2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Anyai szív a várandósság alatt - interjú Dr. Wladika Zsuzsanna kardiológus főorvossal

  Létrehozás dátuma: 2023-03-28

  A várandósság ideje alatt számos változáson megy keresztül a női szervezet, amely komoly terhelést jelent a kismama számára. Előfordul, hogy a vérkeringés vagy a szív működésében valamilyen kóros állapot áll be, ezért a kismamák különleges kardiológiai vizsgálati csomagot vehetnek igénybe intézetünkben. Dr. Wladika Zsuzsanna kardiológus főorvost kérdeztük a csomag tartalmáról, arról, hogy mikor ajánlott elvégezni a vizsgálatokat és hogyan készüljenek fel rá a páciensek.

  Kismama kardiológiai csomag - Budai Egészségközpont
  Dr. Wladika Zsuzsanna kardiológus főorvos konzultáció közben

  Milyen vizsgálatokat tartalmaz a kismama kardiológiai csomag?

  A csomagnak része a nagyrutin laboratóriumi vizsgálat (teljes vérkép, teljes vizelet, süllyedés, máj- és vesefunkció, vérzsír értékek, vasanyagcsere paraméterek és vércukor), fizikális kardiológiai vizsgálat EKG és szívultrahang. Ezeket rutinszerűen minden vizsgálati alkalommal elvégezzük.

  Miért fontos a kismamák számára a kardiológiai kontroll?

  A kismamák már a családtervezés korai fázisában szeretnék tudni, hogy várható-e kardiovaszkuláris szövődmény, szükség lehet-e valamilyen kezelésre. Egyre nagyobb az érdeklődés az egészséges és a valamilyen problémával kezelt nők körében is. Ezt az igényt szeretnénk egy szervezett rendszerben kielégíteni.

  Kismama kardiológiai vizsgálat - Budai Egészségközpont
  Dr. Wladika Zsuzsanna kardiológus főorvos szívultrahang vizsgálat közben

  Milyen szövődmények merülhetnek fel a várandósság során? Mi áll a vizsgálatok iránti érdeklődés hátterében?

  Sokan csak kíváncsiak egészségi állapotukra, illetve arra, hogy szülhetnek-e természetes úton, beavatkozás nélkül, vagy számolniuk kell esetleg valamilyen komplikációval. Az egészséges anyukák elsősorban megerősítésre vágynak. A gyermekvállalás időszaka azonban korunkban későbbre tolódott, vagyis egyre kevesebben szülnek 20-25 évesen, ezért sokszor a kicsit idősebb kismamák körében magas vérnyomás, anyagcsereproblémák (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség) és más betegségek is jelen vannak. Ezek az eltérések befolyásolhatják a terhesség időszakát és a szülés folyamatát is. Elsősorban ennek a csoportnak javasoljuk, hogy vegye igénybe a kardiológiai vizsgálati csomagot.

  Mikor ajánlott elvégezni a vizsgálatokat?

  Azt tanácsolom, hogy amikor már felmerül a gyermekvállalás gondolata, akár már ekkor kerüljön sor a vizsgálatokra. Így korán lehet tisztázni, hogy szükséges-e az utánkövetés, komolyabb figyelmet igényel-e a páciens. A korai vizsgálatnak köszönhetően előre lehet gondolkodni a gyógyszerelésen, illetve annak megváltoztatásán. A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a kardiovaszkuláris események az első trimeszter legvégén, a 20. hét környékén következnek be, illetve később a 36-40. hét körül. Ezért a 12. hét körül, 20-24. hét és a 34-38. hét között is ajánlott a vizsgálat.  Ettől persze el lehet térni különleges esetekben, lehet további időpontokban is ellenőrizni, de általában ez a három alkalom javasolt.

  Anyai szív a várandósság alatt - Budai Egészségközpont
  Dr. Wladika Zsuzsanna és várandós páciense szívultrahang vizsgálat közben

  Hogyan készüljenek fel a kismamák a vizsgálatra?

  Érdemes átgondolni, esetleg papíron is összeszedni a meglévő betegségeket, elhozni a korábbi zárójelentéseket. A családban előforduló betegségekből és korábbi születéstörténetekből is hasznos információhoz juthat a kardiológus, ha ezekből felkészül a páciens. Fontos megjegyezni, hogy akik korábban szívműtéten estek át, súlyosabb szívproblémával élnek együtt, ők elsősorban ott jelentkezzenek vizsgálatra, ahol eddig is gondozták őket. Természetesen hozzánk is eljöhetnek, de a megfelelő ellátás érdekében valószínűleg kardiológiai centrumba fogjuk irányítani ezeket a kismamákat. 

  A vizsgálat során a magzatról is kapnak információt a kismamák?

  Nem, ez elsősorban a szülészek és a neonatológusok szakterülete, illetve a magzati kardiológia kérdésköre.

  A várandósság alatt kialakult kardiológiai szövődmények meddig állnak fenn?

  Gyakran a szülést követően is megmaradnak bizonyos kóros állapotok, pl. koszorúérbetegség, magas vérnyomás, kialakulhatnak szívizomproblémák. A kórfolyamat sokszor nem szűnik meg a várandósság végén, ezért ebben az időszakban is a kismamák rendelkezésére áll a vizsgálat.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

  Hagyja maga mögött a téllel együtt a betegségeket is!

  Fül-orr-gégészeti, ortopédiai, sebészeti és proktológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel!