A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Terhességi 2D vizsgálatok

Mi a vizsgálat célja?

A terhesgondozás ideje alatt végzett ultrahang vizsgálatok elsődleges célja a magzati rendellenességek minél korábbi és pontosabb kiszűrése. Egy panaszmentesen viselt terhesség során a Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság protokollja szerint négy ultrahangvizsgálat szükséges.

  • Az első vizsgálatot hüvelyi úton végezzük a terhesség 12-13. hetében. A vizsgálat célja a terhesség méhen belüli voltának biztos igazolása, a magzatok számának megállapítása, a terhesség korának pontos meghatározása, valamint a fejlődési, illetve kromoszóma rendellenességekre utaló gyanújelek felismerése.
  • A második vizsgálat a terhesség 18. hetében történik, hasfalon keresztül történik. A magzati koponya, mellkas, szív, hasi szervek, gerincoszlop és végtagok vizsgálata mellett a méhlepény és a magzatvíz mennyiségének megítélésére is sor kerül.
  • A harmadik vizsgálat a 28. héten történik. Ekkor a magzat megfelelő fejlődésének nyomon követése, illetve egyes később észlelhető rendellenességek kiszűrése a cél.
  • Az utolsó vizsgálatot a terhesség a 38. hetében végezzük, célja a szülési rizikócsoport kiszűrése a szülésvezetés megtervezése céljából: a magzat méhen belüli helyzetének, várható súlyának meghatározása, illetve a lepény és a magzatvíz vizsgálata.

Ultrahang

Milyen előkészítés szükséges?

A hüvelyi ultrahang vizsgálat előtt a húgyhólyag kiürítése szükséges. A hasfalon keresztül történő vizsgálat előkészítést nem igényel.

Hogyan történik a vizsgálat?

Hüvelyi vizsgálatkor a páciensnek hanyattfekvő helyzetben, felhúzott lábakkal kell feküdnie, a vékony, hosszúkás alakú vizsgálófejre egyszer használatos védőburkot (többnyire gumi óvszert) húzunk és a vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezetjük, ahol azt kíméletesen mozgatva áttekintjük a kismedencei szerveket. A hasi vizsgálat a hasfalon át, hanyattfekvő helyzetben történik. A has bőrére az ultrahanghullámok terjedését könnyítő zselészerű anyagot kenünk.

Mikor kontraindikált a vizsgálat?

Kontraindikáció nincs. A legfrissebb kutatások eredményei azt igazolják, hogy a terhesség alatt többször ismételt ultrahangos szűréseknek nincsenek káros hatásai a fejlődő magzatra.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.