kezelő orvosánál.
Azonnal jelentkezzen urológiai szakrendelésen, ha lázas, ha fájdalmai vannak vagy a here fokozottan megduzzadt!

Otthonába bocsátását követően az első munkanapon jelentkezzen háziorvosánál.