A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Virtuális kolonoszkópia

Mit jelent a vizsgálat?

Egy új módszer a vastagbélbetegségek kivizsgálásában, mely során a vastagbelet (colon) levegővel töltjük fel, majd vékony szeletes vizsgálatot végzünk CT-vel (computer tomográfia, számítógépes rétegvizsgálat) a hasról. Az így nyert képekből egy speciális program segítségével a tükrözéshez hasonló módon végignézhetjük a vastagbél belső felszínét ill. a környezetét.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy minden esetben, akár panasza van, akár panaszmentesen szűrés céljából kér ilyen vizsgálatot, forduljon gasztroenterológus kollégához. A vizsgálat elvégzéséhez szakorvosi javaslatra van szükség.

Mikor használjuk ezt a módszert?

Nagy klinikai tanulmányok alapján a vizsgálat alkalmas a nagyobb vastagbél polipok és daganat kimutatására ezért alkalmazhatjuk szűrővizsgálatként panaszmentes betegeknél. Valamint olyan panaszos betegeknél, akiknél a klinikus orvos a panaszok és tünetek alapján vastagbél polipra vagy daganatra gyanakszik.

Mi az előnye az egyéb típusú vastagbél vizsgálattal szemben?

Nagyobb kellemetlenséggel nem jár. A vastagbél belső felszíne a levegő feltöltésével, illetve a speciális szoftver segítségével teljes lefutásában láthatóvá válik. De nem csak a bélfelszín, hanem a bélfal teljes vastagsága, annak elváltozásai és a környezethez való viszonya is vizsgálható. Kombinálhatjuk a vizsgálatot vénába adott kontrasztanyaggal, mely a bélfallal összefüggő eltéréseknél plusz információt adhat és a többi hasi és kismedencei szervet is vizsgálni tudjuk.

Mi a hátránya az egyéb típusú vastagbél vizsgálattal szemben?

A végbél elváltozásai technikai okok miatt rejtve maradhatnak. A virtuális colonoscopia során röntgensugár segítségével történik a képalkotás, míg a tükrözés során ilyen hatás nem éri a pácienst. Kontrasztanyag adására is szükség lehet. Az úgynevezett vastagbél tükrözéskor (colonoscopia) egy hajlékony eszközt vezetnek fel egészen a vastagbél-vékonybél találkozásáig, mellyel szintén a belső felszín vizsgálható. Ezen vizsgálat során az elváltozásokból szövetmintavétel, vagy kisebb képletek eltávolítása lehetséges. Erre a virtuális colonoscopia során nincs lehetőség.

Milyen előkészítésre van szükség?

A vizsgálat eredményessége attól is függ, hogy milyen mértékben sikerült a vastagbelet kitisztítani. Az előkészítés csupán egy napot vesz igénybe. A vizsgálat előtti napon a beteg csak folyadékot fogyaszt és egy speciális hashajtót kap. A vizsgálat napján a vizsgálat előtt enni, inni nem szabad.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat a CT vizsgálóban zajlik. Általában reggel végezzük, így nem kell sokáig éhezni.

A vizsgálat előtt izomba egy olyan injekciót adunk, mely segíti a belek ellazulását. Ezután a vastagbelet egy vékony beöntő csövön keresztül levegővel töltjük fel. Készítünk egy natív felvétel sorozatot hason fekve és egyet háton fekve. Erre azért van szükség, hogy ha folyadék maradt volna a vastagbélben, annak mozgatásával minden bélszakasz vizsgálhatóvá váljon. Némely esetben érbe (vénába) adott kontrasztanyagos sorozatra is szükség lehet, hogy pontosabban megítélhessük a bélfalat, az abból kiinduló elváltozást vagy a bél környezetét. Maga a vizsgálat 20-30 percnél több időt nem vesz igénybe. A nyers képekből a teljes vizsgálat és a lelet általában másnapra készül el. A lelettel együtt a képeket tartalmazó CD-t is megkapja a beteg.

Kinek nem szabad ilyen vizsgálatot végezni?

Aktív vastagbél gyulladás esetén a levegőbefújás veszélyes lehet, így csak a gyulladás lezajlása után végezhető el a vizsgálat. Röntgensugár használata miatt terheseknél és szoptató anyáknál nem végezhetünk ilyen vizsgálatot. A sugárterhelés miatt gyermekeknél is megfontolandó. Olyan idős, esetleg mozgáskorlátozott betegeknél, akik nem tudják az előkészítést elvégezni, így a vizsgálat korlátozott értékű lehet, szintén megfontolandó. A vénás kontrasztanyaggal szembeni allergia vagy egyéb kontraindikáció csak részben gátolja a vizsgálat elvégzését, mert nincs minden esetben szükség rá.

Milyen szövődmények lehetnek?

Kontrasztanyag nélküli vizsgálat esetén szövődménnyel nem kell számolni. Vénás kontrasztanyag adása esetén allergiás reakció léphet fel, mely különböző súlyosságú lehet.

Forduljon szakembereinkhez!

Az ötszörös Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban minden privát járóbeteg szolgáltatást egy helyen megtalál, több mint 200 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 250.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.