2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Pszichoszociális kockázati tényezők felmérése

  A szolgáltatásokkal kapcsolatos további információért keresse kollégáinkat az ekp_ertekesites@bhc.hu email címen. 
  Kérje ajánlatunkat!

  A munkahelyi környezet egészségkárosító kockázatai nem csak fizikai természetűek. A pszichoszociális rizikók mindazon pszichológiai, gazdasági és társas környezeti tényezők, melyek mind a testi, mind a mentális egészségre és jóllétre negatív hatással lehetnek. A megnövekedett stressz egészségkárosodáshoz és a munkavállalói teljesítmény drasztikus csökkenéséhez vezet. Ez munkáltatói szemszögből is sokba kerül kieső munkaórák, megnövekedett fluktuáció, alacsonyabb munkavállalói elégedettség és elkötelezettség oldalán.

  Az elhúzódó betegállománynak, a munkából való tartós kiesésnek vagy a teljesítményromlásnak leggyakoribb okai az úgynevezett stresszbetegségek, ráadásul egy széleskörű európai felmérés alapján a munkavállalók mintegy egyharmada vezető stresszornak kifejezetten a munkáját jelöli meg. Nyugati országokban végzett vizsgálat alapján a munkahelyi feszültséggel összefüggésbe hozható költség a bruttó nemzeti össztermék 10 százalékának értékét teszi ki. A túlterhelődéssel legtöbbször későn kezdenek el foglalkozni az emberek, amikor a káros (gyakorta maradandó) következmény már kialakult, annak ellenére, hogy az ártó hatások megelőzhetőek, a kezdeti zavarok jól kezelhetőek. Vállalatok számára kialakított szolgáltatásainkkal lehetőséget kínálunk mind a megelőzés, mind a stresszkezelés területein.

  A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2008. január 1-jétől hatályos módosítása emeli be a munkavédelem törvényi szintű szabályozásába a pszichoszociális kockázati tényezők kezelésének munkáltatói feladatát.

  A törvényi rendelkezés szerint pszichoszociális kockázatnak minősül a munkavállalót a munkahelyén érő azon hatások (konfliktusok, munkaszervezés, munkarend, foglalkoztatási jogviszony bizonytalansága stb.) összessége, amelyek befolyásolják az e hatásokra adott válaszreakcióit, illetőleg ezzel összefüggésben stressz, munkabaleset, lelki eredetű szervi (pszichoszomatikus) megbetegedés következhet be.

  A jogszabály szerint a munkáltató feladata legalább 3 évente elvégezni a pszichoszociális kockázati tényezők felmérését, melyhez külső partnert kérhet fel a munkáltató.

  Pszichoszociális felmérési csomagjainkban a munkáltatói igényekre szabva, online kitölthető tesztekkel vizsgáljuk a munkahelyi terhelések és protektív faktorok előfordulását, mely alapján a szervezet megfelelő stratégiát tud kialakítani a munkavállalók optimális támogatása céljából.

  Irodai megbeszélés

  Pszichoszociális rizikófelmérési csomagjaink:

  Alapcsomag

  Felmérésünk a jogszabályi elvárásoknak megfelelő kockázatértékelésre korlátozódik. Az online tesztkitöltést követően, munkacsoportok szerinti bontásban elkészítjük a szervezet rizikóelemzését, illetve a kockázatértékelő dokumentumot.

  Egészség plusz csomag

  Kibővített csomagunk a munkavédelmi kockázatértékelésen túl vizsgálja a munkavállalók egészségszokásait, életmódjukkal kapcsolatos domináns attitűdöket, mely adatok munkahelyi egészségfejlesztő programok tervezéséhez és indításához adnak támogatást. Ebben a felmérésben a munkavállalói jóllétre irányuló fejlesztési javaslatokat – azokkal kapcsolatos konzultációt - is biztosítunk partnereink számára.

  Bővebb tájékoztatásért és a pszichoszociális felméréshez kapcsolódó egyedi árakkal kapcsolatban, kérjük, vegye fel a kapcsolatot értékesítő kollégáinkkal az info@bhc.hu email címen!
   

  A szolgáltatásokkal kapcsolatos további információért keresse kollégáinkat az ekp_ertekesites@bhc.hu email címen. 
  Kérje ajánlatunkat!


  Kapcsolódó cikkek:

  Kövessen minket LinkedIn-en is!

  Ne maradjon le HR szakembereknek szóló tartalmainkról!