2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Vizuális kiváltott válasz (VEP)

  A vizuális kiváltott válasz (VEP) egy olyan neurofiziológiai vizsgálati módszer, amely segítségével a szemeken keresztül érkező vizuális információk továbbításában résztvevő idegpályák épségét vizsgáljuk.

  Mit vizsgálunk az adott módszerrel?

  A szemek által a retinára (ideghártyára) vetülő vizuális, látási ingerek továbbításában résztvevő idegpályákat károsító betegségek hatását vizsgáljuk a módszerrel. Leggyakrabban  a látóidegek gyulladásos avagy vérellátási problémáiban alkalmazzuk. Az idegek sérülése a központi idegrendszer gyulladásos betegségeiben a legkifejezettebb, ilyen például a szklerózis multiplex, avagy neuromyelitis optica stb.

  Vizuális kiváltott válasz (VEP)
  Vizuális kiváltott válasz (VEP)

  Hogyan végezzük a vizsgálatot? Mennyi ideig tart?

  A vizsgálathoz egy látási ingert alkalmazunk, közreműködő beteg esetén egy sakktábla-mintás képernyőn mutatjuk be a páciensnek az ingert. A koponyán, az occipitális lebeny területén, a látási információk vetülési területe fölött regisztráljuk a jelet felületi elektródokkal, amelyeket kontaktkrémmel ragasztunk a bőr felületére. Amennyiben a beteg nem tud közreműködni,  az inger egy LED égőkkel szerelt szemüveg által is történhet, például altatás vagy kóma esetén.  Általában 20-30 percet vesz igénybe a vizsgálat.

  Jár-e fájdalommal a vizsgálat?

  Mivel semmilyen fájdalmat okozó ingert nem alkalmazunk, a vizsgálat nem okoz kellemetlenséget.

  Kíván-e speciális felkészülést a pácienstől a vizsgálat?

  Lényeges, hogy minél tisztább legyen a bőr felszíne, frissen mosott hajjal szükséges végezni a vizsgálatot. Arcot is érintő mozgásbetegségek esetén nem megbízhatóan regisztrálható a válasz. Szemüveget, kontaktlencsét viselő betegeknek hordaniuk kell a korrekciós eszközt a vizsgálat alatt.

  Mit mutat meg a vizsgálat eredménye?

  A vizuális információkat továbbító idegpályák épségét vizsgáljuk a módszerrel, a vezetés nehezítettségéről kaphatunk adatokat, illetve a pályákat befolyásoló kórfolyamatok súlyosságáról.

  Milyen orvosi területek számára hasznos a vizsgálat eredménye?

  Neurológián és szemészeten is értékes információkat szolgáltathat a módszer.

  A leírás Dr. Major Zoltán Zsigmond neurofiziológus főorvos közreműködésével készült el.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább