2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Fogyókúrás trendek: valóban hatékonyak és biztonságosak?

    Létrehozás dátuma: 2024-04-30

    Az online térben szakmai kontroll nélkül terjednek a gyors súlyvesztés reményével kecsegtető divatdiéták és módszerek. Ám ezek sokszor szakmailag megkérdőjelezhetők, sőt, esetenként veszélyesek is lehetnek, vagy nem hozzák el a várva várt eredményt. Mi működik, mi nem? Mi az, ami kifejezetten kerülendő?

    A Budai Egészségközpont dietetikusa, Ressely-Szarvas Veronika segítségével megvizsgáltunk néhány ismert, súlyvesztésre fókuszáló trendet, elméletet: szakmailag mennyire megalapozottak, rejtenek-e bármilyen egészségi kockázatot, van-e olyan részük, amely átmenthető egy egészséges étrendbe, életmódváltásba?

    Fogyókúrás trendek: valóban hatékonyak és biztonságosak?
    Ressely-Szarvas Veronika

    1. A ketogén diéta segít fogyni?

    Eredetileg az epilepsziás betegek terápiáját szolgálta ez az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitellel járó étrend. Az epilepsziás rohamokat előidéző ingerületátviteli jelzavarok azáltal szűnnek meg a diétázónál, hogy az agyban fellelhető ketontesteket használja fel a szervezet.

    Később beemelték a fogyókúrás módszerek sorába. Fontos tudni, hogy a hosszú távú alkalmazása nem tesz jót a szervezetnek, mert túlzottan „zsírfókuszú” étrendről van szó, azaz sokkal több zsiradékot visznek be általa az emberek, mint kellene. Ez egy idő után növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

    Fogyókúrás trendek: valóban hatékonyak és biztonságosak?

    A szénhidrátok, a zsiradékok, a fehérjék az emberi szervezet számára olyanok, mint az autók számára a benzin vagy a gázolaj – a bennük rejlő energiamennyiséget a kalóriaértékük mutatja meg. Amikor túl kevés szénhidrátot fogyaszt valaki, akkor a fehérjéhez, az izomhoz nyúl a szervezet – és ez izomtömegcsökkenéshez vezethet. Vizeletvizsgálat során ezt a folyamatot jelzi a ketontestek megjelenése a vizeletben. (Ez várandósság esetén kifejezetten veszélyes lehet!)

    2. Használnak az „anyagcsere-pörgető” teák?

    Fontos előre bocsátani, hogy van, akinél nem idézi elő a kívánt változást a speciális teafogyasztás. Ha valamilyen alapbetegséggel küzd a fogyni vágyó – például pajzsmirigy-alulműködés miatt lassabb az anyagcseréje –, akkor a tea egészen biztosan nem jelent majd megoldást.

    Mindazonáltal a megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos, hisz többek között segíti az immunrendszer működését, a sav-bázis egyensúly helyreállítását, illetve támogatja a sejtek megfelelő működését. 

    Ezen felül a súlyvesztést is segítheti, mivel a megfelelő mennyiségű folyadék tehermentesítheti a gyomrot. Miért van erre szükség? Amikor valaki életmódváltásba kezd, akkor rendszerint növeli a rostbevitelt. Több zöldséget fogyaszt, több teljes értékű gabonát visz be, és ez az emésztőrendszert – főleg, ha azelőtt csekély volt a rostbevitel – igencsak megterhelheti. Ekkor puffadás vagy rossz közérzet jelentkezhet, amit jelentősen enyhíthet a megfelelő vízbevitel. Ha valakinek nem esik jól a vízfogyasztás (mert ilyen is van), akkor érdemes hagyományos, koffeinmentes teákkal (például gyümölcsteával), esetleg kamillateával, vagy citromfűteával próbálkozni. (Utóbbi az idegrendszerre is jótékonyan hat.)

    Azt is figyelembe kell venni teafogyasztásnál, hogy egyes egészségügyi problémák mellett bizonyos teák nem ajánlottak. (Például reflux esetén nem javasolt a borsmentatea.) Vetni kell egy pillantást a címkékre is fogyasztás előtt: az itt jelölt maximális napi mennyiséget nem szabad túllépni!

    Fogyókúrás trendek: valóban hatékonyak és biztonságosak?

    3. Az időszakos böjt segíthet a súlyvesztésben?

    Valakinél beválik, működik, másnak kifejezetten egészségtelen és veszélyes. Ilyen egészségügyi ellenjavallat például a cukorbetegség, azaz amikor fennál a hipoglikémia veszélye – értelemszerűen ilyenkor nem szerencsés, ha túl sokáig nem eszik az ember. 
    Léteznek olyan kutatások, amelyek szerint növeli a szív és érrendszeri kockázatot az időszakos böjt, ugyanakkor olyan kutatások is születtek, amelyek pont az ellenkezőjét bizonyítják: összességében pozitív hatást gyakorol a szervezetére. 

    A szakember szerint, ha valaki úgy étkezik egy szellemi munkavégzés mellett, hogy csak reggel 8 és este 6 óra között eszik, az jótékony hatású lehet. Ennek azonban az az alapfeltétele, hogy ne legyen olyan betegség a háttérben, amely a vércukor hirtelen beesését okozhatja!

    4. Tényleg szükséges tartani a napi ötszöri étkezést?

    Több módszer alapul azon, hogy a napi 5 étkezést mindenáron tartani kell, akkor is, ha nem esik már jól az étel. Ez nem így van, nem mindenkinél működik! Az ideális étkezésszám is személyfüggő.

