H2 kilégzéses teszt
A vizsgálat elvének bemutatása
A vizsgálat alapja a kilélegzett levegő H2 tartamának vizsgálata. Jelentősége bizonyos emésztési folyamatok non-invazív módon történő meghatározásában van. A módszer alapját az képezi, hogy H2-gáz a szervezetben csak a szénhidrátok bélbaktériumok által végzett erjesztése (fermentációja) révén keletkezik. Bizonyos cukrok (un. diszacharidok) kóros lebontása hatására a bélrendszerben hidrogén gáz képződik, ennek a kimutatása történik a módszerrel. A kapott eredmény többféle állapotról nyújthat felvilágosítást attól függően, hogy milyen tesztanyag kerül alkalmazásra.
Leggyakrabban alkalmazott vizsgálati anyagok
-
laktulóz
-
laktóz
-
glükóz
-
fruktóz
A kilélegzett levegő hidrogén-gáz koncentrációja normális körülmények között rendkívül alacsony (<20 ppm). Kimutatására gázkromatográfiás készüléket alkalmazunk. A beteg által elfogyasztott - a vékonybélből rosszul, vagy nem felszívódó - tesztanyag emésztetlenül továbbkerül a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok fermentációjának hatására különböző gázok, köztük hidrogén fejlődése kíséri a lebontási folyamatot. A hidrogén átjutva a bélfalon bekerül a véráramba, és a tüdőn keresztül megjelenik a kilélegzett levegőben.
A vizsgálat abból áll, hogy a tesztoldat elfogyasztását közvetlenül megelőzően és azt követően meghatározott időközönként megvizsgálják a páciens lélegzetének hidrogén tartalmát. Ha ez magasabb a normálisnál, akkor az a szénhidrát emésztés nem megfelelő voltát igazolja.
H2 kilégzési teszt laktulózzal
A laktulózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat alkalmas a táplálék vékonybélen való áthaladási idejének (vékonybél vagyorocoecalis tranzitidő) meghatározására, valamint a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok (kontaminált vékonybél szindróma) indirekt kórismézésre.
A laktulóz egy diszacharid, olyan cukorszármazék, amit csak a bélbaktériumok tudnak elbontani, a vékonybél emésztőenzimei nem bontják, így gyakorlatilag változatlan formában jut el a vastagbélbe. Hatását a vastagbélben fejti ki, ahol a bélbaktériumok hatására rövid szénláncú karbonsavak, elsősorban tejsav és ecetsav, továbbá metán és hidrogéngáz keletkezik belőle.
A vizsgálat eredményének értékelése: a vékonybélen történő áthaladás időpontját, azaz a tranzitidőt a 20 ppm határérték feletti koncentrációváltozás megjelenésének időpontja adja. A normális tranzitidőt egészséges kontrollcsoporton végzett vizsgálattal lehet meghatározni. Átlagos időtartama általában 120 perc körül szokott lenni. Ha a glükózzal végzett H2-gáz kilégzési teszt is kóros, azaz a kontrollértéknél rövidebb időt mutat, az a vékonybél bakteriális kontaminációját jelzi, míg ha normális, akkor a tranzitidőt mérjük.
H2 kilégzési teszt laktózzal
A laktóz (tejben található glükózból és galaktózból álló disacharid) oldattal végzett H2 kilégzési tesztvizsgálat alkalmas a laktóz intolerancia igazolására. A laktózt a vékonybél ún. éhbél(jejunum) szakaszán a bélhámsejtek által termelt laktáz enzim glükózzá és galaktózzá bontja, mely felszívódik a véráramba. Amennyiben nem termelődik laktáz enzim, akkor a laktóz bakteriális erjesztés útján bomlik hidrogénre és szerves savakra. A kilélegzett levegőben mérhető jelentős H2 gáz koncentráció növekedés laktóz intoleranciára utal.
A vizsgálat eredményének értékelése: a normális vékonybél tranzitidő estén a laktóz oldat elfogyasztását követően 90-120 perccel mérhető 20 ppm határérték feletti H2 gáz koncentrációváltozás jelzi a laktóz intolerancia fennállását.
A vizsgálat kiegészíthető meghatározott időközönként végzett vérszérum glükóz szint méréssel is. A laktóz oldat elfogyasztása során normális laktóz bontás esetén glükóz és galaktóz képződik, mely a véráramba kerül. A galaktózt a máj ugyancsak glükózzá alakítja, és ez szintén a véráramba kerül, mely a vér glükóz koncentrációjának a növekedését eredményezi. A meghatározott időközönként végzett szérum glükóz mérése segít a laktóz lebontás mértékének megítélésében. Laktóz intolerancia esetén a szérum glükóz koncentráció érdemben nem változik, míg normális laktóz bontás megfelelő szintű vércukorszint emelkedést eredményez.
H2 kilégzési teszt fruktózzal
Fruktóz (gyümölcscukor) intolerancia néven a köznyelv két betegséget is emleget, ezért fontos először tisztázni a fogalmakat: Az egyik betegség pontos neve az örökletes fruktóz intolerancia, ami egy nagyon ritka 1:20000-1:40000 gyakoriságú súlyos kórkép. A fruktóz a bélből felszívódik, de a májban hiányzik egy speciális enzim, ami glükózzá alakítja, és a felhalmozódó anyagcsere termék felelős a tünetekért: alacsony vércukorszint fruktóz fogyasztása után, aluszékonyság, görcsök, hosszú távon vese, máj és szellemi károsodás. A betegség diagnózisa vértesztekkel, májbiopsziával állítható fel. Az anyatejes táplálás megszűnése után általában jelentkeznek a tünetek, így a diagnózis kisgyermekkorban megszületik. Fruktózmentes étrenddel a betegség jól kezelhető.
A másik, fruktóz intoleranciaként emlegetett betegség a fruktóz malabszorpció (emésztési, felszívódási zavar). Az öröklött formánál ez jóval gyakoribb és nem csak gyermekeket érinthet. Ez esetben a fruktóz különböző, átmeneti vagy tartós okok miatt a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, ezért a vastagbélbe kerül, és ott a bélbaktériumok megerjesztik (fermentálják). Ennek során savak és gázok keletkeznek, amik a puffadásért, hasi fájdalomért, hasmenésért felelősek.
Előfordulhat gyengeség, fáradtság, vérszegénység is. A kezelés alapja itt is a fruktóz tartalmú ételek kiiktatása az étrendből. A fruktózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat alkalmas ennek a típusú a fruktóz intoleranciának (pontosan fogalmazva malabszorpciónak) a kórismézésre.
A vizsgálat kivitelezése
A vizsgálatot tiszta levegőjű helyiségben éhgyomorra (min. 6 órás éhezést követően) kell végezni. A megelőző 12 órában sem a dohányzás, sem a mentolos ételek, italok (pl. rágógumi, cukorka) fogyasztása, fogkrémmel történő fogmosás nem megengedett. A vizsgálat előtt a szájüreget és a garatot fertőtlenítő oldattal végzett öblögetéssel, ill. gargalizálással fertőtleníteni kell.
A beteg az első, éhgyomorra történt H2 kilégzést követően 300 ml vízben feloldott 20 g laktulózt vagy 75 g szénhidrátot(laktóz, glükóz, fruktóz) elfogyaszt, melyet követően 120 illetve 180 percen át 20 percenként újabb kilégzéseket végez. A kilélegzett levegő H2-gáz tartalmát megmérjük, és a méréseket kiértékeljük. Kiértékelés: az alapértékhez viszonyított H2-gáz koncentráció-változást értékeljük. A >20 ppm (pars per million) érték a kóros állapotot jelez.
További, gyakori kérdések a témában ITT találhatóak.
A cikk dr. Demeter Pál közreműködésével készült.
Forduljon szakembereinkhez!
A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.