2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Utazási védőoltások

  Utazással kapcsolatos egészségügyi tájékoztatás

  Az utazás előtti tanácsadás és az oltások kiválasztása, a részletes adat-, és anamnézis felvételen, valamint a személyes beszélgetésen alapszik. Az utazás körülményei, időtartama, az utazó kora, egészségi állapota (krónikus szervi betegség, pszichés zavar, állandó gyógyszerek, immunhiányos állapot, műtétek, allergia stb.), a terhesség lehetősége, az eddigi oltások és egyéb tényezők figyelembevételével történik a kockázat felmérése. Az utazó által kitöltött kérdőív, egyben írásos beleegyezésként is szolgál.

  Védőoltások

  Ahhoz, hogy a védőoltások immunológiai hatása megfelelően érvényesüljön, az első oltásokat, legalább 6 héttel az indulás előtt meg kell kapni. Ismétlő oltást elégséges egy héttel az indulás előtt felvenni. Az oltási könyv tartalmazza a korábban megkapott védőoltásokat, ez az információ nélkülözhetetlen! 21 betegséggel szemben van aktív immunizációra lehetőség Magyarországon, melyek közül - elsősorban - utazással kapcsolatos a sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltások.

  Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal. Afrika középső-, és Dél-Amerika legtöbb országában kötelező a sárgaláz elleni oltás.

  Tanulmányi célból kiutazóknak, a fogadó ország követelésének kell eleget tenni. Általában kérik a gyermekkori oltások igazolását, 10 éven belüli morbilli emlékeztető oltást (MMR), VZV vírussal (bárányhimlő) szembeni természetes védettség v. oltás igazolását és a meningococcus meningitis elleni oltást. Mellkas átvilágítás, HIV szűrés (bizonyos államokban és Kanadában) is feltételek között szerepelhet.

  Bármely részére utazva a világnak javasolt hepatitis A és B (vírusos májgyulladás) elleni védelmet megszerezni és É-Európába, Skandináv országokba és a Baltikumba utazóknak a kullancs elleni védőoltás is ajánlott. Közép-Amerikába, Karib-szigetekre, Ázsiába és Afrikába utazók számára szinte mindenütt ajánlott a hastífusz, tetanusz, több helyütt a járványos gyermekbénulás és veszettség elleni védőoltás, illetőleg azoknak felfrissítése. Orvosi konzíliumon alapján történik a malária elleni védekezéshez ajánlott gyógyszeres kiválasztása is, más egészségügyi tanáccsal kiegészítve (utazók hasmenése, magassági betegség, vízzel, rovarok által terjesztett betegségek, trombózis veszély stb.)

  A védőoltások ellenjavallata

  Az oltások általános ellenjavallata a lázas állapot, romló idegrendszeri betegség, korai terhesség és a az oltóanyaggal, vagy komponenseivel szemben túlérzékenység. Az oltás hatékonyságát befolyásoló kóros immunológiai állapotok: daganatos betegség, lymphoma, kemoterápia, sugárkezelés, leukémia, Hodgkin kór, agammaglobulinemia, szteroid kezelés, HIV fertőzés.

  Saját érdekében pontosan tájékoztassa aktuális és régebbi betegségeiről az oltást végző orvost és ne feledje az oltási könyvét magával hozni a rendelésre!

   

  Gyakori kérdések a témában

   

  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>