2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Terhességi kardiológiai vizsgálatok

  A kismama kardiológiai csomagunk labor-, szívultrahang, EKG és kardiológiai szakorvosi vizsgálatot tartalmaz belgyógyász-kardiológusi közreműködéssel.

  Telefonos elérhetőség gomb

  Milyen kardiológiai betegségek jelentkezhetnek a terhesség alatt?

  Alapvetően két csoport különíthető el:

  • Már a terhességet megelőzően is jelenlévő (ismert vagy nem ismert) szív-érrendszeri megbetegedés a kismamánál.
  • Azok a kórformák, melyek a terhességhez kapcsolódóan alakulnak ki: ezek egy része lehet enyhe és ártalmatlan, más problémák azonban súlyossá válhatnak, mind az anya, mind pedig a magzat egészségét veszélyeztetve.
  Terhességi kardiológiai vizsgálatok

  Mi történik a szívvel és az érrendszerrel a terhesség folyamán?

  A normál terhesség jelentős szív-érrendszeri változásokkal jár, annak érdekében, hogy a méhlepény keringését fenntartsa és a magzat megfelelő vérellátást kapjon a fejlődéshez.

  Az I. trimeszterben nő a só- és folyadékvisszatartás, valamint a keringő vértérfogat. Mindeközben hormonális hatásra fokozódik a csontvelői aktivitás és a vérképzés. A II. trimeszter végére a vörösvértest massza 50-60%-kal is megnőhet, míg a plazmatérfogat 30-50%-kal. Az anyai szívfrekvencia minimum 10-15/perccel emelkedik. A perifériás artériás érrendszer ellenállása csökken, az érrendszer tágul, és a fent leírt összes hatás eredőjeként nő a perctérfogat, a szív teljesítménye.

  Mindezen hatások az I. trimeszter végén a legkifejezettebbek, a 20. hét után, illetve a III. trimeszter során, a terhességi idő vége felé, a 36-40. héten. A legerősebb hemodinamikai hatások a magzat és az anya szempontjából is a szülés során kulminálódnak.

  A vizsgálatainkat az I. trimeszter végére, a 18-22 hét közé és a 34-36. hét közé időzítjük, rugalmasan alkalmazkodva a körülményekhez.

  Az első csoportba tartozó nőknek (már ismert szív– és érrendszeri betegség) javasoljuk, hogy az anyai-magzati rizikó teljeskörű felméréséhez már a várandósság tervezési fázisában jelentkezzenek. Így szükség esetén a teherbe esés előtt előre el lehet tervezni vagy végezni a beavatkozásokat, a gyógyszeres kezelést vagy gyógyszerváltást.

  Számos terhességi szív-érrendszeri betegség a várandósság végén, a szülés, és a korai postpartum (szülés utáni) időszakban változik, rosszabbodik (vénás tromboembóliák, tüdőembólia, szülés utáni szívizom betegség, magas vérnyomás szövődmények stb.). Ebből kifolyólag bizonyos esetekben a korai szülés utáni időszakban (első 6-8 hét) is szükségessé válhat kontroll vizsgálat.

  Terhességi kardiológiai vizsgálatok
  Dr. Wladika Zsuzsanna főorvos terhességi kardiológiai vizsgálatot végez

  Kiket várunk rendelésünkön?

  Természetesen minden várandósságot tervező, vagy korai terhességben lévő kismamát várunk intézetünkben, akár panaszos, akár tünetmentes. Azonban a már ismert szívbetegséggel élőknek javasoljuk, hogy az őket operáló, kivizsgáló tercier központban maradjanak gondozásra, mivel ott lehetséges olyan eljárásokat, beavatkozásokat elvégezni, melyek szükségessé válhatnak. Ezek közé a szívbetegek közé tartoznak, akik fém műbillentyűt kaptak, összetett szívhibák miatt szívműtéten estek át, akiknek aortát érintő betegségük van (coarctatio, Marfan és Turner szindrómák).

  Pitvari vagy kamrai sövényhiba miatt operált, vagy biológiai billentyűt kapott, illetve enyhébb billentyű hibával vagy szívizom betegséggel élő kismamák ellátását már vállaljuk intézetünkben.

  Elsősorban azoknak ajánljuk vizsgálatainkat és gondozásunkat, akiknél a szülőképes kor kitolódott, már nem huszonéves, hanem későbbi harmincas, negyvenes éveikben hozzák világra gyermekeiket, esetleg már túlsúllyal rendelkeznek, vagy már kialakult, kezelt magas vérnyomásuk van. Az esetlegesen kialakuló szív-érrendszeri szövődmények szempontjából ők magas rizikójú csoportba tartoznak.

  Ugyancsak ide tartoznak a perimenopauzális korban gyermeket váró nők, akik hormonális eltérések miatt (PCOS, inzulinrezisztencia, prolaktin túltermelés stb.) miatt későn, vagy csak esetlegesen asszisztált, lombikprogram során esnek teherbe. Esetükben szintén fokozott a rizikó.

  Várunk minden kismamát, aki tisztában szeretne lenni terhessége és szülése várható szív-érrendszeri lefolyásával, rizikójával.


  Kapcsolódó cikkek


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>