2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Támad a nyári pollenszezon

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Pollenek nyáron is vannak

    Számtalan allergiát okozó növény virágzik nyáron, kellemetlen perceket okozva sokunknak. Köhögés, égő és viszkető szemek, könnyezés, orrdugulás, vagy éppen szűnni nem akaró orrfolyás - ezek az allergiás tünetek a nyári kirándulást is meg tudják keseríteni. Ráadásul a pollenek mellett a rovarcsípések és a napfény is kiválthatnak allergiás reakciót.

    „Nyáron a levegő tele van szemmel nem látható pollenekkel. A belélegzett virágpor megtapad a nyálkahártyánkon, a szervezetünk pedig beindítja természetes védekező rendszerét. Mivel a pollent veszélyes anyagnak véli, harcolni kezd ellene, sokszor már elviselhetetlen panaszokat okozva ezzel az allergiásoknak. A tünetek erőssége egyénenként változó, tenni ellenük viszont mindenki hasonlóképp tud. Mint minden betegségnél, itt is fontos a megelőzés és az elővigyázatosság. Az orrfolyást, orrdugulást akár már orrcseppekkel is enyhíthetjük, az állandó égő, viszkető érzés, szemkörnyék- és arcduzzadás esetén viszont gyógyszerre is szükség lehet. Ebben az esetben mindenképp forduljunk orvoshoz, ugyanis a kezeletlen allergia gyakran asztmává alakulhat” – mondta Dr. Szilágyi Katalin, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

    Kerüljük az allergiát kiváltó okot

    Ha allergiával küzdünk, érdemes egy pollentérképet és egy pollennaptárat is átnézni a nyári kirándulás megtervezése előtt, hogy csökkentsük az allergiás tünetek kialakulásának lehetőségét. A pollenkoncentráció általában a reggeli és a kora délelőtti órákban a legmagasabb, ezért ügyeljünk, hogy csak a megfelelő időben szellőztessük lakásunkat. Légkondicionált teremben enyhülhetnek az allergiás tünetek, a rendszeresen cserélt szűrő ugyanis nem engedi a levegőbe a virágport. Tévhit, hogy a légkondicionáló rossz hatással lenne az allergiásokra, de ne hűtsük le túlzottan az épületet a kinti hőmérséklethez képest, mert könnyen megfázhatunk. Ajánlott a gyakoribb hajmosás, mivel a pollenek a hajunkról a párnánkra tapadhatnak, éjjel pedig fokozhatják a tüneteinket. Nem mindegy az sem, hogy allergiásként milyen ételeket fogyasztunk.

    pollen

    „Bizonyos ételek esetében keresztallergia léphet fel. A sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom, uborka, cukkini allergénjeinek szerkezete nagyon hasonlít a parlagfűére, így a szervezet a kis különbség miatt annak érzékeli, és allergiás reakciót vált ki” – figyelmeztet a doktornő.

    A rovarcsípés is veszélyes lehet

    Nyáron a pollenallergia mellett nagyon gyakori a rovarcsípések okozta allergia is. A csípés helyén legtöbb esetben kipirosodik a bőr, viszkető duzzanat keletkezik, de egy bögölycsípéstől akár be is lázasodhatunk, a csípés helye pedig begyulladhat, fájhat. A csípéseket kezeljük bőrnyugtató krémekkel, ám ha a tüneteink nem enyhülnek, forduljunk orvoshoz. A legsúlyosabb allergiás reakciót a méhek családjába tartozó rovarok okozhatják, a méhcsípés akár életveszélyes is lehet, fulladást okozhat. Ha tudjuk, hogy allergiásak vagyunk rá, tudassuk ezt környezetünkkel, ha pedig megtörtént a baj, azonnal forduljunk orvoshoz!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont