A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Csecsemő jelenségek

A bukás az újszülött és a csecsemőkorban gyakori jelenség. Ilyenkor a kisbaba a szopások után némi tejet visszabukik. Ez vagy közvetlenül evés után, vagy kicsivel később jelentkezik. Előfordul, hogy a baba túl sokat szopik, ezért a feleslegtől egy kiadósabb bukással szabadul meg. Ha mohón eszik a baba, sok levegőt nyel, a levegő távozáskor maga előtt tolja a táplálékot is.

Ebben a korban a gyomorszáj és a nyelőcső találkozásánál lévő záróizom éretlensége, nem megfelelő működése is okozhat bukást. Az egészséges babák a sok bukás ellenére is remekül gyarapodnak, alapvetően kiegyensúlyozottak és vidámak. Ilyen esetekben radiológiai vizsgálat nem indokolt, az édesanya felvilágosítása, megnyugtatása fontos.A reflux (GOR) esetén is a gyomortartalom passzív visszaürüléséről van szó, ez azonban már súlyosabb formája a bukásnak. A refluxos babák súlya általában nem gyarapszik megfelelőképpen, vagy akár fogyhat is a baba. A savas gyomortartalom felmarhatja a nyelőcső nyálkahártyáját. Figyelmeztető jel lehet az is, ha etetés közben a csecsemő feltűnően sokat köhög. Gyakori középfülgyulladás hátterében is állhat reflux. Amint hasonló tüneteket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, aki gasztroenterológiai szakrendelésre fogja küldeni a kicsit, ha a gyanút megalapozottnak találja. A kivizsgálás azért is nagyon fontos, mert a hirtelen csecsemőhalál hátterében is állhat GOR.

Hasi ultrahang vizsgálattal a gyomorszáj jól vizsgálható és a reflux mértéke megítélhető. A vizsgálat fájdalmatlan, a baba számára nem kellemetlen.

Hányásról akkor van szó, ha a gyomortartalom sugárban, nagy erővel ürül. Ha ez többször is előfordul, illetve kísérő tünetei is vannak, például láz, levertség, aluszékonyság, forduljunk a babával orvoshoz! Ha a baba 4-6 hetes korában jelentkezik rendszeres sugárhányás, a kicsi nehezen etethető, súlyfejlődése megáll, az arca gondterhelt és sokat sír, nyűglődik, akkor gondolni kell a gyomorkimenet szűkületre (pilorus stenosis). Ez fiú csecsemőknél gyakoribb.

A has vizsgálata során a májat, epehólyagot, lépet, hasnyálmirigyet, veséket, húgyhólyagot és a kismedencei szerveket vizsgáljuk. Felismerhetők olyan veleszületett fejlődési rendellenességek és betegségek, melyek kezelést, vagy rendszeres ellenőrzést igényelnek. Ilyen például a vesék üregrendszerének és a húgyvezetéknek a tágulata, vagy a vesék cisztás megbetegedése. Bukós csecsemőknél a reflux jól vizsgálható. Pontosan diagnosztizálható a pylorus stenosis, ez a gyomor kimenetének fali megvastagodása, szűkülete.

Csecsemőkorban a hasi ultrahangvizsgálat nem igényel előkészítést, de a könnyebb vizsgálhatóság érdekében jó, ha a baba a vizsgálat előtt szopott. Bizonyos betegségek, mint például a reflux telt gyomorral vizsgálható.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.