2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Calicivírus fertőzés

  Májusi kedvezmények - Lépjen a gyógyulás útjára!

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.22., szerda

  Gyomor- és bélhurutot nagyon sok kórokozó okozhat, közéjük tartozik a calicivírus. A vírusra jellemző, hogy a környezeti hatásoknak jól ellenáll és a szervezetbe kerülve már kis csíraszámban is megbetegedést okoz.

  sick2

  A calicivírus fertőzés gyakorisága

  A vírus okozta gasztroenterális megbetegedések 30-40 százalékáért, az ilyen járványoknak pedig 75-89 százalékáért a calicivírus felelős. A tényleges előfordulás nem ismert, mert az enyhe és gyorsan szűnő panaszok miatt a betegek nagy része nem fordul orvoshoz. A megbetegedés oka gyakran csak akkor derül ki, amikor járványt okoz. Tartós védettség a betegség elszenvedése után sem alakul ki, mert a vírus nagyon gyorsan és gyakran mutálódik, ennek következtében megváltozik az antigén szerkezet. Ez az oka annak, hogy nem létezik ellene hatásos védőoltás.

  Minden korosztály évről-évre ki van téve a fertőzés veszélyének. Régebben csak a téli hónapokban terjedt intenzíven, de mára szezonális jellege háttérbe szorult, és bármikor, bárki elkaphatja. Járványok legtöbbször zárt közösségekben fordulnak elő (család, gyermekek és idősek közösségei, egészségügyi intézmények).

  A calicivírus fertőzés okai

  A fertőzés forrása az ember. A beteg ember székletével és hányadékával üríti a vírust. A kórokozó a fertőzött széklettel szennyezett ételek, valamint a víz útján terjed, de a beteg hányadékából elpárolgó, vírussal szennyezett aerosol is továbbíthatja a fertőzést. Fontos tudni, hogy a vírus már a klinikai tünetek kezdete előtt megjelenhet a székletben, és a gyógyulást követően még 1-3 napig (akár hosszabb ideig) ürülhet.

  A calicivírus fertőzés tünetei

  A calicivírus fertőzésre jellemző a rövid (24-36 óra) lappangási idő. Vezető klinikai tünet a rossz közérzet, étvágytalanság, hányinger, hányás és hasmenés (napi 4-8 széklet, mely nem véres, nem nyákos), a hasi fájdalom és a hőemelkedés, ill. láz, de előfordulhat fejfájás és izomfájdalom is. A megbetegedés legtöbbször rövid lefolyású, az érintettek 1-3 nap alatt gyógyulnak. A szövődmény ritka, de a gyors só- és folyadékvesztés miatt a gyerekek, idősek és az immunológiailag károsodott emberek veszélyeztetett csoportnak számítanak.

  A calicivírus fertőzés diagnosztikája

  A diagnózis felállítása a klinikai tüneteken, és igen gyakran a halmozott előforduláson alapszik. A széklet rutin bakteriológiai vizsgálatával a kórokozó nem mutatható ki. A vírus elektronmikroszkóppal és speciális molekuláris biológiai módszerekkel azonosítható.

  A calicivírus fertőzés kezelése

  A betegség kezelése tüneti, antibiotikum és hasmenést gátló szerek adása nem javasolt. A szervezet folyadék- és sóháztartását kell rendezni megfelelő diétával és bőséges folyadékbevitellel. Kórházi kezelés csak a kiszáradt, szövődményes esetekben szükséges.

  A calicivírusfertőzés megelőzése

  A vírus gyakori és gyors mutálódása miatt oltóanyag nem áll rendelkezésre. A fertőzés terjedésének megelőzés érdekében legfontosabb a higiénés rendszabályok betartása, a rendszeres kézfertőtlenítés, és a széklettel fertőzött tárgyak fertőtlenítése. A tünetek megszűnéséig otthon kell maradni. Minden esetben értesítse háziorvosát a megbetegedésről!

  Hasmenéses kórképekkel infektológus, belgyógyász szakorvosaink állnak rendelkezésére. Amennyiben utazási, védőoltási tanácsadásra lenne szüksége, itt megtekintheti ajánlásainkat. Hasmenéses betegségek kivizsgálásánál fizikális vizsgálat, labor- és székletvizsgálat szokott történni.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.