2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Infektológia

  Az infektológia a fertőző betegségekkel foglalkozó orvosi szakterület. A védőoltásoknak köszönhetően az elmúlt évtizedek során a fertőző betegségek megelőzésében igen jelentős változás történt, néhány, nagy járvánnyal járó fertőző betegség gyakorlatilag megszűnt, ugyanakkor ezzel párhuzamosan korábban nem ismert fertőző betegségek jelentek meg.

  A fertőző betegségek a kórokozók sokféleségéből adódóan változatos tünetekkel - leggyakrabban láz, hasmenés, hányinger, légúti tünetek, bőrkiütések - formájában jelentkezhetnek.

  Az infektológia a fertőző betegségekkel foglalkozó orvosi szakterület.

  Mikor forduljon infektológushoz?

  Ha hetek óta ismeretlen eredetű lázas állapot áll fenn, és a szokványos vizsgálatokkal (fizikális és laboratóriumi vizsgálatok, mellkasröntgen) nem sikerült a lázas betegség okát kideríteni, tanácsos infektológushoz fordulnia. Ugyanez a teendő, ha lázas állapot mellett kiütések jelentkeznek, és a tüneteket trópusi utazás előzte meg vagy más, járványos területen tartózkodott.

  Hogyan történik az infektológiai kivizsgálás?

  A részletes kórelőzmény felvétele elengedhetetlen. A fizikális vizsgálatot és a rutin laboratóriumi vizsgálatokat követően ellenanyag (szerológiai) vizsgálatokkal, bakteriológiai tenyésztéssel lehet igazolni az egyes fertőző betegségek fennállását.

  Kezelési lehetőségek

  A fertőző betegségek kezelése az utóbbi évtizedekben jelentősen fejlődött. A betegségek nagy részében oki kezelésről beszélhetünk, mely a kórokozók elpusztítását jelenti. Mind a bakteriális, mind a vírusos, valamint egyéb kórokozók (protozoonok, bélférgek) ellen rendelkezünk megfelelő gyógyszeres kezelési lehetőségekkel.

  Hogyan előzhetők meg a fertőző betegségek?

  A kezelés mellett rendkívül fontos szerepe van a megelőzésnek, az oltással megelőzhető megbetegedések száma folyamatosan bővül. Manapság a védőoltásokkal kapcsolatban sokan úgy gondolják, hogy feleslegesek, hiszen a saját immunrendszernek kell legyőznie a betegséget. Ez az egyes egyénekre nézve még elfogadható lehetne, de nem mehetünk el amellett, hogy - hála a védőoltások elterjedésének - a korábban halálosnak számító, világméretű járványok ma már visszaszorulóban vannak.

  Az oltásokkal meg lehet előzni olyan betegségeket is, melyeket ma még nem tudunk teljes mértékben meggyógyítani és maradandó károsodásokat is okozhatnak, ilyen a B-vírus okozta fertőző májgyulladás (hepatitis-B), valamint a kullancs okozta agyvelőgyulladás (encephalitis is).

  A cikk dr. Szabó Olga közreműködésével készült. 


  Kapcsolódó cikkek


  Tudja meg Dr. Jelenik Zsuzsanna infektológus szakorvostól, hogy miért érdemes egy hosszabb, távoli célpontra való utazás előtt igénybe venni oltóközpontunk szakrendelését, hogyan történik a felkészítés és milyen fertőző betegségek előzhetőek meg az oltások időben történő felvételével, milyen további esetekben tud az infektológus segíteni, amikor panaszok mögött feltehetőleg fertőző betegség húzódhat meg, milyen oltások beadására van engedélyünk a felnőttek és gyermekek részére és azt, hogy milyen elven végezzük az infektológiai szakrendelést!


  Forduljon szakembereinkhez!

  A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 21 év tapasztalatait és 380.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Január a sebészet hónapja

  Vegye igénybe sebészeti, proktológiai, kéz- és érsebészeti szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!