2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Klimax, változókor, menopauza

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.20., csütörtök

  Az életkor előrehaladtával megváltozik a női szervezet hormonális egyensúlya. Innen származik az elnevezés: változókor, vagy klimax. A klimax minden nőt érint, azonban nem minden nő éli meg rosszul, kellemetlen tünetekkel a változó kort. A nők körülbelül 20%-a tünetmentes, 30%-nál enyhe tünetekkel jár, és 50%-nál kifejezett, a mindennapi életet zavaró tünetek jelentkeznek.

  menopausa

  A klimax okai

  A petefészek működése leáll, nincs több peteérés, nem termel ösztrogént és sárgatest hormont. A továbbiakban menstruáció nem jelentkezik.

  A klimax tünetei

  Leggyakoribb korai tünetek a hőhullámok, verejtékezés. Minden előzmény nélkül a nap bármely szakában hirtelen melegségérzés, izzadás lép fel. Magas vérnyomást, fejfájást, migrént, szívritmus-rendellenességeket okozhat a hormonváltozás. Fokozott vízvisszatartás, ezáltal "vizesedés" alakul ki. A szervezet anyagcseréje lelassult, ami hízási hajlamban mutatkozik meg. Középtávon vizelet-inkontinencia alakul ki, mert hormon hatás nélkül sorvad a hüvely-és húgycső nyálkahártya és csökken a húgycső körüli szövetek tónusa, így okozva vizeletcsepegést. Hüvelyszárazság, viszketést, valamint a hüvely és a méhszáj felületének sérülékenysége jellemző, emiatt többek közt a szexuális élet válhat kellemetlenné.

  Ebbe az életszakaszba esnek leggyakrabban a rendellenes hüvelyi-, méhvérzések. Ezek hátterében állhat jóindulatú daganat, pl. myoma, esetleg méhtestrák, és más betegségek. Vérzészavar esetén orvoshoz kell fordulni és ki kell vizsgálni az okát. A hölgy gyakran ideges, ingerlékeny, feszült, depressziós, sűrű, nem indokolható hangulatingadozásai vannak. A nők mind a menstruáció beállását, mind annak elvesztését döntő életváltásként élik meg. A hormonváltozás hosszú távú hatása a csontállomány vesztése, az osteoporosis, más néven csontritkulás.

  Milyen vizsgálatokat végzünk, ha hozzánk fordul?

  nőgyógyászati vizsgálat az elsődleges, majd a tünetek panaszok alapján irányít további vizsgálatokra. Belgyógyászati vizsgálat, laboratóriumi paraméterek meghatározása hormonszintekkelultrahang (hüvelyi is) emlővizsgálat is a kivizsgálás része kell legyen. A késői hatásokra tekintettel rizikó faktorok (dohányzás, csontritkulás a családban stb.) miatt a csont ásványi anyag tartalom felmérésére (DEXA) is szükség lehet.

  A klimax kezelése

  Ma már számos klinikai tapasztalat alapján évente felülvizsgált protokollok határozzák meg a hormonpótlás indikációját és az javasolt készítményt. Lehetőleg hormonpótlásban járatos nőgyógyászhoz kell fordulni, és csak a megfelelő kivizsgálások után alkalmazni a hormonkezelést, rendszeres felülvizsgálattal.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.