2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Diftéria

  A diftéria (régi magyar nevén torokgyík, torokpenész vagy roncsoló toroklob) a Corynebacterium diphteriae baktérium okozta fertőzés, nyálcseppekkel terjed, súlyos, öt-tíz százalékban halálos betegség. A betegség magyar neve a legjellemzőbb tünetre utal, mivel a nyálkahártyán megtelepedő baktérium vastag, pikkelyes gyíkbőrhöz hasonlító lepedéket, álhártyát hoz létre mandulákon, a garatban, az algaratban, gégében és a légcsőben is. A diftéria kórokozója toxint termel, ami a véráramba jutva a szervezet távoli szerveit is károsíthatja, szövődményként szívizom-, tüdő- és ideggyulladás alakulhat ki, ritkábban vese- és agyvelőgyulladás is előfordul.

  Mára a fejlett országokban, a kötelező diftéria-pertussis-tetanusz, Di-Per-Te védőoltásnak köszönhetően alig fordul elő, de azokban az országokban, ahol nem oltanak ellene, továbbra is jelentős veszély.

  b_difteria

  A diftéria okai

  A diftéria kórokozója egy cseppfertőzéssel, a fertőzött emberek nyálcseppjeivel, köhögés, tüsszentés útján terjedő, erősen fertőző baktérium, a Corynebacterium diphteriae. A baktérium rendkívül ellenálló, beszáradt váladékban hónapokig életképes, szennyezett, lepedékkel borított, fertőzött sebek váladékával is terjed. A fejlett országokban a védőoltással sikerült csaknem teljesen felszámolni, de utazások során ezekben is újra feltűnhet.

  A diftéria tünetei

  A diftéria lappangási ideje 2-5 nap. Először megfázásra hasonlító tünetek jelentkeznek, levertséggel, hőemelkedéssel, torokfájással, hidegrázással kísérve. Később a légúti nyálkahártyákon, elsősorban a hátsó garatfalon kékes-szürkésfehér lepedék, álhártya jelenik meg, ami rekedtséget, hangadási képtelenséget és ugatásszerű köhögést okozhat. Láz, végtagfájdalom is jelentkezhet, a nyirokcsomók megduzzadnak. A hártya leválása nyelési zavarokhoz, légzési elégtelenséghez vezethet, így a fulladás is bekövetkezhet. A kórokozó által termelt toxin hatására szívizomgyulladás alakulhat ki, illetve ideggyulladás, átmeneti izombénulások és másodlagos tüdőgyulladás, vesegyulladás is jelentkezhet szövődményként.

  A diftéria diagnózisa

  Ha a típusos tünetek alapján felmerül a toxikus diftéria gyanúja, amit a beteg torokváladékának tenyésztéses vizsgálata később igazol, ennek elkészülte előtt sürgőséggel el kell kezdeni az antibiotikus kezelést. A kórokozó toxin génjének azonosítása (PCR teszt) már néhány óra alatt elkészül.

  A diftéria kezelése

  A kialakult betegség kezelésére ellenszérumot, ún. passzív védőoltást alkalmaznak, amelyben lévő antitestek hatástalanítják a baktérium toxinjait. Emellett antibiotikumokat kap a beteg a kórokozó baktériumok elpusztítására. Különösen súlyos esetben, ha a kialakult álhártya, lepedék elzárja a légutakat, gégemetszésre is szükség lehet. A szív károsodásának megelőzéséért ágynyugalomra, kíméletre van szükség.

  A diftéria megelőzése

  A gyermekkorban kötelező DI-PER-TE védőoltás aktív, diftéria toxoidot, tetanusz toxoidot és acelluláris pertussis antigént tartalmaz, és a hatására kialakult immunválasz hosszú távú immunológiai memóriát, védettséget hoz létre. Ez azonban idő multával csökken, így, ha egy felnőtt olyan országba utazik, ahol nem megfelelő arányú az oltottság, akkor emlékeztető oltásra lehet szükség. Jó tudni azt is, hogy a diftéria többször is elkapható, így a betegnek a gyógyulás után mielőbb védőoltást kell kapnia.

  A leírás a Budai Egészségközpont szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.