2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Prosztatarákszűrés

  Foglaljon időpontot most!

  Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8:00 és 20:00 óra között várja hívását a +3614895200 telefonszámon!

  Hogyan történik a prosztatarákszűrés?

  Jelenleg a prosztatarák szűrése továbbra is az egyik legvitatottabb téma az urológiai szakirodalomban. A rutin ellenőrzés a prosztata letapintása, illetve a PSA-meghatározása. Ez utóbbit vérből veszik. Emelkedett érték esetén egyéb vizsgálatok, mint például a PSA speciális formáinak (szabad, illetve kötött) meghatározása válhat szükségessé. Egyre nagyobb a törekvés más molekulákkal való diagnosztika (PCA3, genetikai tesztek) alkalmazására. Ezeknek a kifinomultsága azonban még nem olyan megbízható, hogy rutinszerűen alkalmazzák. További segítséget nyújthat a prosztata képalkotókkal történő vizsgálata (ultrahang, MR), melyek közül a multiparametrikus-MR jelenleg a legmegbízhatóbb.

  Milyen esetekben indokolt a prosztatarákszűrés elvégzése?

  Amennyiben elmúlt valaki 40 éves érdemes évente betérni az urológusához, hogy általános szűrésen vegyen részt. Hogyha a férfi páciens családjában már valamelyik rokonánál (apai ágon főként) prosztatarákot diagnosztizáltak, 45 éves kor felett a szűrés során PSA-teszt meghatározása válik szükségessé. Egyes génmutációk jelenléte esetén (p.l. BRCA2) is 45. életévtől javasolt, egyebekben 50 év felett ajánlott a PSA-t a szűrésbe beletenni.

  Hogyan történik a vizsgálat?

  A prosztata óvatos letapintása a végbélen keresztül kivitelezhető. A PSA-t vérből határozzák meg laboratóriumban. Amennyiben prosztatarák gyanú merül fel, biztonságos kizárása vagy megerősítése csak a szövettani elemzéstől várható (prosztatabiopszia). Ennek legkíméletesebb és legmodernebb változata a mesterséges intelligenciát alkalmazó MR-fúzionált, gáton keresztüli mintavétel, az ún. „fúziós biopszia”.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább