A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Infektológia

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy az influenza elleni védőoltás jelenleg nem érhető el intézményünkben.

Az infektológia a fertőző betegségekkel foglalkozó orvosi szakterület. A védőoltásoknak köszönhetően az elmúlt évtizedek során a fertőző betegségek megelőzésében igen jelentős változás történt, néhány, nagy járvánnyal járó fertőző betegség gyakorlatilag megszűnt, ugyanakkor ezzel párhuzamosan korábban nem ismert fertőző betegségek jelentek meg.

A fertőző betegségek a kórokozók sokféleségéből adódóan változatos tünetekkel - leggyakrabban láz, hasmenés, hányinger, légúti tünetek, bőrkiütések - formájában jelentkezhetnek.

Mikor forduljon infektológushoz?

Ha hetek óta ismeretlen eredetű lázas állapot áll fenn, és a szokványos vizsgálatokkal (fizikális és laboratóriumi vizsgálatok, mellkasröntgen) nem sikerült a lázas betegség okát kideríteni, tanácsos infektológushoz fordulnia. Ugyanez a teendő, ha lázas állapot mellett kiütések jelentkeznek, és a tüneteket trópusi utazás előzte meg vagy más, járványos területen tartózkodott.

Hogyan történik az infektológiai kivizsgálás?

A részletes kórelőzmény felvétele elengedhetetlen. A fizikális vizsgálatot és a rutin laboratóriumi vizsgálatokat követően ellenanyag (szerológiai) vizsgálatokkal, bakteriológiai tenyésztéssel lehet igazolni az egyes fertőző betegségek fennállását.

Kezelési lehetőségek

A fertőző betegségek kezelése az utóbbi évtizedekben jelentősen fejlődött. A betegségek nagy részében oki kezelésről beszélhetünk, mely a kórokozók elpusztítását jelenti. Mind a bakteriális, mind a vírusos, valamint egyéb kórokozók (protozoonok, bélférgek) ellen rendelkezünk megfelelő gyógyszeres kezelési lehetőségekkel.

Hogyan előzhetők meg a fertőző betegségek?

A kezelés mellett rendkívül fontos szerepe van a megelőzésnek, az oltással megelőzhető megbetegedések száma folyamatosan bővül. Manapság a védőoltásokkal kapcsolatban sokan úgy gondolják, hogy feleslegesek, hiszen a saját immunrendszernek kell legyőznie a betegséget. Ez az egyes egyénekre nézve még elfogadható lehetne, de nem mehetünk el amellett, hogy - hála a védőoltások elterjedésének - a korábban halálosnak számító, világméretű járványok ma már visszaszorulóban vannak.

Az oltásokkal meg lehet előzni olyan betegségeket is, melyeket ma még nem tudunk teljes mértékben meggyógyítani és maradandó károsodásokat is okozhatnak, ilyen a B-vírus okozta fertőző májgyulladás (hepatitis-B), valamint a kullancs okozta agyvelőgyulladás (encephalitis is).

A cikk dr. Szabó Olga közreműködésével készült. 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.