2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Lyme-kór

  A Lyme-kór betegség a nevét egy amerikai kisvárosról, Old Lyme-ról kapta, ahol 1975-ben tömegesen fordult elő arthritis és bőrtünet. Magyarországon a felismert esetek csak töredékei a fertőződéseknek, amit évente kb. 10.000-re becsülnek. Különösen sok beteget észlelnek a Budai-hegységben, a Balaton-felvidéken és Nyugat-Dunántúlon.

  Az Ixoides kullancsok által terjesztett betegség kórokozója a Borrelia burgdorferi baktérium. A kórokozó a fertőzést átvivő kullancs csípése útján, annak nyálával kerül az emberi szervezetbe, ahol krónikus, hullámzó lefolyású, több szervet érintő fertőzést okoz.

  A megbetegedésben elsősorban a szervezet immunválasza játszik szerepet, de egyes tünetekért maga a kórokozó tehető felelőssé. A baktérium képes az antigénszerkezetét megváltoztatni, ami segíti a túlélését, akár évekig-évtizedekig is képes megbújni a szervezetben.

  Lyme-kór

  A Lyme-kór tünetei

  Bőrtünetek

  Az erythema chronica migrans (ECM), a bőrön megjelenő kiütés, ami egyértelműen a Lyme-kórt jelző klinikai tünet, önmagában is diagnosztikus. A fertőzött kullancs csípése után leghamarabb két nap, általában egy, de legfeljebb négy hónapon belül jelentkezik az úgynevezett „vándorló bőrpír” formájában. A csípés helyén, később másutt is körülbelül 5 cm átmérőjű, gyűrű- vagy kokárdaszerű bőrpír alakul ki, amely egy idő után eltűnik, majd táguló koncentrikus körök formájában jelenik meg újra. Rossz közérzet, láz, fejfájás is kísérheti. A bőrtünet kezeletlenül is eltűnik egy éven belül, de kialakulhatnak más szervi tünetek.

  Carditis – szívizomgyulladás

  Ritka, de súlyos tünet, akár halálhoz is vezethet. Lappangási ideje 2-8 hét.
  A szív ingerképző és ingerületvezető rendszere betegszik meg, ami szívritmuszavart, szívmegállást is okozhat, de általában jóindulatú. Gyorsan változik, ezért tünetek esetén többször kell EKG vizsgálatot végezni.

  Neuroborreliosis

  Az idegrendszeri megbetegedés 1-3 hónapos lappangás után, változatos formában jelentkezhet. Krónikus fájdalmak, érzéskiesések, bénulások, zsibbadás, fáradékonyság, a szellemi funkció beszűkülése, feledékenység jellemzi.

  Arthritis - ízületi gyulladás

  Egy hónap és három év közötti a lappangási idő. Leggyakrabban a térdízület betegszik meg, egy-egy epizód 4-6 hétig tart, majd szünet után újra jelentkezik ugyanabban vagy egy másik ízületben.

  A Lyme-kór diagnosztikája

  A diagnózist elsősorban a tünetekre kell alapozni, a szerológiai vizsgálatok kiegészítik a klinikai diagnózist. A szerológiai válasz csak hosszú idő után alakul ki, friss esetekben álnegatív lehet, de előfordulhat álpozitivitás is. Szeronegativitás esetén a vizsgálatot meg kell ismételni 1-2 hónap múlva. Neuroborellosisban a liquorból, arthritisben az ízületi folyadékból kimutatott ellenanyagok megbízhatóbban jelzik a fertőzést. A megerősítő vizsgálatot Western-blot (immunoblot) technikával végezzük. A korai antibiotikus kezelés megakadályozhatja az antitestválasz kialakulását.

  A Lyme-kór kezelése

  A Lyme-kór általában jól gyógyítható a nagy dózisban és a szokásosnál hosszabb ideig adott antibiotikumokkal. Minél hamarabb kap a beteg a fertőzöttség megállapítása után megfelelő antibiotikumos kezelést, annál biztosabb és teljesebb a gyógyulás.

  A Lyme-kór megelőzése

  Csak úgy tudjuk elkerülni a fertőzést, ha védekezünk a kullancsok csípése ellen. Ligetes, erdős területeken, kullancsveszélyes helyeken parkokban, sőt kertekben is ajánlott a zárt ruházat és rovarriasztó használata. Kirándulás után az egész testet át kell nézni. A kullancs különösen szereti a hajlatokat, a hónaljat, a tarkó redőit, stb. Ha pedig bőrbe furakodott kullancsot találunk, fontos a vérszívó mielőbbi eltávolítása. Ezt lehetőleg (patikában kapható) kullancs csipesszel vagy kanállal végezzük, tekergetés, nyomorgatás nélkül, egy mozdulattal kirántva az állatot, hogy ne legyen ideje a fertőzött váladékát a parányi sebbe beleengedni.

  Jelenleg a Lyme-kór ellen nincs elérhető védőoltás, a másik gyakori, kullancsok által terjesztett betegség, a kullancsencephalitis ellen viszont van.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.