2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Inzulinrezisztencia (IR)

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.03., péntek

  Az egyre gyakoribb inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tekintik. IR esetén ugyanis a szénhidrát-anyagcsere zavara miatt a hasnyálmirigy fokozott működésre kényszerül, nagyobb mennyiségű inzulint termel, ami a kifáradásához, funkciózavarához, kezeletlenül hagyva cukorbetegséghez vezethet.

  A probléma több nőt érint, mint férfit, és gyermekkorban is előfordul. Mivel a rutin vérvizsgálatnak nem része az inzulinszint vizsgálata, az inzulinrezisztencia többnyire csak előrehaladottabb állapotban derül ki, ha valamely jellemző tünete miatt kifejezetten ez irányban végeznek méréseket. Az inzulinrezisztencia a belgyógyászati problémák közé tartozik, de kezeléséhez szükség lehet diabetológusendokrinológus bevonására is.

  inzulinrezisztencia

  Az inzulinrezisztencia okai

  A szervezet vércukorszintjének szabályozásban az inzulin kulcsfontosságú szerepet tölt be. Egyszerűsítve: hatására étkezés után a cukor a sejtekbe beépül , a májból a cukorkibocsátás gátlódik és végső soron a vércukorszint normalizálódik. Éhezéskor a normális vércukorszint fenntartásában is van szerepe. Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk ha a sejtekhez az inzulin nem tud megfelelően kapcsolódni, vagyis a receptorokon a hatása nem megfelelő.

  Ezt főként genetikai probléma, illetve az öröklött hajlam és egyéb egészségügyi problémák együttese okozza. Az elhízás, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen, zsíros, sok cukrot, kevés vitamint (D-vitamin!) tartalmazó étrend elősegíti az inzulinrezisztencia kialakulását.

  Hajlamosíthatnak IR-re a hormonális és az anyagcsere megbetegedések, például a pajzsmirigy alulműködése, a menstruációs zavar, a policisztás ovárium szindróma, a tejcukor- és a gluténérzékenység és az emésztőrendszer megbetegedései is.

  A folyamat előrehaladásával a szükséges cukormennyiség sejtekbe kerülését csak jelentősen megnövekedett mennyiségű inzulin tudja biztosítani (ez a hyperinzulinaemia) Ekkor a sejtek egyre kevésbé reagálnak az inzulinra, még a megnőtt inzulinmennyiség ellenére is. Végső soron teljesen érzéketlenné válhatnak az inzulinnal szemben. Idővel a hasnyálmirigy Béta sejtjei kimerülnek és az inzulinelválasztás is zavart szenved. Mindezek következtében már a vércukorérték nem normalizálódik, glükózintolerancia, majd végső soron cukorbetegség alakulhat ki.

  Az inzulinrezisztencia tünetei

  Az inzulinrezisztencia tünetei több más problémára is jellemzők, ezért egyértelműen nem is azonosítható általuk a betegség. Tünetei között az elhízás (különösen az alma típusú), a meddőség, a menstruációs zavarok, a petefészek ciszták (PCOS) és fokozott szőrösödés a legjellemzőbb, de IR lehet oka a folyamatos fáradtság érzésnek, az alvászavaroknak, a rossz közérzetnek, feszült kedélyállapotnak is.

  Az inzulinrezisztencia diagnózisa

  A diagnózis laborvizsgálatok segítségével állítható fel, melyben vizsgálják a vér cukorszintjét, inzulinszintjét és az inzulin-elválasztás mértékét. Az IR laboratóriumi vizsgálata az OGTT (orális glükóztolerancia teszt). Közvetlen a vizsgálat előtt vért vesznek, majd a betegnek egy 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot kell elfogyasztania. Egy, illetve két óra múltán újabb vérvétel történik, ezután a mintákból meghatározzák a vércukor és az inzulin szintjét. Inzulinrezisztencia akkor áll fenn, ha az úgynevezett HOMA-index érték (éhgyomri glükóz x éhgyomri inzulin / 22,5) 4 felett van, kettő felett pedig az IR hajlam valószínűsíthető.

  Az inzulinrezisztencia kezelése

  A kezelés alapja az életmódváltoztatás. Rendszeres, a páciens egyéb adottságait figyelembe vevő testmozgás, a túlsúly leadása alapvető fontosságú. Emellett a betegnek napi 4-5 étkezést tartalmazó, egészséges, csökkentett szénhidrát tartalmú, elsősorban az alacsony glikémiás indexű ételeket előtérbe helyező diétát ajánlott tartania. Kerülnie kell a túlzott kalóriabevitelt, a cukros, fehérliszttel készült élelmiszereket. Enyhébb esetekben a sikeres életmódváltás gyógyszeres kezelés nélkül is meghozza a kívánt eredményt, a megfelelő inzulinszintet. Amennyiben ez nem bizonyul elégnek, gyógyszer szedése is szükséges lehet. Öröklött hajlam esetén az sem hagyhat fel az új, egészséges életmóddal, aki már tünetmentessé vált, mert a probléma visszatérhet.

  A leírás a Budai Egészségközpont diabetológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.