A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gyermek képalkotó vizsgálatai

Milyen előkészítés szükséges?

Akár ultrahang akár röntgen vizsgálatot végzünk a csecsemőket és a kisdedeket három éves korig etessük meg a vizsgálat zavartalan kivitelezése érdekében. A hasi ultrahangvizsgálat sikeréért három éves kortól itassuk őket vizelet visszatartás mellett, mely 1 – 2 óráig kellő foglalkozással elérhető a húgyhólyag teltsége miatt.

Iskolás kortól az éhgyomor és a telt húgyhólyag a követelmény a vizsgálatok előtt. Természetesen a vizsgálati kérdés dönti el minden esetben az előkészítés módját, ezért már az előjegyzésnél érdeklődni kell a speciális előkészítések felől.

Hogyan végezzük a vizsgálatokat?

Ha röntgen vizsgálatot végzünk csecsemőnél, vagy kisdednél, akkor a szükséges testhelyzetet rögzíteni kell, ezért olyan személy jöjjön a kis pácienssel a vizsgálatra, aki röntgensugárba mehet. (a terhesség ezt kizárja )nagyon kevés röntgen vizsgálatot végzünk, csak akkor ha az nem helyettesíthető mással. A röntgenfelvételeket szakasszisztens a szakmailag meghatározott paraméterekkel végzi,a gyermekekre vonatkozó szigorú sugárvédelmi előírások szerint.

A mellkas felvétel csecsemőknél függesztőzsák és gyermekfüggesztő állvány segítségével történik. Kisdedeknél kísérő személy segítségével speciális emelvényt használunk. Trauma esetén kétirányú röntgenfelvétel készül a célszervről (koponya,és csontok.) Ezek a felvételek fekve, kísérő személy által rögzítve készülnek. Ultrahang vizsgálatnál a vizsgálófejet szigorúan melegített gél állapotú anyag segítségével végezzük. Ennek eltávolítása szükséges a vizsgálat után (papírtörlővel vagy nedves törlővel).

Az ultrahang vizsgálatokat orvos végzi asszisztensi és szülői segítséggel.

A koponya vizsgálatok háton fekve, a hasi vizsgálatok háton és oldalfekvésben a csípővizsgálatok stabil oldalfekvésben az esetlegesen szükséges rögzítéssel történnek. Minden más vizsgálat ezek variációja. Az ultrahang vizsgálatnak semmilyen káros hatása nincs ezért 95 %-ban alkalmazzuk.

A röntgen és az ultrahang vizsgálat nem fájdalmas, minden vizsgálatnál csupán a legszükségesebb rögzítést alkalmazzuk. Igyekszünk a gyermekek mozgás-szabadságát meghagyni, komfortérzését fokozni. A gyermekek izgatottsága vagy sírása csupán a szokatlan helyzet miatt következik be.
A szokatlan szituációt játékokkal, étkezési lehetőséggel igyekszünk tompítani. „ a baba - mama szoba „ezt a célt szolgálja!

Mikor kontraindikált a vizsgálat?

A vizsgálatokkal szemben kontraindikáció nincs. A vizsgálatokat a szakma szabályai szerint a legkíméletesebben végezzük írásos és képi dokumentációt adunk a vizsgálatok után azonnal.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.