2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Candida

  A candida gomba a normál száj-, bél- és hüvelyflóra tagja. A Candida fajok az egészséges emberek székletéből az esetek 4-8 százalékában kimutathatók és jelenlétük bizonyos esetekben igazolható a bőrből, a szájüregből, a hüvelyből és vastagbélből származó mintákból is. Az újszülöttek a szülőutakon áthaladva találkoznak először a candidákkal és a gomba ezt követően a nyálkahártyák normál flórájának részét képezheti. A hüvely- illetve a bélflóra egyensúlyának felborulása vagy az immunrendszer legyengülése esetén azonban kórokozóvá válhat. A candida fertőzés érintheti a bőrt és a nyálkahártyákat (mucocutan candidiasis), vagy az egész szervezetet (szisztémás candidiasis).

  woman-worry2

  A candida fertőzés okai

  A fertőzés oka a candida túlzott elszaporodása, amit okozhat a helyi körülmények megváltozása, vagy a szervezet legyengülése. Gyakrabban alakul ki candida fertőzés az antibiotikummal kezelt betegeknél, az immunrendszert gyengítő gyógyszerek tartós szedése esetén, valamint terheseknél, túlsúlyos embereknél, cukorbetegeknél, vérképzőszervi megbetegedések és HIV fertőzés esetén. A candida fertőzés kialakulását elősegíti a meleg, párás idő, a műszálas alsóneműk használata, valamint a nem kielégítő személyi higiénia.

  A candida fertőzés típusai

  Szájpenész vagy másik nevén soor főleg gyermekeknél fordul elő, olykor újszülötteken. A szájnyálkahártyán fájdalmas, letörölhető sárgásfehér lepedék jelenik meg.

  A bőrredők, vagy a köldök fertőzése égő, viszkető vörös kiütés formájában jelentkezik, az esetek egy részében apró hólyagokkal az érintett terület szélein.

  Ha a candida fertőzés a körömágyakat is érinti, akkor azok fájdalmas, vöröses duzzanatát okozza. A fertőzött körömlemez sárgás-fehérré változik, és idővel leválik a körömágyról. Ez az elváltozás típusosan az immungyenge, diabeteses betegeket érinti.

  A candida által okozott hüvelygyulladás a nők körülbelül 75 százalékában fordul elő életük során. A hüvelyi candidiasis ép immunitású nők esetében ismételten is felléphet, hajlamosító tényező hiányában is, de a cukorbetegség, a terhesség és az antibiotikumos terápia fokozza a hüvelygyulladásra való hajlamot. A hüvelyi candidiázis sárgás-fehéres túrószerű hüvelyi folyást, valamint a hüvelyfal és a hüvelybemenet környékének égő, viszkető, vörös kiütését okozza.

  hímvessző candida fertőzése főleg cukorbeteg férfiaknál és azoknál fordul elő, akiknek szexuális partnere candida fertőzésben szenved. A tünetek vörös, néha fájdalmas kiütések formájában jelentkeznek.

  Világszerte, a csökkent védekezőképességű betegek számának növekedésével párhuzamosan nő a szisztémás candidiasisok száma. A fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak a szerv-és csontvelő transzplantáltak, a rosszindulatú vérképzőszervi daganatban szenvedők, a kemoterápiában részesülők, az intenzív osztályon kezelt betegek, a tartósan intravascularis kanült viselők, a nagy hasi műtéten átesők és a HIV-pozitív emberek. Ebben az esetben a véráramban keringő gombasejtek szepszishez, szétterjedő belszervi candidiasishoz vezethetnek, amelyre jellemző a veseérintettség, a szemészeti tünetek (retina elváltozások), a szívbelhártya gyulladás és a candida okozta tüdőgyulladás.

  A candida fertőzés diagnosztikája

  A fertőzést a tünetek alapján, valamint a letörölhető, sárgás-fehér lepedékből lehet legkönnyebben azonosítani. A diagnózis megerősítésére az elváltozásból mintát lehet venni, amely aztán mikroszkóp alatt vizsgálható, esetleg táptalajon tenyészthető. Fontos, hogy jellegzetes, a fent leírt panaszok és elváltozások nélkül a szájüregből, a hüvelyből, székletből való gomba kimutatás önmagában nem jelez betegséget. A candida antigén kimutatásának csak csökkent védekező képességű betegekben van diagnosztikus értéke. A candida elleni antitest meghatározása sem pozitivitás, sem negativitás esetén nem kórjelző ép immunitású embereknél.

  A candida fertőzés kezelése

  A candida bőrfertőzés általában könnyen kezelhető gombaellenes krémekkel. A krémeket általában 7-10 napig, naponta kétszer kell felvinni. Helyi kezelésre nem reagáló candida fertőzésnél szájon át szedhető gombaellenes szerek javasoltak, az alapbetegség (immungyengeség, cukorbetegség) kezelése mellett.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.