2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Post-COVID szűrés

  Felhívjuk tisztelt pácienseink figyelmét, hogy a post-COVID szűrésre csak telefonos bejelentkezés lehetséges!
  Időpontfoglaláshoz kérjük hívja a +36 1 489 5200 telefonszámot.

  2020 óta ismert a COVID-19 vírusfertőzés. A betegség lezajlódhat tünetmentes, enyhe, súlyos vagy nagyon súlyos állapotromlással. 4-6 héttel a COVID-19 akut fertőzését  követően számos páciensnél több tünet is észlelhető, mint pl. fáradékonyság, nehézlégzés, ízületi panaszok vagy mellkasi fájdalom, szapora szívverés. (post-COVID szindróma).

  Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a koronavírus fertőzést követően szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati, neurológiai (idegrendszeri) vagy akár pszichés késői tünetek léphetnek fel. A páciensek panaszai közé tartozik többek között a gyors pulzus, szívdobogásérzés, izomfájdalmak, fejfájás, a szaglás és ízérzés hiánya, az alvás-, a koncentráció- és memóriazavarok, sőt kiütések, hajhullás is jelentkezhet. A COVID-19 infekció bár elsősorban a tüdő betegsége, de más szerveket is károsíthat, ezzel növelve a hosszútávú egészségügyi problémák kockázatát:

  • Szív: képalkotó eljárásokkal szívizomzat-károsodást lehet kimutatni, akár azoknál a pácienseknél is, akik enyhe tünetekekel vészelték át a betegséget. Ezen izomeltérések emelhetik a szívelégtelenség és egyéb szívszövődmények kialakulásának kockázatát.
  • Tüdő: a fertőzötteknél kialakuló tüdőgyulladás gyakran eredményezi a tüdő légcseréjét végző alkotói, ún. alveolusok hosszú távú károsodását, ezzel hosszútávú légzési problémákat okozva.
  • Agy: még fiatalkorúaknál is leírták a stroke, fokozott görcskészség és Guillain-Barre-szindróma kialakulását – ezen utóbbi egy olyan állapot, ami átmeneti bénulást okozhat az alsó végtagtól kezdődően.
  • Alvadási és érrendszeri károsodás: a fertőzés fokozza a vérrögök kialakulásának veszélyét, így szívizom és agyi területek elhalását (infarktus, stroke) okozhatja. A vérrög képződés kapcsán tűdőembólia alakulhat ki.
  A COVID-19 utáni kivizsgálási csomag elérhető a Budai Egészségközpontban.

  A post-COVID szindróma megelőzése valójában az akut fertőzés prevenciója (vakcina, kézhigiéina, maszkviselés, szociális távolságtartás a pandémia idején). A klinikai megfigyelések azt mutatják, hogy oltást követően kialakult akut COVID-19 fertőzés enyhébb tüneteket okoz, így az oltott pácienseknél a post-COVID szindróma tünetei is kevésbé hangsúlyosak.

  A COVID-19 betegség átvészelése után 4-6 héttel érdemes állapotfelmérést végezni. Vérvételi vizsgálat a vese, a máj, az alvadási eltérések, a szívizom károsodás irányába keres adatokat. A kardiológus által végzett szívultrahang vizsgálat a szív pumpafunckiójáról ad felvilágosítást, szívelégtelenség gyanúja esetén. Kontrasztanyag nélkül készített, un. alacsony sugárdózisú tüdő CT-vel vizsgálják a légzőrendszer állapotát. Természetesen bármely olyan esetben amikor valamilyen szervi vagy funckionális  elváltozás gyanúja merül fel, szakorvosaink további diagnosztikai lépéseket javasolnak.

  A csomag igénybevételének feltételei:

  • A betegség kezdete/pozitív teszt óta minimum 28 napnak szükséges eltelnie.

  A  post-COVID szűrés tartalma:

  • laborvizsgálat COVID-19-specifikus tételekkel
  • alacsony dózisú mellkas-CT
  • kardiológiai szakorvosi vizsgálat és szívultrahang
  • SARS-CoV-2- Quant IgG vizsgálat
  • belgyógyászati véleményezés

  Sportoláshoz való visszatérés COVID-19 fertőzés után

  A jelen pandémiát okozó koronavírus tünetmentes fertőzés esetén is veszélyt jelenthet a szívizomra. A koronavírus-fertőzés gyakran okoz szívizomgyulladást, melynek szövődményeként felléphet a szívizomzat tartós károsodása,szívelégtelenség kialakulása. Ezért mindenképpen elővigyázatosan kell eljárni, amikor a gyógyulás után visszatérünk sporttevékenységeinkhez.

  Professzionális sporttevékenyésget végzők szigorú előirások, valamint kötelező vizsgálatok  szükségesek, mielőtt visszatérnek edzéstervükhöz, így bizonyos tekintetben nagyobb biztonságban vannak, mint az amatőr sportolók.

  Vírusfertőzés idejej alatt, a COVID-19-ből való teljes felgyógyulás utáni 4 héten belüli időszakban az intenzív sporttevékenység ellenjavallt még tünetmentesség esetén is! A sportba való visszatérésnek kivételesen óvatosnak és fokozatosnak kell lennie: ha a régi panaszok visszatérnek vagy bármilyen új panasz jelentkezik, fokozott pulzusválasz, ájulásérzés vagy fáradékonyság szab gátat a mozgásnak, haladéktalanul szakemberhez kell fordulni.

  Ha a kardiológiai, pulmonológiai, belgyógyászati értékelés kóros adatokat tár fel akkor annak a következménye lehet további pihenő, illetve megfelelő gyógykezelés a teljes gyógyulásig. A feltárt szövődmények függvényében a sport minősége is elbírálásra kerül: statikus terhelés, dinamikus igénybevétel, ill. a kontaktsportok okozta rizikó egyaránt revideálandó az újrakezdés előtt.

  A tájékoztató Dr. Bence Ágnes kardiológus, belgyógyász közreműködésével készült.

  Kapcsolódó cikkek

  Intézetünkben maximálisan eleget teszünk a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek, és a koronavírus elleni lehetséges védekezés számos formáját foganatosítjuk.
  A Budai Egészségközpont vonatkozó betegbiztonsági protokollja 
  itt érhető el.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.