2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Fogínygyulladás, fogínyvérzés, ínysorvadás

  A fogágy és az íny gyulladásos betegségei a lakosság jelentős százalékát érintik. 40 éves kor felettiek 80 %-ánál már kimutatható fogínysorvadás, de az íny vérzéssel járó gyulladásos betegségei a fiatalabb korosztályban is jellemzőek. Kezeletlen, előrehaladott esetekben ezek a gyulladásos folyamatok végül a fogak meglazulását, elvesztését eredményezhetik.

  Komplex fogágybetegség szűrés a Budai Egészségközpontban.

  A fogínygyulladás kialakulása

  Az ínysorvadás, ínygyulladás kialakulásában több tényező szerepet játszhat. Az egyik fő tényező a fogkő, mely a fogak felszínére tapadt plakk (többféle baktériumtörzs, ételmaradék, nyál glikoprotein, immunglobulinok alkotják) mineralizációja révén alakul ki. Az ínyszélnél és a fogfelszíneken helyezkedik el sárgásfehér lerakódás formájában, valamint van íny alatt elhelyezkedő formája is, mely sötétebb, feketés színű. A folyamatos bakteriális jelenlét és az érdes felszín miatt a fogkő állandó gyulladásos veszélyt jelent az íny és fogágy számára, fogmosás során vérzik az íny, vörösesebb, duzzadtabb és gyakran fájdalmas, kellemetlen szájszag áll fenn a pácienseknél. Fogkefével nem távolítható el, masszívan tapad a fogfelszínekhez.

  A fogak és a szájüreg anatómiai sajátosságai, egyes felszínekhez való nehéz hozzáférhetőség miatt sajnos sokszor jó szájhigiénia mellett is kialakulhat bizonyos mértékű fogkőképződés, így mindenkinek ajánlott a félévente történő fogorvosi kontroll, melynek során korszerű, ultrahangos, a fogzománcot kímélő eszközökkel a fogkövet fájdalommentesen eltávolítjuk, utána a fogfelszíneket simára polírozzuk, fényezzük. Előrehaladottabb gyulladásos eseteknél, fogágybetegségben szenvedő pácienseknél 3 havonta javasolt a fogkőleszedés. Kiemelten fontos ezeknél az eseteknél az íny alatti fogkő eltávolítása is, hiszen ennek hiányában a gyulladás a mélyebb szöveteket és a csontot is érintheti.

  A normál ínytapadás a gyulladás következtében csökken, egyre inkább szabaddá válnak a fognyakak, jelentős érzékenységet (elsősorban hidegre – melegre) és esztétikai problémát okozva.

  A fogínygyulladás okai

  fognyaki kopások hátterében sok esetben a nem megfelelő fogmosási technika, túl erős fogkefesörte, kellő körültekintés nélkül kiválasztott és helytelenül alkalmazott fogápoló eszközök használata, valamint stressz állhat, így a fiatal, íny- és fogágyproblémákkal nem küzdő korosztályt is érinthetik.

  Az életkor és a fogkő mellett az elhanyagolt szájhigiénianem megfelelő szájápolási szokásokdohányzás játszanak fő szerepet az ínygyulladás kialakulásában, azonban sok esetben egyéb általános szervezeti tényezők szerepe is jelentős, mint például genetikai, hormonális és immunrendszeri folyamatok, cukorbetegség, táplálkozási problémák, vitaminhiányok, bizonyos gyógyszerek szedése, örökletes betegségek.

  A nem megfelelő ínyszéli kialakítású és zárású tömésekfogpótlások, ínyszél közelében kialakuló szuvasságok, a fogközök megfelelő tisztításának a hiánya szintén komoly ínygyulladást tudnak okozni, ezek észrevétele és korrigálása miatt is fontos a rendszeres fogászati kontroll, a szuvas folyamatok időben történő kezelése és a szájhigiéniai oktatás.

  fogszabályozó kezelés alatt álló gyermekek, fiatal felnőttek szájhigiéniai kezelése külön kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a fogtorlódások, fogszabályozó készülékek viselése mellett különösen nehéz a megfelelő tisztítás, gyerekek és felnőttek esetében egyaránt. Ilyenkor speciális eszközökre, technikákra és rendszeres fogorvosi kontrollra van szükség a nehéz tisztíthatóság következtében könnyen kialakuló ínygyulladás megelőzése miatt.

  Várandós hölgyeknél a hormonális változások eredményezhetnek vérzésre hajlamos, gyulladt íny, és a gyulladás a rendszeres tisztítás hiányában súlyosbodhat. Terhesség során ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a fogászati ellenőrzésekre és kontrollra, hiszen megfelelő kezelésekkel megelőzhetőek, illetve már kialakult eseteknél eredményesen megszüntethetőek a súlyos terhesség alatti ínyproblémák.

  Az íny és a fogágy gyulladásos betegségei gócveszélyt jelentenek a szervezet számára (többek között szívbelhártya-gyulladás, hajhullás, koraszülés hátterében állhat szájüregi góc).

  Előrehaladott esetekben már nem csak az íny, hanem a fogágy gyulladásáról is beszélünk, lásd a fogágybetegségről szóló cikkünket.

  A fogínygyulladás kezelése

  A Budai Egészségközpont kiemelt figyelmet fordít az íny- és fogágybetegségek kezelésére, hangsúlyozva a megelőzés és az időben történő felismerés, kezelés fontosságát, majd a rendszeres követést, kontrollt. Pácienseinket az egyéni sajátosságaik figyelembevételével személyre szóló szájhigiéniai oktatásban részesítjük. Speciális mérési és vizsgálati módszerekkel vizsgáljuk és követjük az ínyvérzést, az ínytapadás veszteség és ínysorvadás mértékét, a fogmozgathatóságot, a csont állapotát.

  Nálunk kizárólag tapasztalt, szakvizsgákkal rendelkező fogszakorvosok dolgoznak. Modern, a legújabb technológiával felszerelt rendelőnkben várjuk pácienseinket személyes vizsgálatra.

  A leírás dr. Pogonyi Kinga közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.