2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Májfolt

  Foglaljon időpontot szakrendelésünkre!

  Következő online elérhető időpont: 2023.10.04., szerda

  Amennyiben online rendszerünkben nincs elérhető időpont, érdeklődjön telefonos ügyfélszolgálatunkon!
   

  A köznyelvben májfoltnak (melazma) nevezzük a az egész testen, de főként a fejen, az arcon – itt is elsősorban a homlokon, orron - megjelenő sötétbarna, olykor szürke árnyalatú bőrelszíneződéseket, melyeknek körvonala szabálytalan. A májfolt lehet egészen aprócska, pontszerű, vagy jókora, akár 10 centiméteres is. Igen gyakori elváltozás, különösen nőkön. A foltok színe erősödik, ha intenzíven éri őket a napsugárzás. Bár a megjelenés szempontjából nem előnyös, nem jelent komoly problémát, nem fajul el, nem válik rosszindulatúvá. A májfolt kezelése a bőrgyógyászat területére tartozik.

  b2_majfolt

  A májfolt okai

  A májfolt kialakulásának igazi okát még ma sem sikerült felfedezni, de feltételezik, hogy az örökletes hajlam mindenképpen szerepet játszik benne. A májfoltok megjelenésének közvetlen oka, hogy a bőrben megnövekszik a melanin-termelés, de még nem teljesen tisztázott, hogy ezt a növekedést mi váltja ki: a napfény, az UV-sugárzás és a hormonháztartás működésének változása mindenképpen szerepet játszik benne. A hormonok működését nagymértékben befolyásolják a mellékvese- és pajzsmirigy problémák, a májműködési és hormonzavar, az emésztőszerv egyes megbetegedései, de egyes gyógyszerek, (például fogamzásgátlók, hormonpótlók) alkalmazása és a terhesség is.

  Májfolt megjelenését válthatják ki vegyi anyagok, kozmetikai szerek, főleg, ha olyan részen érintkeznek a bőrrel, amely huzamosabban napfénynek, vagy szoláriumnak van kitéve.

  A májfolt tünetei

  A májfolt jellegéből adódóan könnyen észrevehető, különösen, ha nagyobb és szembetűnő helyen található. Az elváltozás jellegzetessége, hogy panaszt egyáltalán nem okoz, nem emelkedik ki a bőrből. Jellemzően a száj körül, az orrháton, a homlokon fedezhető fel.

  A májfolt diagnózisa

  A bőrgyógyász egyszerű szemrevételezéssel állítja fel a diagnózist. Ha mégis kétséges a bőrelváltozás mibenléte, az mintavétellel, laboratóriumi vizsgálattal tisztázható. További vizsgálatokra, sőt kivizsgálásra is szükség lehet azonban, ha valószínűsíthető, hogy a májfoltok megjelenését valamilyen más szerv elváltozása, betegsége váltotta ki. Ebben az esetben a májfolt szerencsés figyelmeztető jel lehet!

  A májfolt kezelése

  Több módszer is rendelkezésre áll a májfoltok halványítására, de teljesen eltüntetni csak ritkán lehet őket. Vény nélkül is kapható számos külsőleg alkalmazható szer, melyek hámlasztással, fakítással halványabbá teszik a foltokat. Ezeknél a készítményeknél a felhasználási útmutatót ajánlatos kiemelt gonddal követni, azért is, mert a pigmentekre ható összetevők a fénnyel szemben különösen érzékennyé tehetik a bőrt. A háztartásban fellelhető szerek közül citromlét, joghurtot és az aloe növény nedvét szokták a májfoltok halványítására használni.

  A vegyi anyagokon kívül lézerrel, fagyasztással, hámlasztással, villanófénnyel szokás kezelni a túlpigmentált területet. Ebben az esetben több kezelésre van szükség. A cél a sötét bőrterületen a felső réteg eltávolítása, így annak a helyén növekvő új bőr már normális pigmenttartalmú, világos legyen. A kezelések többnyire enyhe gyulladást okoznak az adott területen, amelynek hatására a felső réteg lehámlik.

  A kezelések kizárólag a fényszegény téli hónapokban és fényvédő kenőcsök alkalmazása mellett végezhetők, hiszen a kezelés hatására bőr érzékenyebbé válik a fényre. A fényvédőt a látszólag már gyógyult, rendbehozott területen is használni kell, a kezelést követően legalább még egy hónapig.

  fényvédelem nagyon fontos eszköze a májfoltok megelőzésének. Különösen ügyelnie kell erre annak, akinél már korábban megjelent májfolt. Napon tartózkodáskor ajánlott a test és arc árnyékolása, és magas faktorszámú fényvédők használata.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A nyolcszoros Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Fókuszban a női egészség

  Nőgyógyászati, reumatológiai, szemészeti, labordiagnosztikai, fül-orr-gégészeti, gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálatok 20% kedvezménnyel