2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Prosztatagyulladás (prostatitis)

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.26., péntek

  A prosztatagyulladás (prostatitis) az egyik leggyakoribb prosztataprobléma, amely bármely életkorban előfordulhat. Több típusa van, amelyek tüneteikben és a kiváltó okokban egyaránt különböznek.

  A prosztata, másnéven dülmirigy, egy gesztenye méretű mirigyes szerv, ami a húgyhólyag alatt, a húgycsövet körülölelve, a végbél előtt helyezkedik el. Váladékát az ejakuláció során bocsátja a húgycsőbe, ami az ondó részeként segíti a spermiumok mozgását és táplálását. Prosztatagyulladás bármely életkorban előfordulhat, de a különböző típusokra eltérő tünetek jellemzőek és a kezelést is ennek megfelelően kell megválasztani, amihez szakértő segítséget urológustól kaphat a páciens. További komplikációk elkerülésének érdekében mihamarabb fel kell keresni a szakorvost, ha a tünetek alapján fennáll a prosztatagyulladás gyanúja.

  Akut bakteriális prosztatagyulladás

  A prostatitis egyik oka lehet valamilyen baktérium által okozott fertőzés. A fertőzés a húgyútak vagy az ivarszerv más területeiről terjedhet át. Az akut prosztatagyulladás súlyos állapot, ezért mielőbbi orvosi ellátás és megfelelő antibiotikus kezelés megkezdése szükséges. Főbb tünete a sürgető vizelési inger, de csak kevés vizelet távozásával, továbbá a magas láz, hidegrázás, pénisztő környéki fájdalom és a fátyolos vizelet, gyakran vizeletelakadáshoz is vezet.

  Prosztatagyulladás (prostatitis)

  Krónikus bakteriális prosztatagyulladás

  Folyamatos vagy visszatérő bakteriális fertőzés okozza a prosztatagyulladás ezen típusát. A betegség több hónapig is tarthat. Bekövetkezhet akkor is, ha az akut prostatitis során a kezelés nem pusztít el minden kórokozót, így krónikussá válik a fertőzés. Tünetei igen változatosak lehetnek: sürgető vizelési inger, fájdalmas vizelés vagy ejakuláció, deréktáji fájdalom, vizelési nehézség, véres ondó. Kezelése szintén antibiotikumterápiával történik.

  Krónikus prosztatagyulladás/krónikus medencefájdalom szindróma (CP/CPPS)

  A prostatitis leggyakoribb típusa, ennek ellenére kialakulásának oka nem ismert. Az előzőkben leírt gyulladásokkal szemben itt nem mutatható ki baktérium jelenléte. Fő tünete a fájdalom, ami a pénisz, herék, az alhasi és a gáttájékon is jelentkezhet. Vizelési problémák is jelentkezhetnek, valamint a vizelés és az ejakuláció is lehet fájdalmas. Krónikus prosztatagyulladás/krónikus medencefájdalom szindróma kezelésében antibiotikumok helyett a gyulladáscsökkentők, egyéb gyógyszerek hatékonyak.

  Tünetmentes prosztatagyulladás

  Ebben az esetben nincsenek tünetek, ezért legtöbbször szűrések vagy valamilyen más egészségügyi probléma miatt elrendelt vizsgálat során derül rá fény. Számos esetben nem igényel kezelést, azonban a leletek alapján egyéb komoly betegséget is ki kell zárni, így a szakorvossal történő mielőbbi konzultáció nagyon fontos.

  A leírás a Budai Egészségközpont urológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.