Dietetikai tanácsadás
A diéta görög eredetű szó, szabályozott táplálkozást, szabályozott életmódot, gyógyélelmezést jelent. A dietetika tulajdonképpen maga az alkalmazott táplálkozástudomány, mellyel Hippokratész foglalkozott először.
A dietetikai tanácsadás egyrészt az egészséges emberek számára az egészség megőrzését szolgálja, másrészt valamely betegség, vagy kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadást jelent.
Miben tud a dietetikus segíteni?
-
az életmód változtatásban, az egészség megtartásában, a betegségek megelőzésében, vagyis a manapság oly sokat emlegetett prevencióban
-
a már kialakult betegségek étrendi tanácsadásában
-
olyan betegségeknél, amelyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, valamint anyagcsere betegségekben (cukorbetegség)
-
fogyókúra, hízókúra
-
allergiás betegségek (liszt-, tej-, tojásmentes étrendek), emésztőszervi betegségek (gyomor-bélrendszer) esetén
-
sportolók speciális étrendjének összeállításában
-
ha laborvizsgálatai során a normálistól eltérőek az értékek, különös tekintettel a kardiovaszkuláris rizikófaktorokra és a metabolikus szindróma jellemzőire.
Alkalmazott vizsgálati módszerek
A megfelelő tanácsadáshoz szükséges, hogy a szakember lássa a páciens laboreredményeit, így a teljes vérképet szérum-lipid értékekkel, a vizeletvizsgálat, a tejcukor érzékenység vizsgálat, és a csontsűrűség, testösszetétel vizsgálat eredményeit.
Mi történik a tanácsadás alkalmával?
A táplálkozási anamnézis felvétele, a tápláltsági állapot mérése (BMI számítás, testzsír mérés OMRON BF 300 készülékkel), diétás tanácsadás, étrend megbeszélés, étrendi napló vezetés megbeszélése, tapasztalatainak kiértékelése.
A tanácsadás formái
-
Intézményünkben a dietetikai tanácsadásra bejelentkezve a tanácsadás egyéni formában történik.
-
Üzleti partnereink számára a tanácsadást az ő telephelyükön, munkavállalóik munkahelyén végezzük, ahol egészséges munkahelyet szeretnének megvalósítani, ilyen esetben a dietetikus segíteni tud a büfé választékának összeállításában.
-
Külső helyszíneken szervezett ismeretterjesztő előadások keretén belül.
A cikk Tarnai Irén közreműködésével készült.
Kapcsolódó cikkek
- Európai elhízás elleni nap - Tartsuk kordában a kilókat!
- Megelőzés személyre szabott étrenddel - Interjú Ressely-Szarvas Veronika dietetikussal
- Új év - új étel!
Kiknek ajánlott a dietetikus felkeresése, milyen betegségek gyógyításában lehet segítségére a dietetika, és mire számíthat a páciens az első konzultáció során? Wolher Veronika, intézetünk dietetikusa a táplálkozástudomány egészségmegőrző és -javító szerepéről oszt meg hasznos információkat.
Nézze meg videónkat, és fogadja meg a táplálkozási szakember tanácsait a fokozatos életmódváltás előnyeiről, a tradicionális konyha ételeinek az egészséges étrendben betöltött helyéről és a nyersanyagokhoz fűződő tudatos viszonyról!
Forduljon szakembereinkhez!
A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.