    Érdemes ettől függetlenül törekedni a többszöri, kis mennyiségű étkezésre, de csak akkor, ha úgy érezzük, jót tesz a szervezetünknek. „Az már kiváló, ha napi négy étkezésre épül a rutin, és ha figyelünk rá, hogy ez a négy étkezés minőségi alapanyagokból álljon, illetve ne együk túl magunkat” – mondja Ressely-Szarvas Veronika. Nem kell magunkba tömni azt az ötödik étkezést, ha nem esik jól, főleg, ha a kalóriabevitelt is csökkenteni szeretnénk!

    A téma kapcsán megemlítendő az a tény is, hogy rendszerint túl nagy adag ételeket eszünk, és nem megfelelő arányban visszük be az élelmiszertípusokat. „Jellemző, hogy a kantinos menükben az óriási szelet rántott hús mellé csak egy nagy adag rizs kerül a tányérra. Hol a zöldség, hol van a rost? És miért kell bevinnünk ennyi szénhidrátot?” – világít rá az igazi problémára a dietetikus. Egy ülőmunkát végző ember számára, aki kevés fizikai aktivitással éli a napjait, annak ez az adag extrém mennyiség, így érthető, hogy ezután sokáig nem jelentkezik éhség. 

    Ebből az aspektusból tehát a délutáni uzsonna kifejezetten hasznos lehet, hisz ezáltal elkerülhető, hogy este farkaséhesen essünk haza, és túl nagy mennyiségű ételt vigyünk be. Természetesen törekedni kell rá, hogy az uzsonna ne édesség legyen! Érdemes értékes tápanyagokat tartalmazó ételeket választani, például natúr joghurtot, gyümölcsöt, olajos magvakat – és ezeket is csak kis mennyiségben fogyasszuk, hogy ne terheljük túl az emésztést, ne vigyünk be túl sok kalóriát!

    5. Az extra adag fehérje és fehérjepor valóban a fogyás alappillére?

    Jellemzően a magyar konyha túl sok fehérjét tartalmaz. Tehát nem szükséges tízóraira, uzsonnára fehérjeport beiktatni, ha nem indokolja egy nagy mértékű fizikai aktivitás a plusz bevitelt.

    A túlzott mennyiségű fehérje általában együtt jár az extra zsiradékkal. Ha szóba kerül a fehérje, a legtöbb embernek még mindig az állati eredetű alapanyagok ugranak be először. „A növényi fehérjékkel kapcsolatos fő kritika, hogy nem tartalmazzák az összes aminosavat, pedig össze lehet úgy válogatni a növényi fehérjeforrásokat, hogy teljes értékű fehérjeforrásmixet tudjunk az asztalra tenni alacsony zsírbevitel mellett” – hívja fel a figyelmet a növények indokolatlan háttérbe szorulására a szakember.

    6. Vegán étkezés egyenlő fogyás?

    Be lehet vinni túl sok kalóriát az állati eredetű ételek elhagyása mellett is! Ennek ellenére kijelenthető, hogy hatással lehet a súlyra a vegán étrend, mivel jobban megválogatjuk ilyenkor, mit eszünk. „Ez a helyzet a gluténmentességgel is (ami szintén sokan követnek): nem magától a gluténmentes ételektől fogyunk le, hanem attól, hogy nincs már napi „bűnözés”, amikor „beugrunk a benzinkútra, és gyorsan megvesszük, amit épp találunk – egy kakaós csigát, hot-dogot” – tárja fel a hatékonyság egyik kulcsát a szakember.

    Tudatosan kell készülni a napra, tervezni kell, mit viszünk magunkkal, mit eszünk meg. Ha nincs erre lehetőség, akkor is gondot fordítunk rá, mit viszünk be a szervezetünkbe, ezáltal van egy jelentős elmozdulás a minőségi étkezés felé. 

    Természetesen a súlyvesztés szempontjából ezt is lehet rosszul csinálni. A legtöbb kifőzdés vegetáriánus menüben még mindig alapelem az olajban bővelkedő rántott sajt, vagy rántott zöldség. Ráadásul alapvetően elég kevés étkezdében található vegán menü. A legjobb választás, megoldás az lenne, ha egy salátabárban magunk állíthatnánk össze a salátát, így – a fehérjebevitelt támogatandó – hüvelyes is kerülhetne bele.

    „Fontos hozzátenni azt is, hogy csak növényi étkezés mellett könnyen alakul ki hiánybetegség, de ez alapvetően minden „kizáró” étrendre igaz” – figyelmeztet a dietetikus. Különösen akkor adódhat komoly probléma, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy egyes élelmiszer, tápanyag elhagyása, adagjának csökkentése kontraindikált az esetünkben. Ezért is fontos, hogy szakemberrel, dietetikussal egyeztessünk már rögtön a nulladik szinten, azaz a célok és eszközök kapcsán. A dietetikus pedig ennek megfelelően felül tudja vizsgálja a cél realitását, segíti a személyre szabott, megfelelő, hatásos, egészséges étrend kialakítását.

    Sikertelen fogyókúrás próbálkozások esetén, nagy súlyfeleslegnél megoldást jelenthet a testsúlycsökkentő (bariátriai) műtét, amelyről további információkat, részletes leírást talál weboldalunkon. 


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább