2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Májzsugor

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.08., hétfő

  A májzsugor különböző eredetű krónikus májbetegségek visszafordíthatatlan végstádiuma. Cirózisban a máj kóros regenerálódása miatt a máj szerkezete kötőszövetesen-hegesen átépül, ami rontja a máj működését és a májkapu ereiben megnövekedett nyomást eredményez.

  Pontos diagnózis rendszerint csak a kórelőzmény, a fizikális jelek, a laboratóriumi leletek és a szövettani kép együttes értékelése alapján lehetséges. A klinikai tünetek igen változatosak és inkább függnek a májkárosodás súlyosságától, mint a kiváltó tényezőtől.

  majzsugorpng

  A májzsugor okai

  A kiváltó ok feltárása alapvető fontosságú már a májzsugort megelőző fázisban, mivel a specifikus oki terápia meggátolhatja, illetve lassíthatja a cirózis kifejlődését.

  A májzsugorodás leggyakoribb oka hazánkban az alkoholos májbetegség, mely a cirrózisos esetek kb. 30 százalékáért felelős, de számos egyéb ok is vezethet a máj idült betegségéhez, például a hepatitis B és C vírusfertőzés, hosszan fennálló epepangás elfolyási akadály miatt, bizonyos anyagcsere-betegségek, keringési zavarok, egyes kémiai anyagok, ill. gyógyszerek és az autoimmun májgyulladás. A kiváltó ok néha ismeretlen.

  A májzsugor tünetei

  A betegség sokáig tünetmentes. A kezdeti tünetek nem jellemzők, bármely más krónikus betegség esetén előfordulhatnak. Ilyenek például a fáradékonyság, fogyás, étvágytalanság, emésztési zavar, puffadás, hasmenés, izomgyengeség, rossz közérzet, fogékonyság a fertőzésekre. A sárgaság és a bőr felszínén megjelenő pókháló-szerű értágulatok fokozatosan alakulnak ki, a beteg sokszor tudomást sem vesz róluk. A menstruációs vérzés elmaradhat, csökkent nemi vágy, impotencia alakulhat ki, férfiaknál emlőnagyobbodás jelentkezhet.

  A későbbi panaszokat a működő májsejtek hiánya miatt bekövetkező anyagcserezavarok, és a máj szövetének hegesedése miatt kialakuló májkapu-véna keringési elégtelenség okozza. A fehérjetermelés zavara, csökkent albuminszint miatt, boka körüli ödéma és hasüregi folyadék alakul ki. A véralvadási rendszer fehérjéinek hiánya fokozott vérzékenységhez vezet.

  Sérül a máj méregtelenítő funkciója is. Májelégtelenség esetén a máj nem képes a szervezetben keletkező ammóniát lebontani, az a vérkeringésbe kerül és felhalmozódik az agyban. Feltételezések szerint májelégtelenségben zavart szenved az idegrendszerben az ingerületátvivő anyagok képződése is. E két ok együttesen vezethet a tudatállapot változásához, amely a személyiségváltozástól a kómáig terjedhet. A kezdeti tünetek közé tartozik: a személyes megjelenés elhanyagolása, a feledékenység, a koncentrációs- és alvászavarok.

  A máj a gyógyszerek feldolgozásában, lebontásában is jelentős szerepet játszik. Károsodásakor a gyógyszerek kiürülése lassul, felhalmozódhatnak a szervezetben, ezért mellékhatásaik fokozódhatnak.

  Egészséges emberben az emésztőrendszerből és a lépből a májon át áramlik a vér vissza a szívbe. Májcirrózisban a hegesedés miatt ez az átáramlás akadályozottá válik, a vér a májkapu-vénában feltorlódik, a vérnyomás megemelkedik. A vér olyan ereken áramlik el, amelyeken eddig csak kis mennyiségben folyhatott át. Ezek az erek kitágulnak, a faluk sérülékennyé válik. Legveszélyesebb a nyelőcső alsó harmadában található kis erek tágulata, mert ezek könnyen megrepedhetnek, akár halálos vérzést okozva.

  Májzsugor esetén a baktériumok elleni védekezőképesség is csökken, a bakteriális fertőzések gyakoribbá válnak. Rettegett szövődmény a hasüregben felhalmozódott folyadék bakteriális felülfertőződőse, mely súlyos, életveszélyes hashártyagyulladáshoz vezethet.

  Májcirózis tartós fennállása esetén megnő a májdaganat kialakulásának az esélye, akkor is, ha a betegség kiváltó oka nem vírusos eredetű májgyulladás (hepatitis B, hepatitis C).

  A májzsugor diagnosztikája

  A kórelőzmény, a klinikai és laboratóriumi tünetek, különböző képalkotó eljárások és szövettani vizsgálat segíti a diagnózist.

  Vérvétel kapcsán a májfunkciós próbák kórosak, a vérkép vérszegénységet mutat. A képalkotó eljárások közül a hasi ultrahangnak van elsősorban differenciáldiagnosztikai értéke (térfoglaló folyamatok a májban, epekövesség), de a májcirrózist valószínűsíti, ha a máj jellegzetes szerkezeti átépülése látható. Az összes eddig említett diagnosztikai lépés a cirrózist csak valószínűsíti, az egyetlen bizonyító eszköz a májbiopszia.

  Mivel invazív eljárás, csak akkor indikált, ha az egyéb diagnosztikai lehetőségek nem adtak kellő támpontot a diagnózishoz, illetve kezelhető okot kell azonosítani (autoimmun hepatitis, Wilson-kór, haemochromatosis, PBC-stádium megállapítása). A máj célzott biopsziája egyre ritkábban végzett eljárás, inkább differenciáldiagnosztikai szempontból indikált.

  gyomortükrözés gyomorpanaszok hiányában is elengedhetetlen, mivel vérzésveszélyt jelentő fekélyt, tágult nyelőcsővénákat deríthet fel.

  A májzsugor kezelése

  A májcirózis visszafordíthatatlan állapot, hatékony, az egészséget helyreállító terápiával nem rendelkezünk. A megfelelő életvitel, az orvosi tanácsok betartása, a folyamatos gyógyszeres kezelés segíthet az alapbetegség késleltetésében, illetve a szövődmények megelőzésben, ill. kezelésében.

  Alapvető, hogy kerülni kell minden, a májra toxikusan ható gyógyszert, vegyszert és természetesen az alkoholt. Megfelelő diétával a szervezet ellenálló képessége növelhető, csökkenthető a vizesedés és a májeredetű agykárosodás is.

  Májvédő, antioxidáns szereknek inkább az alkoholos eredetű, cirózist megelőző állapotokban van létjogosultsága. B-, C-vírusfertőzés esetén interferon és egyéb vírus elleni szerek adása a betegség aktív fázisában javasoltak. Egyes ritkább okú cirrózisok speciális terápiát igényelnek (haemochromatosis, Wilson-kór, PBC, autoimmun hepatitis), ezek a ritkább, végstádiumba jutott cirrózis fajták a májátültetés általánosan elfogadott esetei.

  A májzsugor megelőzése

  A hepatitis B vírusfertőzés védőoltással megelőzhető. A három oltásból álló sorozat élethosszig tartó védettséget biztosít. A hepatitis C vírus ellen nincs védőoltás, de a vérkészítmények szűrővizsgálata, steril eszközök használata a kórházakban, a higiénés rendszabályok szigorú betartása, és a fertőzések időben történő felismerése a betegség terjedésének csökkenését eredményezheti.

  A családban előforduló genetikai eredetű májzsugorodás esetén genetikai tanácsadás javasolt gyermekvállalás esetén.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont hepatológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.