A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Baleseti sebészet, traumatológia

Foglaljon időpontot online, vagy hívja diszpécserszolgálatunkat hétköznap 08:00 - 20:00 között a 489-5200 számon!


A baleseti sebészet alapvetően a sérülést követő elváltozások kezelésével, a fájdalom csillapításával és a balesetet megelőző anatómiai állapot helyreállításával, illetve ha ez nem lehetséges, akkor a sérült testrész vagy szerv funkciójának helyreállításával foglalkozó tudományterület.

Intézetünkben a baleseti sebészet járóbeteg szakellátás keretében zajlik, sürgősségi traumatológiai ellátásra nincs lehetőség.

Baleseti sebészet

A külső erők, többnyire mechanikai behatásokra az emberi szervezetben a csontokon törés, az ízületekben ficam, rándulás, a lágyrészekben zúzódás, esetleg izom sérülés, ín sérülés, ideg sérülés jöhet létre. Ezek felismerése, kezelése a kialakult kóros állapot megszüntetése a baleseti sebészek feladata.

Az egyszerű sérülések mellett többszörös törések, láncolt sérülések,multiplex traumák és súlyos életveszélyes sérülés együttesek úgynevezett polytrauma ellátása országosan szervezett ügyeleti rendszer szerint működik. Erre szakosodtak az úgynevezett súlyponti intézetek, sürgősségi betegellátó egységek. Itt a baleseti sebészeken kívül, aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvosok, belgyógyászok, ideggyógyászok és más területek szakorvosai együttesen látják el a kor elvárásának és lehetőségeinek megfelelően a sérülteket.

A friss sérültek ellátása, a sürgősségi traumatológiai osztályokon történik, itt ügyeleti szolgálat, állandó 24 órás készenlét van, így a betegek ellátását a lehető legrövidebb idő alatt, akár azonnal a beérkezés pillanatában meg lehet kezdeni. Ehhez a munkához állandó készenlétre, röntgen, ultrahang, CT vizsgálati lehetőségre, laboratóriumi háttérre van szükség. Sürgősségi traumatológiai ellátásra a Budai Egészségközpontban nincs lehetőség, baleseti sebészeink járóbeteg szakellátás keretében fogadják a pácienseket.

Intézetünkben az enyhébb, zárt végtagsérülések, kisebb törések, rándulás, húzódás, ficam diagnosztizálására, ellátására, esetleg műtétjére, konzervatív kezelésére van lehetőség. A korábban lezajlott, akut ellátást követően intézetünkben a kezelések folytatására, kontroll vizsgálatokra, a törésgyógyulás röntgen vizsgálatokkal történő ellenőrzésére, gipszek cseréjére, akár korszerű "könnyített gipsz", úgynevezett műanyag gipsz felhelyezésére, fémanyagok eltávolítására van lehetőség.

A sérülések után gyakran találkozunk rosszul gyógyult törésekkel, visszamaradt kóros elváltozásokkal. Ezek diagnosztizálására, korrekciójára nemcsak járó-, hanem fekvőbeteg ellátás keretén belül is lehetőséget tudunk biztosítani.

Módunk van komplex poszttraumás rehabilitációs kezelésre szakképzett gyógytornászaink, és masszőrök segítségével. 

Diagnosztikai eszközeink közül kiemelendők a képalkotók, az ezekkel végzett vizsgálatok: digitális (radiológia) röntgen, ultrahang vizsgálat, korszerű ízületi és lágyrész mozgásszervi vizsgálat.

Rendelkezünk Doppler vizsgálatra alkalmas ultrahang berendezéssel, "3D" rekonstrukcióra alkalmas CT-vel, MRI vizsgálóval. Diagnosztizálni tudjuk a csontritkulást DEXA berendezésünkkel.

A mozgásszervi betegségek differenciál diagnosztikája során több társszakma segíti munkánkat. Így például a neurofiziológiai módszerek közül rendelkezésre álló elektroneuronográfia (ENG) és elektromyográfia (EMG), melyek nagy segítségre vannak a különféle alagút szindrómák felderítésében és a célravezető terápiás út kiválasztásában.

A betegellátást előjegyzés alapján végezzük, a sérülést követően mielőbbi szakorvosi vizsgálatot ajánlunk a traumatológus orvos szakrendelésén. A baleseti sebész javaslata alapján mindazokat a szükséges kiegészítő vizsgálatokat el tudjuk végezni, melyek eredményének birtokában a terápiás teendőket meg tudjuk határozni, és el tudjuk végezni, hogy a sérülések, vagy az azt követő állapotok mielőbb a lehető legjobb eredménnyel gyógyulhassanak.

Gyakori kérdések a baleseti sebészettel kapcsolatban

A cikk dr. Lajos Éva közreműködésével készült.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.