2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Tüdőszűrés CT-vel

  Foglaljon időpontot most!

  Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8:00 és 20:00 óra között várja hívását a +3614895200 telefonszámon!

  A CT-tüdőszűrés során egy speciális programmal alacsony sugárdózist használunk, ezért alkalmazható a módszer szűrővizsgálatra.

  A hagyományos mellkas röntgen felvétellel szemben a CT-vizsgálat nemcsak a daganatos betegségek felfedezésében nyújt segítséget, hanem egyéb tüdőbetegségek diagnosztizálásában is!

  Az Országos Gerincgyógyászati Központ CT készüléke.

  Kiknek ajánlott a tüdőszűrés?

  • 40 éven felülieknek
  • Dohányosoknak
  • Passzív dohányosoknak
  • Légszennyezett területen élőknek ill. dolgozóknak

  Hogyan zajlik a vizsgálat?

  A vizsgálat a radiológia osztály CT vizsgálójában zajlik, melynek során egy natív (kontrasztanyag nélküli) felvétel sorozatot készítünk háton fekve. A szűrő jellegű vizsgálatok nagy hányadánál ezzel a vizsgálat be is fejeződik.

  Maga a vizsgálat 20-30 percnél több időt nem vesz igénybe. A lelettel együtt a képeket tartalmazó CD-t is megkapja a páciens.

  Amennyiben körülírt eltérést látunk, kontrasztanyag adására lehet szükség, ehhez azonban ismerni kell a beteg vesefunkcióját, ezért ezt a kiegészítő vizsgálatot új időpontban tudjuk elvégezni.

  A második vizsgálat díjmentes, a beteg csak a kontrasztanyagot fizeti ki.

  Miért fontos a tüdőszűrés?

  Míg a múlt század elején-közepén a tüdőszűrést a TBC betegség felszámolására vezették be nagy hatékonysággal, addig napjainkban a tüdődaganatok szűrése vált égető szükségességgé. A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot Magyarországon és világszerte is, férfiak és nők között egyaránt. A magas halálozási arány összefüggésbe hozható nemcsak a súlyos környezeti hatásokkal, dohányzással, szmoggal, hanem a szűrés és a korai felismerés hiányával is. Pedig a tüdőrák az egyik leginkább megelőzhető daganatféleség.

  A tüdőtumorok 85-87%-a az aktív, 3-5%-a pedig a passzív dohányzással hozható összefüggésbe. Minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata. Bizonyított tény, hogy napi egy doboz cigaretta elszívása a férfiak esetében tízszeresére, nőknél ötszörösére emeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A tüdődaganatok az egyik legfontosabb egészségügyi problémává nőtték ki magukat, mind a kutatás, mind a megelőzés szempontjából.

  A mellkasröntgen felvétel, úgynevezett szummációs felvétel, melynek során a teljes testvastagságban elhelyezkedő képletek összevetülnek.

  A CT (computer tomographia) néhány mm vékony szeleteket képez a test tengelyére merőleges síkban, így a képletek nem vetülnek össze. A legapróbb részletek is vizsgálhatóakká válnak. A modern, új generációs CT berendezések még nagyobb felbontásra képesek alacsony sugárdózis mellett. Ezzel a készülékkel egy légvétel ideje alatt az egész mellkasról (tüdő, szív bordák, stb.) részletes felvételsorozat nyerhető. A digitális képi adatok eltárolásával, utólagosan vizsgálható a tüdő, a szív és a mellkas csontos váza a különböző rekonstrukciókat és 3D technikát lehetővé tevő szoftverek segítségével.

  Már a hagyományos mellkas röntgenfelvétel is növeli a tüdőrákok felismerésének számát, de a MDCT már a néhány mm-es elváltozások felismerését is lehetővé teszi, főleg a szív mögötti, vagy a rekeszizom közelében lévő, vagy egyéb nehezen megítélhető tüdőterületen elhelyezkedő daganatok esetében.

  Tüdőszűrés: milyen betegségeket mutat ki a vizsgálat?

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább