• Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
    language enmagyar
    Szakrendelések

    Ételintolerancia vizsgálat

    Igen gyakori, hogy a beteg panaszai a negatív leletek ellenére sem szűnnek meg. A tünetek hátterében gyakran a krónikus élelmiszer-érzékenység, az IgG-mediált ételintolerancia áll.

    Az étel intolerancia tünetei az adott étel elfogyasztása után csak néhány nap, esetleg néhány hét késéssel jelennek meg, - mint pl. általános levertség, súlyproblémák, fáradékonyság, fejfájás, szisztémás gyulladások, gyomor- és bélrendszeri panaszok.

    etel-intoler

    A betegség meghatározása

    Ha a bélfal bizonyos szakaszai károsodnak, egyes ételek nem bomlanak le teljes mértékben. Ennek következményeként a károsodott bélfalon keresztül "nem oda való" fehérjék kerülnek a keringésbe. Ezeket a szervezet "ellenséges behatolóknak" tekinti és az immunrendszer segítségével védekezik ellenük.

    A szervezet a behatoló idegen fehérjére szabott, specifikus IgG típusú ellenanyagot termel, amely megjelenik a vérben, hozzákapcsolódik a behatolóhoz és ezzel semlegesíti, ártalmatlanná teszi azt. A behatoló fehérjék (antigének) és a támadó IgG kapcsolódásából létrejött immunkomplexek - bonyolult folyamatok eredményeképpen - előidézhetik az ételintoleranciát és a kapcsolódó tüneteket.

    Főbb tünetei

    Ez a folyamat más, mint a táplálék allergia, amely a lakosság néhány (2-5%) százalékát érinti, és az étel elfogyasztását követően rövid időn belül okoz heves tüneteket. Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél semmilyen reakciót nem keltenek. A klasszikus allergia elsődleges oka az immunreakció, amelyben hízósejtek és IgE antitestek vesznek részt. Kevésbé ismert, hogy az ételintolerancia sokkal gyakoribb, mint az ételallergia: a népesség kb. 15-30%-a szenved az ételintolerancia okozta tünetekben.

    Az ételintolerancia gyulladásos folyamata lassú, elhúzódó és lappangó tüneteket eredményez. Egy hazai felmérés adatai alapján az ételintolerancia által érintett betegek csaknem fele rendszertelenül jelentkező emésztőszervi panaszoktól (gyomor-és hasi görcsök, hányinger, hasmenés, székrekedés) és mintegy harmada bőrelváltozásoktól (bőrpír, kiütés, ekcéma) szenved.

    A fentiek mellett figyelemre méltó gyakorisággal fordulnak elő olyan, az életminőséget rontó problémák (fejfájás, álmatlanság, depresszió), melyek hátterében a leggondosabb kivizsgálás sem talál ismert, gyógyszerrel kezelhető betegséget.

    Ezzel ellentétben az ételallergia - IgE típusú ellenanyag termelődés - hirtelen kialakuló leggyakoribb tünetei a csalánkiütés, a testszerte jelentkező vizenyő. Életet veszélyeztető gége vizenyő is kísérheti.

    Ételintolerancia vizsgálat valós eredményét befolyásoló tényezők

    Az ételintolerancia-teszt fals negatív eredményt adhat, ha valamilyen élelmiszert hosszabb ideje kihagy az étrendjéből. Ha szigorúbb diétát tart hosszabb ideje (például nem iszik tejet és nem fogyaszt tejtermékeket) akkor mindenképpen legalább 1 hónapig heti több alkalommal terhelni kell a szervezetet, hogy az antitestek termelése megemelkedjen és ez által valós eredményt kapjon.

    Gyógyszerek közül csak a szteroidok és immunszupresszáns készítmények befolyásolják az eredményt. Ha ilyen gyógyszereket szed, feltétlenül jelezze a vizsgálat előtt.

    Milyen vizsgálatokat végzünk?

    A Magyarországon gyakran fogyasztott ételek vizsgálata ajánlott elsősorban, így ennek megfelelően 3 vizsgálati sorból lehet választani 3x30 élelmiszer fehérjéivel szembeni ételintolerancia kimutatása ajánlott.  A kivizsgálás azonban a nagyon általános tünetek miatt nem az ételintolerancia vizsgálatával kezdődik, hanem gyakoribb belszervi elváltozást is adó betegségek vizsgálatából, szerencsés esetben azok kizárásából áll.   Számos szakterület orvosainak jelent diagnosztikus segítséget, a betegek számára gyógyulási lehetőséget az ételintolerancia vizsgálata és kezelése.

     

    Magyar alap

    Magyar fűszer

    Magyar kiegészítő

    1. 

    Tehéntej

    Feketeáfonya

    Kecsketej

    2.

    Tojásfehérje

    Gránátalma

    Camembert sajt

    3.  

    Tojássárgája

    Licsi

    Ementali sajt

    4. 

    Zab

    Lime

    Feta sajt

    5. 

    Rizs

    Nektarin

    Földieper

    6. 

    Gliadin/glutén

    Szeder

    Őszibarack

    7. 

    Kukorica

    Datolya

    Sárgadinnye

    8. 

    Rozs

    Papaya

    Görögdinnye

    9. 

    Búza

    Grapefruit

    Kivi

    10. 

    Szója

    Bazsalikom

    Mandarin

    11. 

    Élesztő

    Ánizs

    Szőlő

    12. 

    Dió

    Koriander

    Méz

    13. 

    Mogyoró

    Szegfűszeg

    Burgonya

    14. 

    Mandula

    Kömény

    Uborka

    15. 

    Földimogyoró

    Curry

    Petrezselyem

    16. 

    Csirkehús

    Kapor

    Fokhagyma

    17. 

    Pulykahús

    Tárkony

    Bors

    18. 

    Sertéshús

    Édeskömény

    Lazac

    19. 

    Borjúhús

    Gyömbér

    Garnélarák

    20. 

    Tonhal

    Kamilla

    Kagyló

    21. 

    Borsó

    Oregánó

    Kesudió

    22. 

    Bab

    Kókusz

    Pisztácia

    23. 

    Zeller

    Édesgyökér

    Tökmag

    24. 

    Sárgarépa

    Ruccola

    Napraforgómag

    25. 

    Vöröshagyma

    Zsálya

    Gesztenye

    26. 

    Paradicsom

    Brazil dió

    Olivabogyó

    27. 

    Paprika

    Mazsola

    Kakaó

    28. 

    Alma

    Tofu

    Fahéj

    29. 

    Narancs

    Repcemag

    Vanília

    30. 

    Banán

    Golgota gyümölcs

    Gomba

    Mi befolyásolhatja az ételintolerancia vizsgálat valós eredményét?

    Az ételintolerancia-teszt fals negatív eredményt adhat, ha valamilyen élelmiszert hosszabb ideje kihagy az étrendjéből. Ha szigorúbb diétát tart hosszabb ideje (például nem iszik tejet és nem fogyaszt tejtermékeket) akkor mindenképpen legalább 1 hónapig heti több alkalommal terhelni kell a szervezetet, hogy az antitestek termelése megemelkedjen és ez által valós eredményt kapjon.

    Gyógyszerek közül csak a szteroidok és immunszupresszáns készítmények befolyásolják az eredményt. Ha ilyen gyógyszereket szed, feltétlenül jelezze a vizsgálat előtt.

    Hogyan kezelhető?

    Hazai előadók beszámolóiban a szokványos terápiára nem megfelelően reagáló kórállapotok kiegészítő kezelését jelentette az ételintolerancia felismerést követő diéta. Speciális diétával időszakosan, gyakran azonban a diétát hosszútávon alkalmazva a tünetek javulást mutattak vagy megszűntek.

    Kiemelendő például egy hazai gyermekideggyógyász beszámolója, aki már évek óta eredményesen kezel ételintolerancia diétáztatásával olyan epilepsziás gyermekeket, akiknél a szokványos epilepsziakezelés nem kellő hatású. Diétával kiegészítve a klinikai javulás eredményesebb volt az epilepszia kezelésében.

    Tapasztalt gasztroenterológus és belgyógyász szakorvosaink és dietetikus szakértőink szükség és igény esetén örömmel állnak az Ön rendelkezésére.

     

    A cikk dr. Nagy Judit közreműködésével készült. 

    Forduljon szakembereinkhez!

    A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 330.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Foglaljon időpontot hétköznap 08:00 - 20:00 között a +36 1 489-5200 számon!

      

    Informatikai rendszer megújulás

    ×

    Átmenetileg szünetel az online foglalás. Részletek