2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Vajon mit jelent az ALP, GOT, GPT és GGT?

    Létrehozás dátuma: 2022-05-16

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-20

    Laboreredményeket szemlélve gyakran láthatjuk ezeket a rövidítéseket, melyek a máj állapotáról árulkodnak, de vajon mit jelentenek, mire utalhatnak értékeik?

    Vérünk rengeteg olyan információt hordoz magában, amit csak laborban lehet elemezni, ezért a fizikális vizsgálatokat ma már rendszeresen kiegészítik vérvétellel. Bár az orvosok számára az így nyert adatok nagyon sokat elárulhatnak egészségi állapotunkról, a nem szakértő páciensek számára a különböző rövidítések és szakszavak csak újabb kérdéseket vetnek fel. Ha magunk próbálunk utánajárni az eredmények jelentésének, bizony könnyedén téves diagnózist állíthatunk fel, ezért a laboreredményeket mindig szakember, orvos segítségével elemezzük, értékeljük. Cikkünkben a számos laborteszt közül a májra vonatkozó legfontosabb paramétereket vesszük górcső alá, ezek közül is négy titokzatos rövidítésre adunk a teljesség igénye nélkül tömör magyarázatot: ALP, GOT, GGT és GPT. Mindegyik egy-egy „májenzim” rövidítése, koncentrációjuk e szervünk állapotáról, működéséről árulkodik, eltéréseik különböző betegségekre hívhatják fel a figyelmet.

    Májenzimek

    ALP (alkalikus-foszfatáz)

    A sejtek anyagcseréjében, pontosabban a fehérjék lebontásában fontos szerepet betöltő enzim. Minden szövetben megtalálható, de nagyobb mennyiségben a máj mellett a csontokban, belekben, vesében és a méhlepényben van jelen. Főleg a máj és a csontrendszer működéséről nyújt információt az orvosoknak.
    Túl magas szintje utalhat májgyulladásra, zsírmájra, májzsugorra, vagy májtumorra, de az epehólyag, illetve az epeutak eltéréseit is jelezheti pl. epekő esetén. Mivel a csontok állapotáról is árulkodik az ALP koncentrációja, csontritkulást, csonttörést, csontdaganatot és Paget-kórt is jelezhet az emelkedett érték. Ezeken kívül limfóma vagy leukémia is okozhat ilyen eltérést, de számos más probléma is állhat a háttérben. Az ALP alacsony szintje ritkán fordul elő, de ez pajzsmirigyproblémára, vérszegénységre utalhat.

    GOT (glutamát-oxálacetát-transzamináz)

    A GOT-ot más néven aszpartát-aminotranszferáznak (AST) is hívják. A máj mellett a szívben, agyban, vázizmokban és a vesében is jelen van. Alapvetően alacsony értéke ezeknek a szerveknek a károsodása esetén növekedhet meg jelentősen. A máj vírusos megbetegedése, májzsugor, mérgező anyagok, egyes gyógyszerek, epeút-elzáródás és rosszindulatú májdaganat miatt lehetnek magas számok a GOT mellett a laboreredményeinkben. Szívinfarktus esetén is pár órán belül megemelkedik a szintje, amit pár napig ki lehet mutatni. Alacsony értéket várandós anyák esetében lehet detektálni.

    GPT (glutamát-piruvát-transzamináz)

    A GPT alanin-aminotranszferáz (ALAT vagy ALT) néven is ismert. Az előző enzimhez hasonlóan szívben, izmokban és a vesékben is termelődik. Emelkedett értéke szintén utalhat májgyulladásra, mérgező hatásra, továbbá a hasnyálmirigy gyulladására vagy daganatára, de ugyanúgy kimutatható a megváltozott GPT koncentráció szívinfarktus után. Ezentúl az izomzat megterhelése, vagy polymyositis (a vázizomzat gyulladásos betegsége) is magas GPT szinthez vezet.

    Májenzimek

    GGT (Gamma-glutamil transzferáz)

    GGT-t nem csak a máj, hanem a hasnyálmirigy és a vesék is termelnek. Bár a vesékben található legnagyobb koncentrációban, a vérben mérhető mennyiség nagy része a májból származik. Az alkoholfogyasztás legérzékenyebb mutatója, ezért vizsgálatot megelőző 24 órában kerülni kell az ilyen italokat, ételeket. Ez az enzim szintén jelzi, ha máj károsodik, gyulladás, vírusos megbetegedés, mérgező anyagok, gyógyszerek következtében, de a hasnyálmirigy és az epeutak problémáit is jelentheti a GGT megemelkedett koncentrációja. A laboreredmények magasabb értéke pajzsmirigytúlműködésre is utalhat.

    További májműködésről informáló laborértékek

    Az eddig tárgyalt fehérjéken túl különböző véralvadási faktorok, az albumin, a pszeudokolinészteráz enzim (pCHE), valamint az epefesték azaz a bilirubin szintje is a májfunkciókról tájékoztat, eltéréseik különböző betegségekre hívhatják fel a figyelmet (pl. véralvadási zavarok). Fontos, hogy a laboreredményeinket mindig szakorvossal beszéljük meg, hogy elkerüljük a téves következtetéseket.

    A cikk Dr. Győrffy Zsuzsanna belgyógyász szakorvos segítségével készült el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Hagyja maga mögött a téllel együtt a betegségeket is!

    Fül-orr-gégészeti, ortopédiai, sebészeti és proktológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel!