2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Fogszuvasodás

  A fogszuvasodás a fogaknak a szájüregbe előtört és lepedékkel borított, keményszöveti felszínén megjelenő krónikus folyamat, mely a fog felszíne felől a fogbél irányába terjed, és mikroorganizmusok jelenlétéhez kötött. Az egyik leggyakoribb krónikus fogászati betegség.

  gyerekfogaszat

  A fogszuvasodás okai

  Kialakulásának feltételei a következők: a fogfelszín, a rajta megtapadó mikroorganizmusok, a táplálkozás révén biztosított tápanyag, és az idő. Szénhidrátokból a mikroorganizmusok szerves savakat termelnek, melyek oldják a fog keményszöveteinek ásványi anyagait. A táplálkozás, szénhidrátbevitel gyakorisága, szájhigiénia egyenes összefüggést mutat a fogszuvasodás kialakulásával.

   A táplálkozás mellett a fogak nagyság- és alakbeli, anatómiai sajátosságai fogszuvasodás számára kedvező feltételeket teremtenek (pl. mély barázdák, fogközök, nehezen elérhető és tisztítható felszínek).

  Általános szervezeti, genetikai hajlamosító tényezők, általános ellenálló képesség, étkezési szokások szerepe szintén jelentős.

  A fogtorlódások, fogszabályozási és harapási rendellenességek mellett ugyancsak könnyebben alakul ki fogszuvasodás.Terhesség során a hormonváltozások hatásainak következtében gyakoribb a szájüregi ínygyulladás, fogszuvasodás kialakulása.

  A fogszuvasodás tünetei

  Tüneteit tekintve a fogszuvasodás rendkívül alattomos betegség, hiszen kezdeti fázisban szinte egyáltalán nem okoz panaszokat. Sok, a mélyebb fogszöveteket érintő esetnél is még inkább csak evés során vagy hidegre-melegre jelentkező érzékenység, sötétebb üregek jellemzőek. Kimondott fájdalmak sokszor már csak a nagyon előrehaladott eseteknél tapasztalhatóak, amikor gyakran már a gyökérkezelés jelenthet csak megoldást, hiszen ilyenkor a fertőzés elérte az élő szövetekkel, idegekkel ellátott gyökércsatornákat, gyulladás keletkezett.

  A fogszuvasodás diagnosztikája

  A fent említett tényezők miatt a diagnózis szempontjából rendkívül fontos – panaszmentesség esetén is! – a félévente történő fogorvosi kontroll és fogkőeltávolítás. Mivel kezdetben a fogszuvasodás panaszokat még nem vagy alig okoz, és a leginkább érintett fogfelszíneket (fogközök, mély gödrök, barázdák, hátsó fogak felszínei, belső fogfelszínek) a páciensek magunknak nem látják, nem állnak rendelkezésükre a korai felismerést segítő eszközök és módszerek, kiemelten fontos a fogorvos rendszeres, félévente történő felkeresése és a kontroll. Így az elváltozások még korai fázisban diagnosztizálhatóak, amikor a folyamat még kevesebb ép foganyagot pusztított el.

  A fogak anatómiai felszíni sajátosságai, sok felszín nehéz hozzáférhetősége és tisztítása miatt sajnos még jó szájhigiénia mellett is kialakulhatnak szuvasságok a szájban. A fogszuvasodás rizikója gyermekkorban, a váltófogazat idején és időskorban nagyobb, ezért ennek a korosztálynak különösen fontos a rendszeres fogászati kontrollja.

  A fogszuvasodás kezelése

  A fogszuvasodás kezelése a beteg fogszövetek eltávolítását, a fog kitisztítását és a hiányzó fogszövetnek a fog anatómiai jellemzőinek megfelelő, esztétikus tömésekkel, betétekkel, sok foganyag-veszteség esetén koronával történő helyreállítását foglalja magában, a korszerű módszerekkel az ép fogszövetek maximális kímélése mellett! (Csupán a zománc még nagyon kezdeti, üregképződéssel nem járó elváltozásai gyógyíthatóak remineralizációval, speciális fluoridos készítményekkel.) Gyermekek frissen áttört, mély barázdákkal rendelkező maradó fogainak barázdazárása fontos megelőző szereppel bír, a későbbi fogszuvasodás elkerülhető. A megfelelő otthoni szájhigiénia elsajátítása, a félévente történő fogorvosi kontroll és tisztítás szerepe kiemelt fontosságú, hiszen ezek hiányában már jól záró tömésekkel ellátott fogakon is kialakulhat a fogfelszín szuvasodása. A kontrollvizsgálat során megtörténik a szájban lévő tömések, fogpótlások kontrollja és egyénre szabott szájhigiéniai tanácsadás is.


  A leírás dr. Pogonyi Kinga közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.