2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Út a vakcináig

  A fejlett országokban a védőoltásoknak köszönhetően számos halálos kórral szemben biztonságban érezhetjük magunkat. Amikor egy eddig ismeretlen vírus – napjainkban az új koronavírus – százezrek életét veszélyezteti, új oltás kifejlesztésére van szükség.
   

  A védőoltás a természetes folyamatot utánozza

  Régi tapasztalat, hogy egy-egy kórokozóval való „találkozás” után a szervezet bizonyos fokú védettséget szerez az adott mikrobával szemben. Az immunrendszer ugyanis újbóli fertőzés esetén képes „emlékezni” a kórokozó jellegzetes antigénjére, felismeri azt, és azonnal megkezdi ellene a megfelelő antitestek (ellenanyagok) termelését. A védőoltások hatásmechanizmusa azon alapul, hogy ezt az immunválaszt mesterségesen is ki lehet váltani.

  Aktív és passzív védőoltás

  A mesterséges immunizálás aktív és passzív módon történhet. Aktív immunizációnál az oltóanyaggal az adott kórokozó antigénjeit viszik be a szervezetbe úgy, hogy az betegséget nem okoz, de az immunrendszer védelmi reakcióját, vagyis az antitest-termelést kiváltja. Ez az ún. aktív immunizáció legyengített élő vagy elölt kórokozókkal, vagy azok – immunológiai reakciót kiváltó – részeivel történik, többnyire megelőző védőoltásként.

  Az immunizáció passzív formája során kész, specifikus antitesteket tartalmaz a vakcina, amelyet a betegségen már átesett, immunitást szerzett személyek vérsavójából állítanak elő. A passzív védőoltást akkor alkalmazzák, amikor már bekövetkezett a betegség vagy legyengült, ellenanyag termelésre képtelen immunrendszerű páciensek esetében.

  A betegséget okozó organizmust és az antigének mennyiségét illusztráló folyamatábra.

  A vakcina előállításának fázisai

  Az oltóanyag előállítása hosszú, összetett folyamat, amelynek első lépése az adott kórokozó pontos azonosítása, genetikai jellemzőinek feltérképezése. Először tehát azonosítani kell azt az antigént, amely képes lesz kiváltani a kórokozó elleni immunválaszt, azaz a specifikus ellenanyag termelését. Az antigén azonosítását hónapokig tartó állatkísérletekkel tesztelik, erősítik meg. Ha az adott antigén a kísérleti állatokban kiváltotta a védettséget és nem okozott mellékhatásokat, ezután kerülhet sor a humán kutatásra.

  Először csak néhány emberben történik a biztonságossági, majd a hatásossági vizsgálat. Ezeknek az eredményeknek a birtokában bővítik a vizsgáltak számát és körét (pl.: különböző korosztályok, alapbetegségek, gyógyszer-kölcsönhatások vizsgálata). Tesztelik a megfelelő dózist, ellenőrzik, hogy egy vagy több adagos oltási sor váltja-e ki a megfelelő védelmet. Minden további lépés hónapokat vesz igénybe.

  A vakcina előállításának fázisai.

  Ha már ismert a kívánt védőhatás, az ideális dózis és oltási sor, akkor több ezer, akár több tízezer ember oltásával, és azok hónapokon/ éveken át való követésével fejeződik be egy új oltóanyag jóváhagyása. A piacra kerülés után folytatódik a megfigyelés arra vonatkozóan, hogy valóban hatásosan csökken az adott betegség előfordulása vagy súlyossága. Országonként és nemzetközi szinten is gyűjtik az oltást követő nemkívánatos eseményeket, amik tovább módosíthatják az oltóanyagok összetételét, adagolását.
   

  Mi van a vakcinában?

  A vakcina összetevői.

  Antigén: a vakcina aktív komponense, ami immunválaszt vált ki.
  Tartósítószer: megakadályozza, hogy a vakcina felnyitás után megromoljon, ha több dózis található egy tárolóban. Az egydózisú ampulla formájában tárolt vakcinában nincs tartósítószer.
  Stabilizátor: megakadályozzák, hogy kémiai reakciók menjenek végbe a kész vakcinában.
  Felületaktív anyagok: biztosítják, hogy a vakcina összetevői ne ülepedjenek le vagy tapadjanak egymáshoz.
  Maradékok: apró mennyiségben előforduló különféle nem aktív anyagok, amiket a vakcina előállítása során használtak fel, pl.: proteinek, élesztő vagy antibiotikumok.
  Oldószer: folyadék, ami megfelelő koncentrációjúra hígítja a vakcinát.
  Adjuváns: némely vakcinák az immunválaszt elősegítő adjuvánsokat is tartalmaznak.

  Források:
  https://utikalauzanatomiaba.blog.hu/2020/04/02/ut_a_vakcinaig
  https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/how-are-vaccines-developed


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.