A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gyermekpszichológia

A megszületett gyermek fejlődése során számos kihívással kerül szembe, ezek leküzdésében leginkább a szülei támogató jelenléte segít neki. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a szülő segítő szándéka ellenére sem jut előbbre a problémák megoldásában, vagy éppen elbizonytalanodik teendőjét vagy annak módját illetően. Ilyenkor egy kis segítség is nagy eredményre vezethet, főképp, ha egy kívülállóval tudjuk a gondjainkat átbeszélni.

Gyermek pszichológia

Milyen esetekben fordulhat hozzánk?

  • Ha gyermekének tanulási, magatartási problémái vannak,
  • ha szülőként tehetetlennek érzi magát bizonyos nevelési helyzetekben,
  • ha gyermekének lelki eredetű testi tünetei vannak (úgy mint bepisilés vagy túl gyakori vizelési inger/széklet-visszatartás, fáradékonyság, fejfájás, hasfájás, dadogás, körömrágás, hajtekergetés)
  • ha nehezen megélt /feldolgozható családi problémájuk van,
  • ha gyermeke indokolatlan félelmekkel, túlzott szorongással (gyakori sírás, visszahúzódás a társas kapcsolatoktól)/agresszív megnyilvánulásokkal (dühkitörések) küzd,
  • beilleszkedési nehézségei vannak.

Az első beszélgetés

Kérjük a szülőket, hogy az első beszélgetésre a gyermek nélkül érkezzenek! Köszönjük.

Szűrések

A gyermeki fejlődés különböző szakaszai különböző kihívások, megmérettetések elé állítják gyermekeinket. Ezek közül az egyik kiemelt fontosságú az iskolaérettség kérdése. Ahhoz, hogy a leghatékonyabban tudjunk eljárni, érdemes a tervezett iskolakezdést megelőző évben (5.-6. életév) a vizsgálatokat elvégeztetni, így arra is van mód, hogy fejlesszük azokat területeket, melyek erre szorulnak. 

A szűrés során igyekszünk a mai kor elvárásainak megfelelően több szempontból is feltérképezni a gyermek rátermettségét, érettségét, mindamellett segítünk az esetlegesen tapasztalt hiányok (készségek, képességek) megfelelő módon történő fejlesztésében is:

  • pszichés rátermettség (megküzdési stratégiák feltérképezése/fejlesztése),
  • önismereti készségek, képességek felmérése (az önbizalom erősítése),
  • részképesség-vizsgálat (verbális/vizuális differenciálás(megkülönböztetés), diszkriminálás(felismerés); verbális-akusztikus emlékezet, beszédmotorika (logopédiai problémák); vizuo-motoros koordináció (finommotorika); vizuális/akusztikus figyelem; testséma-téri orientáció): mindezen részpróbák az iskolai helytálláshoz (írás, olvasás, koncentráció) szükséges alapkészségeket/képességeket hivatottak feltérképezni.

Várandós anyák/szülők  gondozása-kísérése

Az anyai/ szülői érzések, örömök, aggodalmak, feladatok, problémák már a kicsi megszületése előtt megjelennek az életünkben. Ezeket a témákat fejtjük ki és beszéljük át részletesen a gyermeket váró szülőkkel az egyes  találkozásokkor. A magzattal való kapcsolatteremtés előfutára a születendő gyermekkel való későbbi kapcsolatnak.

A várandósság ideje sok mindenre alkalmas, sok mindenre elegendő "felkészülési idő". Átgondolni a "hogyan válok majd anyává (jó anyává)?" kérdéstől a "hogyan maradjak nő (jó nő)?" kérdésig a lehetséges variációkat. Továbbá az egészen konkrét problémákat: "miként fogok majd ÉN szülni?", "hogyan fogok majd ÉN szoptatni?", "hogyan fogom bírni ÉN az otthon-létet?", "lesz-e féltékenység a családon belül (apa-baba, gyerek-gyerek)?!". Mert olvasni, hallani olyan sokfélét lehet…

A cikk a Budai Egészségközpont egyik pszichológusának közreműködésével készült. 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.