2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Védőoltások gyermekeknek

  A gyermekkori védőoltásokat két csoportba oszthatjuk: kötelező és választható oltások.

  6 év alattiak életkor szerinti kötelező védőoltása (házi gyermekorvos adja be)

  Megszületés után - még a kórházból való hazamenetel előtt - az újszülött megkapja élete első oltását a BCG-oltást, mely a tuberculosis baktériummal szemben nyújt védettséget.

   A kötelező védőoltások sorozata ezek után 2 hónapos korban folytatódik. Ekkor torokgyík (D), szamárköhögés (P), tetanusz (T), járványos gyermekbénulás (IPV), és a Haemophilus influenzae b kórokozó (Hib) ellen kap védőoltást a gyermek. Ez utóbbi baktérium - többek között - agyhártyagyulladást, végzetes gégefőgyulladást okozhat. Amint a táblázatban látható, ezt a védőoltást több alkalommal megkapják a gyermekek emlékeztető oltásként.
   
  A pneumococcus baktériumok csecsemőkben és kisdedekben agyhártyagyulladást, szepszist, súlyos tüdőgyulladást és gennyes középfülgyulladást okozhatnak. Emiatt egy éves korig bezárólag több alkalommal is oltják a gyermekeket a fertőzés ellen.

  15 hónapos korban mumpsz (M), kanyaró (M) és rózsahimlő (R) elleni oltás következik. Az oltóanyagok úgy vannak összeállítva minden életkorban, hogy egyetlen oltással beadhatók a kicsiknek.

  2020 –ban vezették be a 13 és 16 hónaposok (tehát két alkalommal) varicella/bárányhimlő elleni oltását.

  Folyamatos rend szerint végzendő kötelező védőoltások.

  0-6 hetes korig: BCG (tuberkulózis/ gümőkor elleni) oltás, ami egy éves korig véd a fertőzéstől
  2. hónap (2 oltás): DPTa+IPV+Hib (diftéria/torokgyík + pertusszisz/szamárköhögés + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás + Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás és a (13 féle) pneumococcus/tüdőgyulladás
  3. hónap (1 oltás):  DaPT+IPV+Hib (diftéria/torokgyík + pertusszisz/szamárköhögés +  inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás + Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás
  4. hónap (2 oltás): DPTa+IPV+Hib (diftéria/torokgyík + pertusszisz/szamárköhögés  + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás + Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás kombinált oltás és a (13 féle) pneumococcus/tüdőgyulladás
  12. hónap (1 oltás): (13 féle) pneumococcus
  13. hónap (1 oltás): varicella/bárányhimlő
  15. hónap (1 oltás): MMR- morbilli-mumpsz-rubeola/ kanyaró –mumpsz-rózsahimlő 16. hónap (1 oltás): varicella/bárányhimlő
  18. hónap (1 oltás): DPTa+IPV+Hib (diftéria/torokgyík+ pertusszisz/szamárköhögés + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás +Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás
  6. év (1 oltás): DPTa+IPV (diftéria/torokgyík+ pertusszisz/szamárköhögés + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás

   

  Kötelező védőoltások 6 éves kor felett (iskolában kapják)

  Kampányoltások táblázata.

  Választható védőoltások

  A választható védőoltásoknak igen nagy a tárháza.  Mindegyik oltóanyag egyénre szabott fontosságáról a gyermeket ismerő házi gyermekorvossal vagy gondozó orvossal érdemes konzultálni. 
   
  gennyes agyhártyagyulladást - főleg -  a meningococcus baktériumok okozzák. Több típusok van: C, B A, W, Y. Ezek közül a C és a B csoportú a leggyakoribb.  Már 6 hetes kortól el lehet kezdeni az oltási sorozatot, mely 2+1 oltásból áll 1 éves kor alatt. A  meningococcus C  elleni védőoltás térítésmentes. Kombinált oltóanyag is elérhető (A,C,W,Y) térítés ellenében, aminek az oltási sora hasonló.

  rotavírus elleni is van megiható oltóanyag. Ez olyan kórokozó, mely erőteljes hasmenést, hányást, kórházi kezelést szükségessé tevő kiszáradást okozhat. 6 hetes kortól 6 hónapos korral bezárólag adható, oltóanyagtól függően 2 ill. 3 alkalommal.
   
  varicella/ bárányhimlő elleni oltás 2020-tól épült be az oltási naptárba, azaz térítésmentes. A 2 évesnél idősebbeknek azonban térítés ellenében válaszható oltás. 2 alkalommal kell adni 6 hét időközzel.
  Választható a kullancs által terjesztett fertőző agyvelőgyulladás elleni oltás túrázóknak, erdőben járóknak vagy fertőzött területen lakóknak.

  A kötelező és az ajánlott oltások együttes beadása sem a helyi reakció esélyét nem növeli, sem az immunrendszer számára nem jelent nagyobb terhelést.
  A koronavírus járvány miatt különösen ajánlott csökkenteni a rendelőben való megjelenést, emiatt a házi gyermekorvos összevonhatja a kötelező és az ajánlott oltások idejét. 

  Kötelező és az ajánlott oltások tervezete.
  Forrás: www.vedem.hu

  Sok további hasznos információ olvasható az alábbi honlapokon:
  www.oltasbiztonsag.huwww.infovac.hu 

  Életkor-specifikus oltások

  Fakultatív védőoltások összehangolva a kötelező védőoltásokkal. Kidolgoztuk a gyermekek számára ajánlott oltási rendet, amit a kötelező oltásokhoz igazítottunk. A szülők személyes és írásos tájékoztatást kapnak a vakcinák várható előnyeiről és a lehetséges komplikációiról, és természetesen be is adjuk azokat.

  Várakozás nélkül!

  Szolgáltatásaink előzetes időpont egyeztetéssel, várakozás nélkül vehetők igénybe!

  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>