2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Urológiai kérdések

  Mi tartozik az urológia szakterületéhez?

  Az urológia a vizelet-kiválasztó és -elvezető rendszer (tehát a vese, a vesevezeték, a húgyhólyag, a húgycső), illetve a férfi nemi szervek (herék, mellékherék, prosztata, ondóvezeték és ondóhólyag, hímvessző, járulékos nemi mirigyek) megbetegedéseivel foglalkozó orvosi szakterület.

  A leggyakrabban húgyhólyag-, vesemedence- és prosztatagyulladással, vesekővel, a férfi nemi szervek fejlődési zavaraival, daganatos elváltozásaival valamint inkontinens tünetekkel fordulnak urológiai szakrendeléshez. Az urológia kapcsolódó területe az andrológia, amely a férfi nemi szervek funkcionális zavaraival foglalkozik, így e szakrendelés területéhez tartozik a férfi meddőség, a nemzőképességi zavarok, az organikus eredetű szexuális zavarok vizsgálata,valamint a férfi fogamzásgátlás, férfi klimax kérdése is.

  Milyen szűrővizsgálatokra van lehetőség az urológiai rendelésen?

  A beteg kikérdezése, a fizikális vizsgálat illetve a laboratóriumi vér- és vizeleteredmények kijelölik a további vizsgálatok irányát. A prosztata-szűrővizsgálattal, a here vizsgálatával illetve a húgyhólyag és a vizeletelvezető rendszer ultrahangos vizsgálatával kiszűrhetők a férfi nemi szervek esetleges daganatos elváltozásai, még a betegség tünetmentes szakaszában, amikor a kezelés a leghatékonyabb. Akik netán attól tartanak, hogy férfiak számára kínos urológiai-andrológiai vizsgálaton részt venni, gondoljanak arra, hogy a szakrendelésen való megjelenés nem feltétlenül az ilyen jellegű problémák jele, hanem épp ezeknek az elkerülését célozza! Az igazán egészségtudatos emberek akkor kezdik el a rendszeres szűrővizsgálatokat, amikor minden rendben van, éppen a mind teljesebb élet, a férfias egészség minél további megőrzésének szándékával. Az is megnyugtató lehet, hogy központunkban minden vizsgálatot a legteljesebb diszkrécióval végzünk.

  Milyen vizsgálatokra számíthatok? Fájdalmasak-e ezek?

  A szakorvosi konzultáció a beteg kikérdezésével, anamnézis felvételével kezdődik, amelynek során fontos szempont, hogy előfordult-e már korábban a vizelet-elvezető rendszer szerveinek vagy a nemi szerveknek valamilyen megbetegedése. Egy általános állapotfelmérő vizsgálat és részletes laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálat, szükség esetén ondóvizsgálat is része az urológiai kivizsgálásnak. Ezt a nemi szervek fizikális vizsgálatai követik, így például a prosztata végbél felőli, tapintásos vizsgálata, amely legfeljebb kellemetlen, de nem fájdalmas. A férfi nemi szervek vizsgálata során a szakorvos megvizsgálja a fityma, a hímvessző, a húgycsőnyílás, a herék, a herezacskó és a prosztata állapotát, esetleges rendellenességeit.

  Mire jó és hogyan történik az urológiai-andrológiai ultrahang-vizsgálat?

  Az ultrahangvizsgálattal megállapítható a vese, a húgyvezeték, a húgyhólyag állapota, illetve a férfi nemi szervek, például a prosztata esetleges elváltozásaira is fény derülhet. A vizsgálat előkészületet nem igényel, nincs szükség arra sem, hogy éhgyomorral érkezzen. Ajánlatos ellenben lehetőség szerint teli hólyaggal jönni a vizsgálatra, és a vizsgálat előtti órákban legalább fél liter folyadékot elfogyasztani.

  Mire való az urodinámiás vizsgálat?

  Ezt a vizsgálatot a vizeléssel, vizelettartással kapcsolatos panaszok esetében végzik, a hólyagizomzat és a záróizomzat működését, pontosabban az izmok által kifejtett nyomás erősségét teszi mérhetővé. Mérhető vele a hólyagban nyugalmi állapotban lévő majd a telítődése során kialakuló nyomás. Ennek változása jellegzetes görbét ad, amely az urológus számára fontos információ az inkontinencia jellegének, a funkcionális zavar helyének meghatározásához. A vizsgálat nem fájdalmas.

  Mi az uroflow vizsgálat?

  Ez a vizsgálat a vizelet áramlásának erejét, az egységnyi idő alatt ürített vizelet mennyiségét méri, amely szintén fontos információ a vizelet-elvezetés esetleges akadályozottsága szempontjából, például prosztata-megnagyobbodás, vagy egyéb húgyvezeték-szűkület esetében. Kérjük, hogy a vizsgálatra telt hólyaggal érkezzen!

  Mitől lehet véres a vizeletem?

  A véres vizelet hátterében többféle betegség állhat, például elhanyagolt húgyhólyaggyulladás, illetve a vesében vagy a húgyvezetékben lévő kő, és okozhatja rosszindulatú daganatos elváltozás is. Ilyen tünet jelentkezésekor mindenképpen, mielőbb keressen fel urológust, hogy ez utóbbi lehetőségét kizárhassák!

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.