A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

PRP-kezelés

A sajátvérterápia alapja, hogy a vérünk egyik alkotóeleme, a thrombocyta (vérlemezke) az átépülés stimulálásával saját szöveteinkben biológiai regenerációt képes elindítani.

A thrombocytadús plazmainjekció (PRP – Platelet Rich Plasma) lényegében a korábban alkalmazott sajátvér kezelés klinikailag és technikailag letisztult alkalmazása. Lényege, hogy szervezetünk természetes folyékony szövetének egyik elemét, a thrombocytákat, koncentráltan olyan helyre juttatjuk, ahol biológiai regenerációt tudnak elindítani, s ehhez semmilyen kémiailag előállított készítményt nem használunk.

A PRP-kezelés lényege, hogy a thrombocytákból felszabaduló növekedési faktorok, a különböző szövetek és sejtek regenerációját kifejezetten elősegítik. Számos tudományos felmérés bizonyítja, a thrombocyták szöveti regenerációra kifejtett előnyös hatását. A thrombocytakban lévő, fő PRP-növekedési faktorokat a porc regenerációjának legfontosabb tényezőiként azonosították, mivel szerepet játszik a chondocytak (porcsejtek) szaporodásában.

A thrombocyták hatásának megismerését követően nyílt mód az ín-csonthártya határon kialakult krónikus gyulladások, mint a tenisz-, vagy golfkönyök, krónikus Achilles-ín-gyulladás, a szintén csonthártya irritáción alapuló sarok-, ill. talpfájdalmak, sportolás közben bekövetkezett ínhúzódások, különböző, elsősorban váll területén jelentkező nyálkahártyatömlő gyulladások eredményes kezelésére.

A PRP, az ízületeket borító porcfelszínek sérülése, ill. a kezdeti porckopásos elváltozások, az arthrosis előfordulása esetén is hatékony, új konzervatív kezelési módszert jelent. Tudományos felmérésekkel bizonyított, az ízületbe juttatott thrombocytakoncentrátum képes olyan biológiai regenerációt elindítani, amely másodlagos (ún. rostos) porc képződéshez vezet. Ez jelentősen javítja az ízület terhelhetőségét, melyet számos nemzetközi klinikai tudományos felmérés tanúsít. Természetesen, amikor a porckopás mértéke a teljes terhelési felszín porcpusztulását mutatja (RTG-felvétel, CT, MR), akkor a végleges megoldást csak a térdprotézis beültetése jelentheti.

A PRP nagy figyelmet kapott professzionális sportolók sportsérüléseinek kezelésében is. Ami örvendetes –a WADA állásfoglalása alapján –, nem sérti a doppingellenes szabályokat.

A tény, hogy eltérés mutatkozik a PRP-kezelések eredményességében, két dologra vezethető vissza. Egyrészt eltérő lehet az egyéni thrombocyta-szám az összegyűjtött vérben, ami természetesen befolyásolja a későbbi thrombocytakoncentrátum sűrűségét. Másrészről, nagyban függ a thrombocytakoncentrátum eredményessége a bizonyítottan standardizált technikai eszközök és módszer alkalmazásától. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Ortopéd Tagozatának hivatalos állásfoglalása és javaslata szerint fontos, hogy LOT-számmal rendelkező, visszakereshető orvostechnológiai eszközzel történjen a kezelés, és megfelelő, vérvételi ÁNTSz engedéllyel rendelkező intézményekben” végezzék. Csak a standardizált technika alkalmazásától és a megfelelő utókezeléstől várható el a kiemelkedő eredményesség. Ezek a feltételek intézetünkben, a Budai Egészségközpontban maradéktalanul teljesülnek.

Mint minden kezelés esetében, a thrombocyta koncentrátum injekciós kezelést követően is nagyon fontos a kezdeti tehermentesítés. Két hétig az adott ízület, illetve testtájék minden nagyobb fizikai megterhelésének kerülése javasolt. Ezt követően fokozatosan terhelő gyógytornát kezdhetünk, ha lehet, szakember vezetésével!

 A készítmény beadása nem fájdalmatlan, hiszen eleve egy fájdalmas, esetleg gyulladásban lévő területre, ízületbe adjuk az injekciót, ami feszítő érzéssel járhat, de jegeléssel, esetleg enyhe fájdalom csillapítással 2-3 nap után a fájdalom nagyon gyorsan eltűnik. Ezt követően indul a biológiai hasznosulás folyamata. Ilyenkor nem tanácsos még terhelni, csak fokozatosan, mindig csak fájdalomhatárig. A teljes felépülés egyénenként változó módon 3-6 hét lehet. A panaszok tartós enyhülése egyénenként változó lehet, a javulás általában 4-8 hét után várható. 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.


Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.