2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Félrenyelés

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.15., hétfő

  Félrenyelésnek nevezzük, ha evés közben egy ételdarab nem a nyelőcsőbe, hanem a légutakba kerül, ami legtöbb esetben köhögéssel távozik a légutakból. Előfordulhat, hogy a nagyobb falat, vagy gyermekeknél egy idegentest (pl. játék) részben vagy teljesen elzárja a levegő útját. Súlyos esetben, ha nem sikerül időben eltávolítani a félrenyelt falatot, akár fulladásos halált is okozhat.

  A nyelés részben akaratunktól függő, részben reflexes tevékenység, mely lehetővé teszi a szilárd vagy folyékony étel, ital bejutását a nyelőcsőbe, majd a gyomorba. Ehhez a folyamathoz a garatreflexen kívül számos izom együttműködése szükséges.

  b_felrenyeles

  A félrenyelés okai

  A félrenyelés nem ritka, bármelyik életkorban előfordulhat, de kisgyermekeknél, illetve egyes betegségekben szenvedőknél gyakrabban fordul elő. Félrenyeléshez vezethet gyerekeknél, ha evés közben, falattal a szájukban szaladgálnak, nevetnek, esetleg elesnek vagy egyéb váratlan mozdulatot tesznek, és az ételdarab ennek következtében kerül a légutakba. Az ételt sietősen, munka közben vagy futtában bekapkodva evő felnőttekkel is előfordulhat ez a probléma. Több betegség is fokozza a félrenyelés kockázatát: mentális zavarok, idegrendszeri betegségek (pl. Parkinson-kór, szklerózis multiplex), időskor, alkoholos befolyásoltság, pajzsmirigybetegségek, hangszalagproblémák és egyes daganatos betegségek is hajlamosítanak rá.

  A félrenyelés tünetei

  A félrenyelt, a légutakba került ételdarab akadályozza a légzést, hatására heves köhögési inger, erős köhögés jelentkezik, az érintett megpróbálja a köhögéssel eltávolítani a légutakba került idegen testet. Ha az étel csak részlegesen zárta el a légutakat, akkor sípoló hanggal kísért, nehezített légzés lép fel, az arc kivörösödik, a beteg kapkod levegő után, megszólalni sem tud. Ha a félrement falat teljesen elzárja a légutakat, a beteg nem kap levegőt, légszomj, fuldoklás lép fel, az arcszíne elszürkül, és elveszti az eszméletét. Ilyenkor azonnali segítségre szorul a beteg, mivel az O2 hiány 3-4 percen belül maradandó agykárosodáshoz vezethet.

  A félrenyelés kezelése

  A félrenyelés után az intenzív köhögés, a tüdőből kiáramló levegő által a legtöbb esetben kikerül a félrenyelt falat a légutakból. Ha a köhögés mégsem vezet eredményre, vagy a beteg nem képes köhögni, néhány határozott hátba ütéssel (nyitott tenyérrel a beteg lapockái közé) segíthetjük kimozdulni a beékelődött ételdarabot, a kilenc év alatti gyermeket hason térdre fektetve, a felnőttet pedig előrehajolt testhelyzetben. Egy év alatti csecsemő esetében a babát arcával lefelé az alkarunkra kell fektetni úgy, hogy a tenyerünk legyen a mellkasa alatt, a feje lógjon kissé lefelé. A kicsi hátára a lapockái közé az ujjainkkal mérjünk néhány határozott, de nem túl erős ütést.

  A légszomjjal küzdő, a félrenyeléstől fuldokló betegen a Heimlich-féle műfogást alkalmazva lehet segíteni. Ennek lényege, hogy az elsősegélyt nyújtó a fuldokló mögé állva két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, a szegycsont alatt, és a kezeit egy erőteljes mozdulattal hirtelen a rekeszizmok felé, hátra és felfelé rántja, ezzel összepréselve a tüdőt, hogy az így megnövekedő légnyomással, a tüdőből áramló levegővel segítse kiszabadítani a félrenyelt tárgyat. A Heimlich-fogást eszméletén lévő, még lélegző felnőtt vagy nagyobb gyermek esetében alkalmazzák elsősorban, kisgyermekeknél pedig inkább a hasra fektetve hátba ütögetést. Sikertelenség esetén legfeljebb négyszer ismételhető a műfogás.

  Ha pedig a sérült eszméletlen, nem lélegzik, akkor újraélesztésre van szükség, előtte a szájüregből szedjük ki a maradék ételt, idegentestet, műfogsort, közben haladéktalanul hívjunk mentőt!

  A félrenyelés orvosi kezelése röntgenfelvétel alapján, bronchoszkópos művelettel történik, a légutakból endoszkóp segítségével távolítják el az ételdarabot. Félrenyelés esetén mindenképpen ajánlatos a beteget orvoshoz vinni, akkor is, ha a légzése rendeződött, mert, ha esetleg az idegen test vagy annak egy része lejjebb csúszva a hörgőkbe került, vagy sérülést okozott, az szövődményeket, például tüdőgyulladást is kiválthat.

  A félrenyelés megelőzése

  A gyerekeket kezdettől ajánlatos az életkoruknak megfelelő táplálékkal, nyugodt körülmények között, ülve, kellő odafigyelés mellett etetni, és arra szoktatni, hogy ugrándozás, játék közben vagy közlekedési eszközön ne egyenek, mozgás közben még a rágógumizást is jobb kerülni. A kisgyermekek játékai között ne legyenek olyan apró tárgyak, amelyeket szájba véve lenyelhetnek. A felnőttek esetében is a félrenyelés legjobb megelőzése az, hogy az étkezés nyugodt körülmények között történik, kapkodás nélkül, alapos rágás után.


  A cikk dr. Székely Éva közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.