2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Inzulinrezisztencia vizsgálat

  Foglaljon időpontot most!

  Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8:00 és 20:00 óra között várja hívását a +3614895200 telefonszámon!

  Az inzulinrezisztencia (IR) a szénhidrát-anyagcsere olyan zavara, ami a hasnyálmirigyet fokozott inzulintermelésre kényszeríti, ami kezeletlenül cukorbetegséghez vezethet. A szervezet vércukorszintjének szabályozásban az inzulin kulcsfontosságú szerepet tölt be. Egyszerűsítve: hatására étkezés után a cukor a sejtekbe beépül, a májból a cukorkibocsátás gátlódik és végső soron a vércukorszint normalizálódik. Éhezéskor a normális vércukorszint fenntartásában is van szerepe. Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha a sejtekhez az inzulin nem tud megfelelően kapcsolódni, vagyis a receptorokon a hatása nem megfelelő. A probléma több nőt érint, mint férfit, és gyermekkorban is előfordul. Mivel a rutin vérvizsgálatnak nem része az inzulinszint vizsgálata, az inzulinrezisztencia többnyire csak előrehaladottabb állapotban derül ki, ha valamely jellemző tünete miatt kifejezetten ez irányban végeznek méréseket. Az inzulinrezisztencia a belgyógyászati problémák közé tartozik, de kezeléséhez szükség lehet diabetológus, endokrinológus bevonására is.

  Az inzulinrezisztencia diagnózisa

  A diagnózis laborvizsgálatok segítségével állítható fel, melyben vizsgálják a vér cukorszintjét, inzulinszintjét és az inzulin-elválasztás mértékét. Az IR laboratóriumi vizsgálata az OGTT (orális glükóztolerancia teszt). Közvetlen a vizsgálat előtt vért vesznek, majd a betegnek egy 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot kell elfogyasztania. Egy, illetve két óra múltán újabb vérvétel történik, ezután a mintákból meghatározzák a vércukor és az inzulin szintjét. Inzulinrezisztencia akkor áll fenn, ha az úgynevezett HOMA-index érték (éhgyomri glükóz x éhgyomri inzulin / 22,5) 4 felett van, 2 felett pedig az IR hajlam valószínűsíthető.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább