A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Enzimes béldaganatszűrés (Tumor M2-PK teszt)

Az idejében felfedezett vastagbéldaganat csaknem mindig meggyógyítható. Ráadásul a daganat korai, még jóindulatú formája, a bél polip eltávolítása általában még műtétet sem igényelne. Ezzel szemben Magyarországon évente 9000 új bélrák megbetegedést diagnosztizálnak, és 5000-en halnak meg ebben a betegségben. A béldaganatot azért nehéz időben észrevenni, mert a korai stádiumban nem okoz tünetet. Ez a tünetmentes állapot általában több éven keresztül áll fenn, tehát sok idő lenne arra, hogy felfedezzük. Ne várják meg a tüneteket!
Ha valaki meg akarja óvni magát a béldaganattól, nem szabad a tünetek megjelenéséig várni! Ezzel szemben viszont fontos, hogy mindenki tisztában legyen a saját veszélyeztetettségével és ennek megfelelően következetesen éljen a megelőzési lehetőségekkel.

Figyelmeztető jelek

Vastagbélrákra utalhatnak a következő figyelmeztető jelek:

• Vért fedez fel a székletében
• Hasi puffadás
• Székrekedés váltakozik hasmenéssel
• Ceruzavékonyságú a széklete
• Erős székelési ingere van, melyet nem követ megfelelő székürítés
• Gyakran van görcsszerű hasi fájdalma
• Gyakran van hányingere, teltségérzete és étvágytalansága
• Az utóbbi időben mindig fáradékony, levert, feltűnően csökken teljesítőképessége
• Nem szándékos fogyás
• Sápadt, vérszegénynek tűnik

Orvosi vizsgálat során fény derülhet arra, hogy a panaszok mögött valamilyen komoly ok húzódik-e meg, vagy csak egyéb, ártalmatlan átmeneti problémáról van szó.

Speciális rizikó faktorok

A vastagbéldaganat bizonyos körülmények között gyakrabban fordul elő. Ilyen különleges rizikó helyzetek pl. a következők:

  • Szülők, testvérek, vagy gyerekek vastagbél daganatos megbetegedése.
  • Korábban felfedezett és eltávolított bélpolipok.
  • Krónikus gyulladásos bélbetegségek.
  • Alacsony rosttartalmú étrend, mozgásszegény életmód
  • Dohányzás, nagymértékű alkohol fogyasztás

FOKOZOTT VESZÉLYEZTETETTSÉGÜK MIATT KIEMELTEN FOGLALKOZUNK A A BÉLRÁKBAN MEGBETEGEDETTEK ROKONAIVAL!

Ha valakinek első fokú rokona (szülő, gyermek, testvér) bélrákban betegedett meg, akkor 10 évvel hamarabb, de legkésőbb 40 éves korban szükséges vastagbéltükrözést végeztetniük, mint amely életkorában a hozzátartozójuk megbetegedett.

Hogyan lehet a tünetmentes béldaganatokat kimutatni?

  • Vastagbél tükrözéses vizsgálat. Csaknem 100 %-os eredményt ad, de megterhelő beavatkozás. Nagy előnye, hogy a vizsgálattal egy időben a kisebb polipok eltávolíthatók, szövettani mintavétel lehetséges.
  • A székletből történő vér kimutatás nem fájdalmas. A vérző daganatok kimutatásának érzékeny módszere, viszont nem minden daganat vérzik állandóan, illetve nem daganatos eredetű vérzés is előfordul.
  • Enzimes béldaganat szűrés (ScheBo Tumor M2-PK székletteszt). Ez egy új eljárás, melyet 2003 óta már számos országban alkalmaznak. Magyarországon 2008-ban került bevezetésre. Széklet vizsgálatról van szó, tehát nem fájdalmas, ugyanakkor a daganatot jelző pontossága nagyon jó, hozzávetőleg 85 %-os. A vizsgálat során a székletből nem vért, hanem egy speciális, a daganat által termelt enzimet (M2-PK) mutatunk ki.

Pozitív teszt esetén nagy valószínűsége van annak, hogy többnyire jó, vagy ritkábban már rosszindulatú béldaganat van jelen a vizsgált személyben. Ugyanakkor a pozitív eredmény nem 100 %-os biztonsággal jelez daganatot. Előfordulhat ugyanis, hogy ennek más oka van. Ilyenek lehetnek például a belek gyulladásos betegségei, valamint egyéb hasi betegségek. Pozitív esetben további diagnosztikus vizsgálatokra, vastagbéltükrözésre van szükség.

Ha a teszt negatív, maradt még csekély esélye annak, hogy egy vastagbélrák vagy egy jóindulatú polip nem került felismerésre. A daganattal szembeni biztonság a teszt évenkénti ismétlésével növelhető, hiszen a daganat kifejlődése több év alatt megy végbe. A majdnem teljes biztonságot csak a vastagbéltükrözés jelenti. Orvosi feladat eldönteni, hogy negatív teszt birtokában is érdemes-e a vastagbéltükrözést elvégezni.

Gyakori kérdések a témábanITT olvashatók

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.