2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Szemészeti daganatok

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.03.01., péntek

  A szemészet tárgykörébe tartoznak azok a daganatok, amelyek a szemben, a szem közvetlen közelében (szemhéjakon, szemzugban) és a szemgödörben (orbitában) alakulnak ki. Mindhárom területen előfordulnak jóindulatú és rosszindulatú tumorok.

  b_szemeszetidaganatok

  Jóindulatú szemészeti bőrdaganatok tünetei és kezelése

  A szemhéjak bőrének jóindulatú elváltozásai leggyakrabban különböző kisebb-nagyobb szemölcsök, anyajegyek. Gyakori a sárgás elszíneződésű, lapos xanthelasma. Ezek műtéti eltávolítása akkor javasolt, ha kozmetikai problémát okoznak vagy növekednek. Kivételt képez az ún. bőrszarvacska (cornu cutaneum), amely idővel rosszindulatúvá fajulhat, ezért eltávolítása mindenképpen szükséges. A szemhéjszéltől távol eső apró elváltozásokat bőrgyógyász vagy sebész is eltávolítja, a szemhéjszél közeliek megoldása szemészeti feladat.

  Rosszindulatú szemészeti bőrdaganatok tünetei, diagnosztikája és kezelése

  Rosszindulatú bőrdaganatok közül leggyakoribb az ún. basalioma, amely ugyan áttétet nem képez, de folyamatosan növekedve részben igen nagy területet érinthet egy idő után, részben a mélybe kúszva ráterjedhet a szemgödörre, sőt benőhet az orrmelléküregekbe is.
  Kezdetben többnyire kis pattanásnak látszik, ami nem mutat gyógyulási hajlamot, közepe időnként kisebesedik, kis pörk fedheti.

  Eltávolítása minden esetben műtéti úton történik. Részben azért, mert műtét közben jól látható a mélységi kiterjedése is, így teljes egészében kimetszhető. Lézeres vagy különböző elektromos eszközökkel végzett égetés, fagyasztás stb. alkalmazásakor a daganat elpusztított felszíni rétegei alatt gyakran tovább fejlődik a tumor, de ilyenkor már inkább befelé, a mélybe nő, ahonnét idővel alig, nem ritkán csak csonkító műtéttel, vagy esetleg nem is lehet egészen eltávolítani.

  Az eltávolított daganat szövettani vizsgálata kötelező (égetéses eljárásoknál ez nem lehetséges)! A szövettan mutatja ki, hogy valóban basaliomáról van-e szó, vagy esetleg valamelyik jóval ritkábban előforduló bőrdaganatról, amely más utógondozást igényel, valamint, hogy a kimetszés után nem maradt vissza daganatszövet.

  Fontos tudni, hogy a daganat mindig nagyobb, mint amekkorának kívülről látszik, ezért fontos, hogy aprónak tűnő növedékeket is mutassuk meg szakembernek. A korai stádiumban lévő, kisebb daganatok eltávolítása jóval egyszerűbb, nem igényel bonyolult bőrpótlást. Nagyobb bőrhiányok pótlása nem rutin feladat, ehhez a bőrpótló eljárásokban is jártas szakemberre van szükség.

  A szemgolyót érintő daganatok tünetei, diagnosztikája és kezelése

  A szemgolyót érintő daganatok közül a szem felszínén elhelyezkedők okoznak látható tüneteket (körülírt vörösség, elszíneződés stb.). A teendő elbírálása szemorvos feladata.

  A szem belsejében fejlődő daganatok panaszt hosszú ideig nem okoznak. Többnyire rutin szemészeti vizsgálat alkalmával derül ki jelenlétük. Többek között ezért is fontos az időszakos szűrővizsgálat elvégzése.

  A szemben leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat a melanóma. Daganat gyanúja esetén a szokásos szemészeti vizsgálatot követően különböző szemészeti képalkotó vizsgálatokra lehet szükség, amelynek eredménye határozza meg a további teendőket. Időben felismert, kisebb rosszindulatú daganatok kezelhetők a szem megtartása mellett, nagyobbak esetén a beteg szem eltávolítására lehet szükség.

  A szemgödör daganatainak tünetei, diagnosztikája és kezelése

  A szemgödörben kialakulhatnak daganatok az ott található szövetekből, de gyakran a környező területekről (kívülről mélybe kúszó bőrdaganat, melléküregek, agyalap) terjednek be a szemgödörbe. Nem rosszindulatú daganatok méretük miatt okozhatnak panaszt: a szemgolyót valamilyen irányban eltolhatják látászavart okozva. Szemgödri daganat gyanúja esetén minden esetben képalkotó vizsgálatra (UH, MR, CT) van szükség. Amennyiben műtét szükséges, a műtétet szemgödri sebészetben jártas szakember, akár több szakmát képviselő szakember csoport végzi.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont szemész szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.