2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Diabetológia kérdések

  Vannak tünetei a cukorbetegségnek?

  Igen! Fel kell figyelni arra, ha valaki például indokolatlanul hamar kimerül, ha állandó szomjúság- és éhségérzete van, ha a megszokottnál gyakrabban ürít vizeletet, ha ok nélkül viszket a bőre, hirtelen fogy, vagy ha gyakran „felfázik”, azaz visszatérő húgyúti fertőzései vannak. Az laboratóriumi vizsgálatok között pedig a vércukorszint-mérés jelezheti a bajt, ha az éhgyomorral történt vérvételnél a vércukorszint magasabb, mint 6 mmol/L.

  Mire terjed ki a diabetológiai vizsgálat?

  A beteg első jelentkezésekor az anamnézis felvételére kerül sor: eddigi betegségekről, családi előfordulásról, felmerült panaszokról, a beteg életmódjáról. Utána alapos fizikális és teljeskörű laboratóriumi vizsgálaton esik át a beteg, ezek eredményei alapján lehet eldönteni, szükség van-e gyógyszeres kezelésre illetve inzulinpótlásra. Megbeszélik, milyen további vizsgálatokat kell végezni az esetleges szövődmények feltárása érdekében (például szemészet, érvizsgálat, vesefunkció stb.). A diabetológus tanácsokat ad a követendő diétával és a szükséges életmódváltással kapcsolatban is, majd megbeszélik a következő kontrollvizsgálat időpontját.

  Éhgyomorral kell érkeznem a vizsgálatra?

  Nem, csak akkor, ha előzetesen, valamelyik vizsgálat céljából az orvos ezt kérte, egyébként a szokott módon reggelizzen meg, vegye be a gyógyszereit is a vizsgálat előtt.

  Mit jelent a terheléses vércukor vizsgálat?

  Ennek a vizsgálatnak a célja, hogy megállapítsa, hogyan képes a szervezet feldolgozni a nagyobb adag glükózt (szőlőcukrot). Az éhgyomri vércukorszint-mérés után el kell fogyasztania a betegnek öt perc alatt 75 gramm glükózt 3 dl vízben feloldva, majd két óra múlva újbóli vérvételre kerül sor. Ezt a terheléses vércukorszint vizsgálatot végzik cukorbetegséget megelőző állapot gyanúja esetén, illetve a terhesség 28. hetében a terhességi diabétesz kiszűrésére. A vizsgálat napján a beteg reggel csak vizet vagy cukormentes teát ihat, és a fizikai aktivitást és a dohányzást is kerülnie kell.

  Milyen szövődményeket okozhat a kezeletlen cukorbetegség?

  Jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, az agyi katasztrófák illetve a szívinfarktus veszélyét. Az érkárosító hatás miatt számos súlyos szövődmény alakulhat ki, a lábszárfekélytől kezdve a vesekárosodáson át egészen a szemfenék finom ereinek pusztulásáig, ami vakságot is okozhat.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.