2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Anyai szív a várandósság alatt - interjú Dr. Wladika Zsuzsanna kardiológus főorvossal

    Létrehozás dátuma: 2023-03-28

    A várandósság ideje alatt számos változáson megy keresztül a női szervezet, amely komoly terhelést jelent a kismama számára. Előfordul, hogy a vérkeringés vagy a szív működésében valamilyen kóros állapot áll be, ezért a kismamák különleges kardiológiai vizsgálati csomagot vehetnek igénybe intézetünkben. Dr. Wladika Zsuzsanna kardiológus főorvost kérdeztük a csomag tartalmáról, arról, hogy mikor ajánlott elvégezni a vizsgálatokat és hogyan készüljenek fel rá a páciensek.

    Kismama kardiológiai csomag - Budai Egészségközpont
    Dr. Wladika Zsuzsanna kardiológus főorvos konzultáció közben

    Milyen vizsgálatokat tartalmaz a kismama kardiológiai csomag?

    A csomagnak része a nagyrutin laboratóriumi vizsgálat (teljes vérkép, teljes vizelet, süllyedés, máj- és vesefunkció, vérzsír értékek, vasanyagcsere paraméterek és vércukor), fizikális kardiológiai vizsgálat EKG és szívultrahang. Ezeket rutinszerűen minden vizsgálati alkalommal elvégezzük.

    Miért fontos a kismamák számára a kardiológiai kontroll?

    A kismamák már a családtervezés korai fázisában szeretnék tudni, hogy várható-e kardiovaszkuláris szövődmény, szükség lehet-e valamilyen kezelésre. Egyre nagyobb az érdeklődés az egészséges és a valamilyen problémával kezelt nők körében is. Ezt az igényt szeretnénk egy szervezett rendszerben kielégíteni.

    Kismama kardiológiai vizsgálat - Budai Egészségközpont
    Dr. Wladika Zsuzsanna kardiológus főorvos szívultrahang vizsgálat közben

    Milyen szövődmények merülhetnek fel a várandósság során? Mi áll a vizsgálatok iránti érdeklődés hátterében?

    Sokan csak kíváncsiak egészségi állapotukra, illetve arra, hogy szülhetnek-e természetes úton, beavatkozás nélkül, vagy számolniuk kell esetleg valamilyen komplikációval. Az egészséges anyukák elsősorban megerősítésre vágynak. A gyermekvállalás időszaka azonban korunkban későbbre tolódott, vagyis egyre kevesebben szülnek 20-25 évesen, ezért sokszor a kicsit idősebb kismamák körében magas vérnyomás, anyagcsereproblémák (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség) és más betegségek is jelen vannak. Ezek az eltérések befolyásolhatják a terhesség időszakát és a szülés folyamatát is. Elsősorban ennek a csoportnak javasoljuk, hogy vegye igénybe a kardiológiai vizsgálati csomagot.

    Mikor ajánlott elvégezni a vizsgálatokat?

    Azt tanácsolom, hogy amikor már felmerül a gyermekvállalás gondolata, akár már ekkor kerüljön sor a vizsgálatokra. Így korán lehet tisztázni, hogy szükséges-e az utánkövetés, komolyabb figyelmet igényel-e a páciens. A korai vizsgálatnak köszönhetően előre lehet gondolkodni a gyógyszerelésen, illetve annak megváltoztatásán. A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a kardiovaszkuláris események az első trimeszter legvégén, a 20. hét környékén következnek be, illetve később a 36-40. hét körül. Ezért a 12. hét körül, 20-24. hét és a 34-38. hét között is ajánlott a vizsgálat.  Ettől persze el lehet térni különleges esetekben, lehet további időpontokban is ellenőrizni, de általában ez a három alkalom javasolt.

    Anyai szív a várandósság alatt - Budai Egészségközpont
    Dr. Wladika Zsuzsanna és várandós páciense szívultrahang vizsgálat közben

    Hogyan készüljenek fel a kismamák a vizsgálatra?

    Érdemes átgondolni, esetleg papíron is összeszedni a meglévő betegségeket, elhozni a korábbi zárójelentéseket. A családban előforduló betegségekből és korábbi születéstörténetekből is hasznos információhoz juthat a kardiológus, ha ezekből felkészül a páciens. Fontos megjegyezni, hogy akik korábban szívműtéten estek át, súlyosabb szívproblémával élnek együtt, ők elsősorban ott jelentkezzenek vizsgálatra, ahol eddig is gondozták őket. Természetesen hozzánk is eljöhetnek, de a megfelelő ellátás érdekében valószínűleg kardiológiai centrumba fogjuk irányítani ezeket a kismamákat. 

    A vizsgálat során a magzatról is kapnak információt a kismamák?

    Nem, ez elsősorban a szülészek és a neonatológusok szakterülete, illetve a magzati kardiológia kérdésköre.

    A várandósság alatt kialakult kardiológiai szövődmények meddig állnak fenn?

    Gyakran a szülést követően is megmaradnak bizonyos kóros állapotok, pl. koszorúérbetegség, magas vérnyomás, kialakulhatnak szívizomproblémák. A kórfolyamat sokszor nem szűnik meg a várandósság végén, ezért ebben az időszakban is a kismamák rendelkezésére áll a vizsgálat.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Lendüljön formába tavaszi kedvezményünkkel!

    Érsebészeti szakorvosi vizsgálat és dietetikai tanácsadás 20% kedvezménnyel!