A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Péniszbiopszia

Mintavétel a férfi nemiszerv területéről

Mintavételre a férfi nemiszerv területéről akkor van szükség, ha gyanús bőr/szöveti elváltozást állapítottak meg. Amennyiben egy ilyen vagy ehhez hasonló elváltozás egyéb módon – például kenőcs, várakozás, gyógyszeres, speciális fényhullám-kezelés stb. segítségével – nem szűnik meg, illetve bőrgyógyászatilag sem egyértelmű az elváltozás eredete vagy már a kezdeti felismeréskor rosszindulatúság gyanúját veti fel, a biopszia (szöveti mintanyerés) mellett döntenek.

A pénisz biopsziáját a pénisz jóindulatú és rosszindulatú elváltozásainak megállapítására használják. Az alkalmazott technika változik az elváltozás méretétől, illetve helyétől függően, és tartalmazhat lyukasztásos biopsziát vagy metszéses/ kivágásos biopsziát. A heget általában felszívódó varrattal látjuk el. Abban az esetben, ha ez valamilyen oknál fogva nem felszívódó anyagból készült, úgy azt a kezelőorvosa által meghatározott idő eltelte után el kell távolítani. Amennyiben nem egyértelmű, mindenképpen kérdezzen rá kezelőorvosánál, milyen típusú varróanyagot alkalmazott.

Az így nyert péniszszövetmintát a szövettanász (patológus) speciális festések és mikroszkóp segítségével elemzi. Amennyiben rosszindulatú elváltozás (rák) igazolódik, annak mélységi terjedéséről is nyilatkozik. Ez a későbbi kezelések szempontjából nagyon fontos.

Mi történik önnel a műtőben és a műtét után?

A biopsziát a megfelelő steril körülmények biztosítását követően helyi érzéstelenítésben végezzük a legtöbb alkalommal. Speciális igény esetén altatás, gerincérzéstelenítés is szoba jöhet. Ezt az orvosa önnel megbeszéli. A gyanús területről eltávolított mintadarabot szövettanra küldjük. A sebet legtöbbször néhány apró öltéssel zárjuk. Amennyiben a sebe a megfigyelés időszaka alatt békés, kezelőorvosa haza is engedi. Különleges esetekben – nagy kiterjedés, vérhígító szedése, távoli lakhely stb. – egy éjszakás megfigyelést szoktunk javasolni.

Mi történik, ha a mintavétel elmarad?

Szövettani elemzés nélkül nem derülhet fény az elváltozás valódi okára. Érdemi kezelés sem kezdhető meg. Így rosszindulatú elváltozás esetén a túlélési esélyek romlanak. Súlyos kozmetikai elváltozások alakulhatnak ki. Fájdalmas, kontrollálhatatlan progresszióba mehet át az esetlegesen békésnek tűnő elváltozás is.