2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  COVID-19 variánsok

  2019 végén jelent meg a SARS-CoV2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) vírus, és az általa okozott betegség, a COVID-19 (Corona Virus Disease 2019). Röviden koronavírusként vagy COVID-ként szoktuk említeni magát a korokozót és a betegséget is. Az idő folyamán, mint minden más vírus, a COVID örökítő anyaga - vagyis RNS-e - is átesett mutációkon így új variációk jöttek létre, tehát a vírus evolúciós változásokon ment keresztül. Ezek közül a legjelentősebb változatokat a WHO a görög ábécé betűivel jelölte meg (alfa, béta, gamma, delta és omikron). Az egyes variánsok különböznek fertőzőképességükben és virulenciájukban, vagyis betegségokozó képességükben. Jelenleg a leggyorsabban terjedő változatnak az omikront tartják, míg a legsúlyosabb tüneteket a delta variáns okozza. Az egyes mutációk befolyásolhatják a koronavírus ellen kialakított immunológiai védettséget, ami oltás vagy korábbi COVID-fertőzésnek köszönhetően jött létre. 

  A koronavírus alfa variánsa

  Ez a változat 2020 végén jelent meg az Egyesült Királyságban. Jelentősen gyorsabb terjedésének köszönhetően hamar domináns lett azokban az országokban, ahol megjelent. Egyes tanulmányok szerint súlyosabb tüneteket is okozhatott, mint a korábbi változatok. Az alfa variánst végül a koronavírus delta változata szorította ki, jelenleg pedig az omikron okozza a legtöbb megbetegedést, mivel az utóbbi még gyorsabban terjed.

  A koronavírus béta variánsa

  Szintén 2020 végén jelent meg a COVID-19 béta variánsa, amit Dél-Afrikában azonosítottak először. Ez a változat hamar dominánssá vált a régióban, ezért valószínűleg nagyobb fertőzőképessége volt, mint a korábbiaknak.

  A koronavírus gamma variánsa

  Ez a variáns valószínűleg Brazíliában jött létre, 2020 decemberében írták le először. Megjelent más országokban is, de napjainkra világszinten visszaesett az előfordulása.

  A koronavírus delta variánsa

  A COVID delta variánsát 2020 decemberében írták le először Indiában, sokáig indiai variánsként is emlegették. Gyorsan terjed, magas a fertőzőképessége és nagyobb eséllyel okoz súlyos tüneteket. A vakcinák kevésbé bizonyultak hatékonynak a delta variáns ellen, de a súlyos tünetek és a halálos kimenetelű betegséglefolyás ellen védelmet jelentett az oltás ebben az esetben is.

  A koronavírus omikron variánsa

  A COVID omikron változatáról szóló első jelentések Botswanából és Dél-Afrikából érkeztek 2021 novemberében. Hamarosan számos más országban is megjelent a COVID új változata és jelenleg a legtöbb megbetegedést okozza. Az omikron az eddig ismert leggyorsabban terjedő variáns. Bár jelentősen ritkábban okoz súlyos tüneteket vagy halálos kimenetelt, az egészségügyre még mindig nagy terhelést jelent a járvány, mivel sokkal gyorsabban emelkedik a fertőzöttek száma az omikronnak köszönhetően. Azok, akik a fertőzésen átestek vagy oltást kaptak, kisebb mértékben védettek az omikron ellen, mivel az új variáns tüskefehérjére (az immunrendszer ezt a vírusfehérjét ismeri fel) több mint 30 mutációt tartalmaz. A harmadik, vagyis az emlékeztető oltás felvétele az eddigi adatok alapján elősegíti az immunológiai védettség fenntartását az omikron ellen is. Egyes vélemények szerint az omikron variáns megjelenése akár a járvány végét is jelentheti. Ezt azzal magyarázzák, hogy gyors terjedése révén immunizálhatja azokat is, akik eddig nem kaptak oltást, illetve - a gyengébb tünetek miatt - nem fog akkora veszéllyel járni egy-egy fertőződés, mint a korábbi változatok esetében.

  Az omikorn variáns alváltozatai

  Az eredeti omikron variáns a BA.1 változathoz tartozott, de mára a BA.2 vált dominánssá világszerte. Egyes országokban további variációk alakultak ki, melyek kezdik kiszorítani a korábbi típusokat és az új megbetegedésekért nagyobb részben ezek a mutációk a felelősek. Ilyen új változatok a BA2.12.1, a BA.4 és a BA.5.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.