2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Csalánkiütés (urticaria)

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  A csalánkiütés, azaz urticaria a leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek egyike, mely a lakosság közel 20%-át érinti. A csalánkiütés (urtica) a tünet, a csalánkiütéssel járó betegség neve pedig urticaria. A csalánkiütés a lakosság közel 20%-át érinti, nőknél gyakoribb és elsősorban gyerekeknél, fiataloknál jellemző a heveny (akut) forma, ami 4-6 héten belül elmúlik, ám krónikus változata 6 héten túl is fennmaradhat.

  Csalánkiütés

  A csalánkiütés okai

  A csalánfolt a bőr középső rétegében, az irhában (dermisben) kialakuló vizenyő, ami hisztaminfelszabadulás miatt jön létre: a felszabaduló hisztamin hatására az érfal áteresztőképessége megnő, ezért a szokásosnál nagyobb mennyiségben szűrődik ki folyadék az érpályából a szövetek közti térbe.

  Kiváltó oka sokféle lehet, pl.:

  • allergiás reakció következménye, a kiváltó allergének gyakran gyógyszerek, természetgyógyászati készítmények, gyógyteák, gyógyfüvek, konzerválószerek, élelmiszerek, bélférgek, baktériumok fehérjéi, kozmetikumok alkotóelemei, növényi toxinok
  • mechanikus hatás, pl. nyomás, hideg/meleg, izzadás, napfény
  • társulhat belgyógyászati betegségekhez, pl. cukorbetegség, pajzsmirigybetegségek
  • stressz, más pszichés faktorok
  • sokszor egyáltalán nem derül ki, mi az oka

  A csalánkiütés tünetei

  A csalánfoltok alakja szabálytalan, térképszerű, nagyságuk különböző (a néhány milliméterestől a tenyérnyi nagyságúig), színük halványvörös vagy fehér, tapintásuk puha, kicsit kiemelkednek a bőr szintjéből. Pár perc alatt megjelenhetnek testszerte (karokon, lábakon, törzsön, mellkason) és nagyon viszketnek, különösen a hajlatokban és éjszaka. Az érintett bőrterület hőmérséklete gyakran a normál értékhez képest emelkedett, esetenként kis, pontszerű bevérzések is kialakulhatnak. Előfordulhat, hogy egy duzzanat elmúlik, majd a test másik részén újabbak tűnnek fel, a foltok akár napokig “vándorolhatnak” is. Attól függően, hogy mi váltotta ki a bőrtünetet, kísérheti többek között hányás, hasmenés, orrfolyás, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás, akár láz is.

  A csalánkiütéssel együttjárhat az ún. angioödéma (Quincke-ödéma), melynek során megduzzadhatnak például az ajkak, a nyelv, a szemhéjak, a nemi szervek, az ujjak végei. A jelenség általában néhány óra alatt eléri maximumát, aztán magától elmúlik. Ám ha a nyelv, garat vagy a gége vizenyője lép fel, akkor azonnal mentőt kell hívni.

  A csalánkiütés diagnózisa

  A diagnózis felállítása egyszerű, hiszen a csalánkiütés nagyon hamar felismerhető, ám kialakulásának okának kiderítése már rendkívül nehéz és összetett feladat. Gyakran végeznek fizikális teszteket, melyekkel a bőrt ingerlik (jégkocka-teszt, meleg-teszt, UV-sugárzás, testmozgás, nyomás) és így próbálják a kiváltó okot megtalálni. Krónikus csalánkiütés esetén sokszor végeztetnek laborvizsgálatokat a gyulladásos faktorok, pajzsmirigyhormonok és fertőzések kutatására, illetve szükség lehet bőrminta vételére is. Speciális, ún. eliminációs diétát és egyes gyógyszerek elhagyását is javasolják, annak érdekében, hogy azonosíthassák az allergiát okozó alkotóelemet vagy az intolerancia reakció kiváltóját. Ritkább esetben szükség lehet góckutatásra és gyomortükrözésre.

  A csalánkiütés kezelése

  A csalánkiütés terápiájának legfontosabb része a kiváltó ok kerülése. Sokszor alkalmaznak mediátormentes diétát, melyben kerülni kell pl. a füstölt húsokat, sonkát, kolbászt, sajtokat, halat, belsőségeket, paradicsomot, zellert, savanyú káposztát, diót, mogyorót, epret, ananászt, bort stb. Enyhébb esetekben szájon át alkalmazott antihisztamin gyógyszerek, súlyos esetekben pedig szteroidok szedésére is szükség lehet.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.