2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Lábdagadás

  Májusi kedvezmények - Lépjen a gyógyulás útjára!

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  A lábszárak, bokák és a lábfej dagadása jelentkezhet egészségeseknél is hosszabb állás/ülés után, vagy menstruációt megelőzően, de betegség is állhat a háttérben. A kísérő tünetek, illetve, hogy a lábdagadás egyoldali vagy kétoldali, utalhat a kiváltó betegségre.

  Lábdagadás

  A lábdagadás okai kétoldali lábdagadás esetén

  • Szívelégtelenség: Ilyen esetben a lábfejek, bokák, majd a lábszárak fokozatosan, akár hetek-hónapok alatt, megdagadnak (súlyos esetben alhasig, combig is érhet a vizenyő), a bőrbe nyomott ujj benyomata sokáig megmarad. Ilyenkor kis mozgásra is kifáradással, fulladással válaszol a szervezet. Jellemző az éjszaki fulladás, mely vízszintes helyzetben rosszabb, felüléskor javul, és a többszöri éjszakai vizelés

  • Veseelégtelenség, májbetegség (cirrhosis). Veseelégtelenségben jellegzetes a szemek körüli vizenyő kialakulása is. Májbetegség egyéb feltűnő jelekkel is járhat (sárga bőr, sárgás szemfehérje, pókhas, köldök körül kidagadó vénák, értágulatok a bőrön…stb.)

  • Csökkent fehérjeszint (albuminszint) a vérben (vesebetegség, éhezés, májbetegség)

  • Pajzsmirigy alulműködés: tésztatapintatú bőr, a vizenyő nem tartja meg az ujjbenyomatot. Hízással, hajhullással, lassú anyagcserével, alacsony pulzussal, székrekedéssel, hangulati nyomottsággal járhat

  • Visszeresség esetén az alsó végtagok keringése romlik, és lábdagadás, nehézláb-érzés, visszérgyulladás, a bőr barnás elszíneződése jelentkezhet
   Lábdagadásra hajlamosít: ülőmunka, elhízás, terhesség, mozgásszegény életmód, lábszárakat, bokákat elszorító ruházat (fűző, szoros öv, szűk nyílású zokni/harisnya)

  A lábdagadás okai egyoldali lábdagadás esetén

  • Vérrög a mély vénákban (mélyvénás thrombosis): Ilyenkor a keringés az alsó végtagban akadályozott. Az érintett végtag szederjes színű, feszesen duzzadt, fájdalmas. Minél hamarabb kórházi ellátás, véralvadásgátló adása szükséges a súlyos szövődmények (tüdőembolia) megelőzése érdekében. Thrombozis után az érintett végtagkeringése általában nem áll teljesen helyre, mindig kicsit jobban dagad az ép lábnál.

  • Nyirokkeringés akadályozottsága esetén is dagad az érintett végtag. Ilyen probléma léphet fel, ha daganat nyomja a nyirokeret, ha daganatos betegség miatt lágyéktájon nyirokcsomókat kellett eltávolítani.

  • Filariazis: Nálunk nem fordul elő, csak trópusi/szubtrópusi területeken élnek a filariasist okozó Wucheria bancrofti és Brugia malayi kórokozók, melyek a nyirokerekben a keringés akadályozásával extrém mértékű, egyoldali lábdagadást okozhatnak.

  • Az alsó végtag sérülése, pl. a bokaszalagok szakadása, térdsérülés, ízületek gyulladása esetén az érintett terület fájdalmas duzzanatát észleljük.

  Kihez forduljunk?

  Ha nincs gyanúnk konkrét betegségre a lábdagadás hátterében, háziorvoshoz/belgyógyászhoz érdemes fordulni, aki a vizsgálatok alapján megfelelő ellátást tud nyújtani, vagy tovább tud küldeni a megfelelő szakemberhez (kardiológus, onkológus, érsebész, endokrinológus).

  A lábdagadás diagnosztikája

  A panaszok alapos megbeszélését, a részletes orvosi vizsgálatot, laborvizsgálat (TSH, májfunkciók, vesefunkciók, d-Dimer, albumin), szükség esetén az alsó végtag ereinek ultrahang vizsgálata követi. Szívelégtelenség, mély vénás thrombozis gyanúja esetén, súlyos máj vagy veseelégtelenség gyanúja esetén azonnali kórházi kivizsgálás és kezelés szükséges. Visszeresség esetén a műtéti lehetőségekről érsebész tanácsát kell kikérni. Pajzsmirigy betegsége esetén az endokrinológus végzi a kivizsgálást és a kezelés beállítását. Kiegészítő vizsgálatok lehetnek még: hasi ultrahang, szívultrahang, EKG, a gyanított betegségtől függően.

  A lábdagadás kezelése

  A kiváltó betegséget kell kezelni. A súlyos betegségeket ki kell zárni (szív-, máj-, vese-, pajzsmirigy-elégtelenség, thrombózis, daganatos betegség). Ha csak a lábdagadásra hajlamosító tényezők (lásd fent.), illetve enyhe visszeresség állnak fenn, akkor következőket tehetjük. Segíti a vénás keringést a lábak felpolcolása, fáslizása, kompressziós harisnya viselése, a lábszárak izmainak tornáztatása: lábujjhegyre állás, séta, kocogás, vénás torna (hanyatt fekvő testhelyzetben, függőlegesen feltartott alsó végtagokkal a lábfejeket mozgatja, lábkörzéseket végez naponta 5-10 percen keresztül.), lábszárak hideg vízzel való zuhanyzása a fürdés végeztével).

  Egyes készítmények (vadgesztenye krém, Lioton gél, diosmin hatóanyagú tabletta) a lábdagadás kellemetlen tüneteit enyhítik. Nyirokkeringési probléma esetén erre specializálódott centrumot (lymphoadema centrum) kell felkeresni, ahol nyirokérmasszázst végeznek.

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.