2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Szemészeti kérdések

  Hogy történik a szemüveg felírás?

  Az objektív-műszeres mérés (komputer)- után szubjektív módon (a szemüvegkeretbe próba-lencséket téve) történő ellenőrzést követően történik.

  Mi a szemfenék vizsgálat, hogyan történik?

  Az ideghártyának a részletes vizsgálata - kézben tartott szemtükörrel, vagy szem elé helyezett speciális lencsén keresztül történik.

  Mi a szemnyomás, hogy történik a szemnyomás-mérés?

  Az egészséges szem belső nyomása a légköri nyomásnál átlagosan 14-20 higanymilliméterrel magasabb. A pontos érték mérése érzéstelenítő csepp adását követően, egy speciális festéket és kékes fényt használva történik. Ha az érték az átlagot meghaladja, akkor további vizsgálatok elvégzése jöhet szóba a zöldhályog-gyanú kivizsgálása érdekében.

  Mi a szürkehályog, meg lehet-e előzni?

  A szürkehályog a szemlencse elszürkülését jelenti. Az időskori szürkehályog az öregedéssel van kapcsolatban, a jelenlegi ismeretek szerint nem előzhető meg. A szürkehályog kialakulásában azonban szerepet játszanak egyéb tényezők is, ezek kivédése fontos lehet. Ilyenek például a nagymértékű UV sugárzás kerülése, cukorbetegség megfelelő kezelése, vagy a dohányzás kerülése.)

  Fáj-e a pupilla-tágítás?

  Bizonyos szemészeti betegségek esetén szükség van szemcsepp adására (pupilla-tágító csepp a neve, mert a szembogár - a pupilla- nagyobb, tágabb lesz). A csepegtetés NEM okoz fájdalmat, de a szembogár órákon át tág marad, és a látás sem lesz tiszta. A tág szembogár nem tudja védeni a szemet az erős fény ellen- így ilyenkor napszemüveg viselése javasolt

  Miért javasolt a cukorbetegnél évente a szemészeti vizsgálat?

  A cukorbetegség miatt az ideghártyát tápláló hajszálerek károsodnak, de ez sokáig nem okoz panaszt. Az évente (pupilla-tágításban) történő szemfenék vizsgálatkor a kezdeti - panaszt még nem okozó - elváltozások időben felismerhetők és szükség szerint kezelhetők.

  Mi a sárgafolt-elfajulás (makula degeneráció)?

  Az éleslátásért felelő ideghártya terület - a sárgafolt - megbetegedése.

  Kinél alakul ki a sárgafolt-elfajulás (makula-degeneráció) és megelőzhető-e?

  A maculadegeneráció kialakulásában szerepet játszó bizonyos tényezők (életkor, genetika, bőrszín, …) nem befolyásolhatók. Bizonyított azonban a dohányzás, valamint tartós UV sugárzás káros szerepe, így a dohányzás abbahagyása, az UV szűrő szemüvegek viselése ajánlott. Emellett bizonyított egyes étrend-kiegészítők előnyös szerepe (antioxidánsok, cink, réz stb.), de ezek szedése előtt a szemészorvossal történő konzultációt javasolt.

  Mitől lehet „piros” a szemünk, és mikor kell szemészhez menni?

  A szem vérágassága mögött lehetnek egyszerű, banális okok (huzat, porszemcse jut a szemrésbe stb.) , ilyenkor, ha panaszunk spontán megszűnik, nem szükséges vizsgálat. A nem szűnő „vörös szem” mögött, ha azt egyéb panasz (látásromlás, fájdalom, idegentest-érzés…) is kíséri, akár súlyos szembetegségek (szivárványhártya,- szaruhártya-gyulladás…) is húzódhatnak, ezekben az esetekben fontos a mielőbbi szemészeti vizsgálat

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.