2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Gyermekszemészeti kérdések

  Mikor kell először szemészetre vinni a gyermeket?

  Az orvosok azt ajánlják, hogy az egészséges csecsemőt már hathetes korában mutassák meg szemészorvosnak, majd fél éves korban, egyévesen, három-, öt- és hétévesen is vigyék el gyermekszemészeti szűrésre, akkor is, ha semmilyen gondot nem észlelnek. Ha viszont felfigyelnek valamilyen rendellenességre, akkor mielőbb keressék fel a szakrendelőt. Fokozott figyelmet igényelnek a koraszülöttek illetve azok is, akiknek a családjában több szemészeti probléma fordult elő. 

  Milyen tünetekre kell felfigyelnem?

   Jelzésértékű, ha csecsemő három hónapos kora után sem figyel fel a fényre, nem ismer fel arcokat, ha a kisgyermek sokat pislog, hunyorog, dörzsöli a szemét, ha túl közel hajol a játékaihoz vagy a könyvéhez, ha fáradékony, gyakran nyűgös, fejfájásra panaszkodik, ha később az iskolában indokolatlan magatartási gondjai, olvasási, tanulási nehézségei vannak, messzi tárgyakat nem ismer fel, stb. A két szem koordinálatlansága, kancsalsága fontos tünet, nem szabad pusztán esztétikai problémának tekinteni! Fel kell figyelni arra is, ha visszatérően kipirosodik, gyulladásos, váladékos lesz a szeme.

  Kell-e szemészeti szűrővizsgálatra vinnem, ha semmi gond nincs a gyerek látásával?

  Igen, az első életévben fél-, utána legalább kétévente! A 0-6 éves kor meghatározó a látásfejlődésben, ezért a felnőttkori éleslátáshoz nagyon fontos, hogy az esetleges eltéréseket minél előbb felfedezzék, hiszen minél előbb kezdik kezelni, annál jobban korrigálhatók.

  Hogyan zajlik a kicsik szemészeti vizsgálata?

  A felnőtteknél megszokott látásélesség-tesztek a kicsi gyerekeknél nem alkalmazhatóak, de van többféle speciális teszt az ő látásvizsgálatukra is. Az esetleges fénytörési rendellenességek kiszűréséhez szemcseppel pupillatágítást végzünk, majd kis várakozás után egy kézi műszerrel végezzük el a fénytörés-vizsgálatot. A kisgyermekkori szemészeti vizsgálat speciális tesztekkel szűri a kancsalságot, a tompalátást, a két szem együttlátását, a színlátást, és az esetleges fejlődési rendellenességeket is.

  A kisfiam kancsal. Kell ezt kezeltetni, vagy ki fogja nőni?

  Mindenképpen kezeltetni kell! A kancsalság, vagyis a szemtengelyferdülés ugyanis nemcsak fénytörési hiba, hanem térlátási gondokat, a két szem együttműködési zavarát is jelezheti, sőt, olykor más betegség is állhat a hátterében. Ha kezeletlen marad, akkor tompalátást alakíthat ki. Az agy ugyanis kettős képlátás esetén figyelmen kívül hagyja az egyik szemből érkező képet, csak az egyik szemet használja, a másik pedig tompalátó lesz. Ha viszont idejében kezelést kap, maradéktalanul helyrehozható.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.