A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Húgycső- és hólyagtükrözés (urethrocystoscopia)

Amennyiben panaszai a húgycső vagy a húgyhólyag megbetegedésére utalnak, tükrözéses vizsgálatot javaslunk (urethrocystoscopia). Ez az optikus vizsgálóeszköz lehetővé teszi a húgycső és a hólyag alapos áttekintését. A vizsgálat során a különböző szervekből mintavétel is történhet szövettani és laborvizsgálatok céljából.

A tükrözés menete

Nőbeteg esetén az eszköz az egyenes húgycsövön keresztül általában könnyedén a hólyagba bevezethető, különösebb fájdalommal nem társul. Férfiaknál, a hosszabb és kanyargósabb húgycső miatt a vizsgálat némi kényelmetlenséggel jár együtt.

A beavatkozás előkészítése során a húgycső külső nyílásának környékét megfelelően fertőtlenítjük, sterilen elhatároljuk. A vizsgálat előtt síkosító anyagot fecskendezünk a húgycsőbe, melynek fájdalomcsillapító és fertőzéscsökkentő hatása is van. Néhány perc várakozás után az optikus eszközt szemkontroll mellett vezetjük a húgycsövön keresztül a hólyagba. A bevezetés során teljes hosszában áttekintjük a húgycsövet, majd folyadékkal történő feltöltést követően a hólyagot vizsgáljuk meg.

A húgycső, hólyag áttekintése során számos kóros eltérést találhatunk (pl. húgycsőszűkület, hólyagdaganat, gyulladásos elváltozás, hólyagkő, fejlődési rendellenesség). A vizsgálat általában csak néhány percig tart.

Bizonyos esetekben, amikor a pácines ezt kifejezetten kéri, illetve ha egyidejűleg egyéb diagnosztikus vagy terápiás beavatkozást is tervezünk (szöveti mintavétel, vérzéscsillapítás, kisméretű hólyagkő eltávolítása, húgyvezető katéter/sztent felhelyezése és eltávolítása, retrograd pyelographiás/ kontrasztanyagos húgyútfestés vizsgálat), a beavatkozás altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben történik. Ezt minden alkalommal külön is megbeszéljük Önnel.

Milyen szövődményekkel kell számolni?

Szövődmények ritkán jelentkeznek. Amennyiben az Ön kísérőbetegségei (véralvadási zavarok, vese- illetve húgyúti gyulladások) a beavatkozás veszélyét növelik, ezek kockázatát Önnel a vizsgálat előtt megbeszéljük, szükség esetén kezeljük (pl. vércukor beállítás, antibiotikus kezelés, véralvadásgátló le/ átállítása).
A tükrözést követő órákban és napokban, a nyálkahártya felületes sérülése miatt a vizelés kellemetlen, esetenként fájdalmas lehet, vizelete véressé válhat. Ezek a jelenségek önmagukban nem kóros elváltozások. A legfontosabb a bő folyadékbevitel, hiszen a vizeletkiáramlás gyakoriságának fokozásával a fájdalom is hamarabb szűnik. Hegesedéssel gyógyuló (striktúra) húgycső-nyálkahártyasérülés nagyon ritka esetszámban fordul csak elő.

A beavatkozás során előfordulhat a húgycső - és a hólyagfal oly mértékű sérülése (kilyukadása, ún. perforáció), amely nagyon ritkán műtéti ellátást is igényelhet. Leggyakrabban katéter felhelyezése, viselése mellett pár nap alatt spontán gyógyul.

Vesemedencegyulladás, férfiaknál prosztata - vagy mellékheregyulladás szintén nagyon ritka, de megjegyzendő szövődmény lehet. Ezek gyógyszeres kezelést igényelnek. Egyoldali mellékheregyulladás esetén a nemzőképesség megtartott, amennyiben az ellenoldali here működése ép. Kétoldali mellékheregyulladás, mely nemzőképtelenséghez vezet, rendkívül ritkán fordul elő. Fontos a mielőbbi kezelés megkezdése és szoros kontroll.

Amennyiben a vizsgálattal együtt, a korábbiakban említett módon valamilyen beavatkozás is történik, a kezelés után utóvérzés jelentkezhet.
A hólyagtükrözés következtében a későbbiekben ritkán húgycsőszűkület is kialakulhat.

Minden fent megnevezett szövődmény további kezelést tehet szükségessé, adott esetben műtéti feltárásra is sor kerülhet.

Hogyan vehetem igénybe az ellátást?

A beavatkozásra minden esetben urológusi javaslat, ajánlás vagy beutalás szükséges.
A beavatkozás előtt az alábbi műtét előtti vizsgálatok szükségesek.

Csak intézményünkben végzett vizsgálati eredményt fogadunk el:
  • Aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat
A Budai Egészségközpont bármely központjában elvégezhető, vagy hozott leletet is elfogadunk az alábbi vizsgálatokban:
  • Laborvizsgálatok: süllyedés, teljes vérkép, teljes vizelet, vizelettenyésztés, vércukor, nátrium, kálium, karbamid, kreatinin, totál bilirubin, összfehérje, GGT, GOT, GPT, CRP, INR, vércsoport+Rh ellenanyagszűrés, orrváladék MRSA – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Mellkasröntgen (kétirányú) – 5 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Nyugalmi EKG – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk

Amennyiben a felsoroltakon túl a beavatkozás előtt további vizsgálat szükséges urológusa vagy aneszteziológusa egyezteti Önnel.